Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

S NESEHNUTÍM Arpine spolupracuje jako jedna z arménských občanských lídryň na rozvoji občanské společnosti a participace v regionu, kde žije a pracuje pro neziskovou organizaci.

“Od 12. do 25. června jsem byla mezi šťastlivci, kteří vycestovali*y do ČR na stáž organizovanou českou nevládní organizací NESEHNUTÍ. V té době jsem ještě ani netušila, jak nádherná cesta mě čeká.” Píše Arpine v reflexi dvoutýdenní stáže.

První kontakt s NESEHNUTÍ

S NESEHNUTÍ jsem začala spolupracovat v roce 2020, kdy finančně podpořilo nevládní a neziskovou organizaci pro komunitní rozvoj Centrum mládeže, kterou vedu. NESEHNUTÍ nám financemi a svou expertízou pomohlo zrealizovat kampaň zaměřenou na problémy životního prostředí týkajících se naší komunity.

Spolupráce se postupně změnila v partnerství, z čehož mám dodnes velkou radost. Je totiž zřejmé, že NESEHNUTÍ má rozsáhlé zkušenosti s vedením kampaní a advokacií. A já jsem odhodlána pokračovat ve výměně zkušeností a naše kompetence vyrovnávat.

Nabídka zúčastnit se stáže v České republice byla pro mě, i mé další kolegy z nevládního sektoru, vzrušující událostí. Z Arménie vyrazily čtyři regionální týmy se zástupci*kyněmi nevládních organizací a místních komunit, a také členové*ky místních samospráv. Nemohli jsme se dočkat, až prozkoumáme české postupy ve veřejné správě, mobilizaci komunit, ochraně životního prostředí nebo žurnalistiky.

Prosluněné sdílení znalostí

Na stáž jsem vyrážela s pocitem, že komunikovat s různými aktéry, společně se učit a diskutovat o různých tématech, bude výzva. Po překonání všech překážek, které nás cestou do České republiky potkali, jsme už ale byli sehraný tým, a mé obavy se rozplynuly.

Naším prvním cílem byla Praha. Přivítala nás jasným sluncem a nabitým programem. Setkali jsme se tu s místními organizacemi, regionální samosprávou, novináři*kami nebo aktivisty*kami, a všichni s námi sdíleli své znalosti. Protože se naše organizace zabývá problematikou místní samosprávy, nejvíce mě zajímaly zvláštnosti české struktury místních samospráv a jejich pravomoci.

Zvlášť důležité a zajímavé pro mě bylo pochopit specifika zpracování strategických dokumentů obcí, to, jak nakládají s komunálními zdroji a v neposlední řadě také to, jak zapojují veřejnost do rozhodovacích procesů. V Arménii začal proces decentralizace až v roce 2015, a bylo opravdu zajímavé hledat spojitosti a rozdíly mezi samosprávami České republiky a Arménie, nebo v jejich přístupu k udržitelnému rozvoji.

V tomto ohledu je autonomie českých obcí daleko napřed. Nejen, že zvládají mapovat vlastní zdroje a stanovovat priority pro rozvoj, ale také hned na několika úrovních úspěšně spolupracují s různými společenskými skupinami, jako jsou členové místních komunit, nevládní organizace nebo soukromý sektor.

Zkušenosti do boje s těžebním průmyslem

Za zmínku určitě stojí také zavádění prostředků zelené a ekologické politiky, které zvyšují odolnost vůči enviromentálním problémům, do plánů rozvoje komunit. Překvapil mě „bezodpadový“ přístup k hospodaření s vodou. Například systém nakládání s dešťovou vodou v brněnském Novém Lískovci, kde jsou na střechách paneláků sběrače dešťové vody, která je sváděna do jezírka ve veřejném Parku pod Plachtami.

Nové znalosti jsem získala také v oblastech občanské participace napříč regiony České republiky. V tomto ohledu je výjimečná například česká zkušenost v občanském boji proti uhelným dolům v Horním Jiřetíně. V Arménii se v nedávné době objevily významné případy občanské neposlušnosti zaměřené proti těžebnímu průmyslu. I proto to byl pro každého z nás aktuální a zajímavý případ k prozkoumání. Příběh úspěchu v Horním Jiřetíně nás motivoval, a dal nám naději, že hlas arménských komunit, které svádí podobný boj, bude vyslyšen, a že si lidé v budoucnu sami určí cestu rozvoje jejich regionu.

V neposlední řadě jsem díky stáži rozšířila svou profesní síť a získala nové známosti a kontakty, což je cenným přínosem jak pro mě, tak pro organizaci, kterou zastupuji.

Sečteno a podtrženo: stáž, kterou NESEHNUTÍ zorganizovalo, je zatím to nejlepší, co mě v roce 2022 potkalo. Doufám, se budu moci vrátit, abych mohla Českou republiku dál zkoumat a získané vědomosti investovat do vlastní země. České je totiž stát s kvalitními institucemi, množstvím zkušeností a rozvinutou komunikací mezi státy, komunitami, neziskovým sektorem a občany.

A ráda bych znovu zažila také české přírodní krásy, nádhernou architekturu, národní kuchyni a také skvělé české víno!

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 22.7.2022 10:15 | karma článku: 9,07 | přečteno: 390x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Krizi školního stravování memoranda nevyřeší. MŠMT se dál zdráhá podniknout reálné kroky

Pouhé dvě hodiny z nabitého dvoudenního programu strávili zástupci*kyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na konferenci Školní stravování 2022 v Pardubicích. Přitom právě MŠMT celý systém školního stravování řídí.

31.5.2022 v 13:56 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik