Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Express KL - Praha, Thajsko I

Asi se u nás nenajde nikdo, kdo by tuto oblíbenou prázdninovou destinaci neznal. Dovolená v Thajsku je pravděpodobně pořád v žebříčku nadstandartních zájezdů. Lidé platí do nebe volajcí sumy za výlet do končin, kde skromnější jedinec dokáže vyžít s 10 USD na den.

Fichtl-Nanuk

 

Thajské království, má druhá destinace na dlouhé cestě domů oplývá překrásnými plážemi a ostrovy na jihu a tradiční budhistickou kulturou na severu. Thajci jsou velice přátelským a temperamentním národem, mající svou tradici a pohostinné chování. Stejně jako Malajsie se i Thajsko rozděluje na několik menších států s vlastními správními městy. Hlavní město celého království je světově známý, nikdy nespící Bangkok. Většina thajců vyznává budhismus, téměř 98 procent. Zbylé dvě procenta tvoří převážně muslimové. Islám vyznávají menšiny na jihu země, v pohraničí s Malajsií. Oficiálním platidlem je thajský Baht a úředním jazykem je thajština.
Nešprechtim
Pro thajsky nemluvící nastává menší zádrhel v komunikaci a orientaci. Thajština kromě vlastního jazyka je odlišná od nám známého nejen mluveným slovem, ale i písmem. Využívá vlastní znakovou sadu. Proudící davy lehátkářů a naolejovaných princezen můžou být v klidu. V turistických letoviscích a dokonce i mnohé dopravní značení je zpravidla udávané i v latince. Přesněji v anglickém jazyce. Problém nastává mimo turisticky atraktivní destinace. Zde se občas vrátíte zpět do dětských let a například jídlo vybíráte jen pomocí obrázků.

Zpátky na zem
Dovolená končí. Loučím se s Irene a ostatními a vydávám se stopem do Thajska. Ano, konečně mi to začíná. Cesta na kterou se měsíce těším je tady. Už jen vybloudit z Kuala Lumpur. Ven z města se vydávám nadzemkou až v pozdních odpoledních hodinách. Holky mi doporučily jeden z hlavních tahů na sever. Dostat se ven z města není zdaleka tak jednoduché. Rozumné místo na stopa nacházím až po dvou hodinách chůze a téměř se stmívá. Nezbývá než najít místo na spaní a začít ráno. Posledních dvacet dní jsem měl hlavu v oblacích. Rozhoduji se trochu profackovat a vrátit zpět na zem. Betonové lóže pod dálničním mostem jako jedna výchovná poslouží dokonale.
Upoceným vágusem
Z podmostu se hrabu za brzkého rána. Strávit noc pod mostem mohu z listu životních zkušeností odškrtnout. Opakovat se nemusí. Pokud ano, prosil bych v mírném podnebí a nebo aspoň se sítí proti komárům. Vysaunován po tropické noci ze sebe klepu pobité komáry a cítím, že dnes je můj den. Za necelou půlhodinku se konečně dostávám z KL. Slitoval se nademnou mladý malajec a odvezl mě několik desítek kilometrů na dálnici směřující do Thajska ač to vůbec nebylo jeho směrem. Kde jsem se včera večer ocitl nevím, už ale vím co lidi myslí urážkou „Máš orientační smysl jak ženská!“. Následuje několik rychlých svezení a jedno dlouhé kamionem až k hranicím. Tentýž den navečer překračuji thajské hranice. Vízum do Thajska obdržíte na pozemních hraničních přechodech na 15 dní, na mezinárodních letištích na 30 dní. Oboje jsou zdarma. Přeřizuji hodinky o jednu hodinu zpět, na thajský čas.

Šátky za podpatky

Poprvé vkračuji na půdu Thajska a přiznám se, první dojem nebyl ten nejlepší. Oproti umírněné muslimské Malajsii je tu více živo. Hlavně po setmění, kdy jsem já dorazil. Pohraniční městečka jsou plná nevěstinců, nočních a masážních salónů a ulice prostitutek. Davy malajců sem jezdí za levným alkoholem a sexem podle pravidla ,,Za hranicema se to maže..“. Nabídka široká a konkurence obrovská drží ceny při zemi. Ulice se hemží asijskými Helmuty. V Thajsku jsou rozhodně lepší místa, kde si užít trochu srandy. Váš první dojem však vyprchá rychleji než pivo v igelitovém pyltlíku. Stačí vydat se kousek od příhraničních oblastí a nadechnout se skutečného Thajska. Objevíte slunečný stát plný usměvavých, nápomocných a vždy přátelských lidí, budhistické kultury a pestré, ostré kuchyně.

Safety First
Pro tentokrát jsem měl jasný směr cesty. Pattani, správní město státu Pattani na jiho-východě Thajska. Zde jsem si domluvil sraz přes Couchsurfing. Během cesty mě několik lidí cestu rozmlouvá. Moc dobře ale nerozumím. Nakonec mi zastavuje malajec žijící a pracující zde v Thajsku, mluvící anglicky. Dozvídám se, že oblast Pattani je v současné době nestabilní a často zde dochází k bombovým útokům s náboženským podtextem. V Pattani a několika ostatních státech působí muslimští radikálové. Cestu mi zásadně nedoporučuje. On sám zde žije 6 let a tento stát ještě nenavštívil. Město jsem si jednoduše vygooglil, zdálo se mi dobře situované, na cestě na sever a našel jsem zde i couchsurfera, který se o žádném riziku nezmínil. Pokud je zde bezpečnostní riziko, nemám zapotřebí riskovat a posunuji se dále. To se zase jednou vyplatilo nekoupit lístek na autobus a jet stopem! V polovině cesty se otáčím a čeká mě milé překvapení. Stavím svůj doposud nejlepší stopařský úlovek, pojízdný moto-stánek se zmrzlinou!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Nerad | pondělí 5.3.2012 17:55 | karma článku: 10,07 | přečteno: 990x
  • Další články autora

František Nerad

Pamir Highway, Tajikistan

Mezinárodní silnice číslo M47 neboli Pamir Higway byla vybudována ve 30tých letech sovětskou armádou pro zrychlení zásobování v oblasti a získání větší kontroly na pomezí sovětských hranic s Afghanistanem.

8.6.2012 v 10:28 | Karma: 23,85 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Kyrgyzstan

Kyrgyzstan je jedna ze středoasijských republik, která se na mapě objevila po rozpadu Sovětského svazu. Měsíce zpět bych stejně jako mnozí z vás na mapě hledal, kde že se nachází. Dnes už vím, že sousedí s Čínou, Kazachstanem, Tajikistanem a Uzbekistanem. Kromě Kazachstanu a již projeté Číny se ke jmenovaným zemím ještě dostaneme.

31.5.2012 v 15:48 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Na skok v Číně

Jaká věc Vás jako první napadne? Talíř rýže se smaženým masem a zeleninou? Žlutí mužíci ve slaměných kloboucích tlačící orezlý bicykl? Obrovské továrny produkující vše s čím přijdeme denně do styku? Nebo snad rudě dekorované společenské akce plné budovatelských písní a tanců? Několik měsíců zpět jsem si podobně vybavoval tuto směsici kultur a národů. Pojďme se zletma podívat, jak vypadá Čína 21. století.

16.5.2012 v 18:53 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Laos

Každou zemi jsem nejprve uvedl a po té se s ní rozloučil. Laos si to také zaslouží. Toulky Laosem jsem z části popisoval v článku o Mekong river průjezdem na kole, ale severní část jsem opět stopoval a přišlo mi lepší jej rozdělit. Minulý článek už byl sám o sobě dost dlouhý a nechtěl jsem Vás nudit zdlouhavým čtením. Snad i zde si najdete něco zajímavého. Za Jihovýchodní Asií tímto uděláme tečku a přes Čínu se posuneme do post-sovětských republik.

25.4.2012 v 14:46 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Proti proudu Mekong river

Řeka Mekong pramenní v čínské provincii Yunnan, protéká Barmou, Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Po té se vlévá do Jihočínského moře. Hranice Laosu a Thajska jsou z velké části tvořeny jejím korytem až k hranicím s Kambodžou. Odtud dále proudí na jih přes Phnom Penh. Řeka se rozprostírá na obrovském území pro které je po staletí zdrojem potravy, obživy a důležitou dopravní tepnou. Okolí Mekong je hustě osídlené domorodci sdílícími přírodní zdroje společně s bujnou vegetací. Během brázdění prstem po mapě jakoby mě do očí dloubla její Laoská a Kambodžská část, cesta kopírující její koryto z Phnom Penh do hlavního města Laosu, Vientiane.

15.4.2012 v 14:58 | Karma: 14,68 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Omlouvám se, že blog není kompletní. Od návratu domů jsem se nedokázal dokopat k jeho dokončení. Stále chybí doplnit postřehy z Uzbekistanu, Turkmenistanu, Iranu a Turecka. Zavazuji se toto v pruběhu času doplnit v elektronické nebo knižní podobě. Nerad F.

Seznam rubrik