Express KL - Praha, Thajsko I

Asi se u nás nenajde nikdo, kdo by tuto oblíbenou prázdninovou destinaci neznal. Dovolená v Thajsku je pravděpodobně pořád v žebříčku nadstandartních zájezdů. Lidé platí do nebe volajcí sumy za výlet do končin, kde skromnější jedinec dokáže vyžít s 10 USD na den.

Fichtl-Nanuk

 

Thajské království, má druhá destinace na dlouhé cestě domů oplývá překrásnými plážemi a ostrovy na jihu a tradiční budhistickou kulturou na severu. Thajci jsou velice přátelským a temperamentním národem, mající svou tradici a pohostinné chování. Stejně jako Malajsie se i Thajsko rozděluje na několik menších států s vlastními správními městy. Hlavní město celého království je světově známý, nikdy nespící Bangkok. Většina thajců vyznává budhismus, téměř 98 procent. Zbylé dvě procenta tvoří převážně muslimové. Islám vyznávají menšiny na jihu země, v pohraničí s Malajsií. Oficiálním platidlem je thajský Baht a úředním jazykem je thajština.
Nešprechtim
Pro thajsky nemluvící nastává menší zádrhel v komunikaci a orientaci. Thajština kromě vlastního jazyka je odlišná od nám známého nejen mluveným slovem, ale i písmem. Využívá vlastní znakovou sadu. Proudící davy lehátkářů a naolejovaných princezen můžou být v klidu. V turistických letoviscích a dokonce i mnohé dopravní značení je zpravidla udávané i v latince. Přesněji v anglickém jazyce. Problém nastává mimo turisticky atraktivní destinace. Zde se občas vrátíte zpět do dětských let a například jídlo vybíráte jen pomocí obrázků.

Zpátky na zem
Dovolená končí. Loučím se s Irene a ostatními a vydávám se stopem do Thajska. Ano, konečně mi to začíná. Cesta na kterou se měsíce těším je tady. Už jen vybloudit z Kuala Lumpur. Ven z města se vydávám nadzemkou až v pozdních odpoledních hodinách. Holky mi doporučily jeden z hlavních tahů na sever. Dostat se ven z města není zdaleka tak jednoduché. Rozumné místo na stopa nacházím až po dvou hodinách chůze a téměř se stmívá. Nezbývá než najít místo na spaní a začít ráno. Posledních dvacet dní jsem měl hlavu v oblacích. Rozhoduji se trochu profackovat a vrátit zpět na zem. Betonové lóže pod dálničním mostem jako jedna výchovná poslouží dokonale.
Upoceným vágusem
Z podmostu se hrabu za brzkého rána. Strávit noc pod mostem mohu z listu životních zkušeností odškrtnout. Opakovat se nemusí. Pokud ano, prosil bych v mírném podnebí a nebo aspoň se sítí proti komárům. Vysaunován po tropické noci ze sebe klepu pobité komáry a cítím, že dnes je můj den. Za necelou půlhodinku se konečně dostávám z KL. Slitoval se nademnou mladý malajec a odvezl mě několik desítek kilometrů na dálnici směřující do Thajska ač to vůbec nebylo jeho směrem. Kde jsem se včera večer ocitl nevím, už ale vím co lidi myslí urážkou „Máš orientační smysl jak ženská!“. Následuje několik rychlých svezení a jedno dlouhé kamionem až k hranicím. Tentýž den navečer překračuji thajské hranice. Vízum do Thajska obdržíte na pozemních hraničních přechodech na 15 dní, na mezinárodních letištích na 30 dní. Oboje jsou zdarma. Přeřizuji hodinky o jednu hodinu zpět, na thajský čas.

Šátky za podpatky

Poprvé vkračuji na půdu Thajska a přiznám se, první dojem nebyl ten nejlepší. Oproti umírněné muslimské Malajsii je tu více živo. Hlavně po setmění, kdy jsem já dorazil. Pohraniční městečka jsou plná nevěstinců, nočních a masážních salónů a ulice prostitutek. Davy malajců sem jezdí za levným alkoholem a sexem podle pravidla ,,Za hranicema se to maže..“. Nabídka široká a konkurence obrovská drží ceny při zemi. Ulice se hemží asijskými Helmuty. V Thajsku jsou rozhodně lepší místa, kde si užít trochu srandy. Váš první dojem však vyprchá rychleji než pivo v igelitovém pyltlíku. Stačí vydat se kousek od příhraničních oblastí a nadechnout se skutečného Thajska. Objevíte slunečný stát plný usměvavých, nápomocných a vždy přátelských lidí, budhistické kultury a pestré, ostré kuchyně.

Safety First
Pro tentokrát jsem měl jasný směr cesty. Pattani, správní město státu Pattani na jiho-východě Thajska. Zde jsem si domluvil sraz přes Couchsurfing. Během cesty mě několik lidí cestu rozmlouvá. Moc dobře ale nerozumím. Nakonec mi zastavuje malajec žijící a pracující zde v Thajsku, mluvící anglicky. Dozvídám se, že oblast Pattani je v současné době nestabilní a často zde dochází k bombovým útokům s náboženským podtextem. V Pattani a několika ostatních státech působí muslimští radikálové. Cestu mi zásadně nedoporučuje. On sám zde žije 6 let a tento stát ještě nenavštívil. Město jsem si jednoduše vygooglil, zdálo se mi dobře situované, na cestě na sever a našel jsem zde i couchsurfera, který se o žádném riziku nezmínil. Pokud je zde bezpečnostní riziko, nemám zapotřebí riskovat a posunuji se dále. To se zase jednou vyplatilo nekoupit lístek na autobus a jet stopem! V polovině cesty se otáčím a čeká mě milé překvapení. Stavím svůj doposud nejlepší stopařský úlovek, pojízdný moto-stánek se zmrzlinou!

 

Autor: František Nerad | pondělí 5.3.2012 17:55 | karma článku: 10,07 | přečteno: 990x
  • Další články autora

František Nerad

Pamir Highway, Tajikistan

8.6.2012 v 10:28 | Karma: 23,85

František Nerad

Kyrgyzstan

31.5.2012 v 15:48 | Karma: 17,04

František Nerad

Na skok v Číně

16.5.2012 v 18:53 | Karma: 16,79

František Nerad

Laos

25.4.2012 v 14:46 | Karma: 12,66

František Nerad

Proti proudu Mekong river

15.4.2012 v 14:58 | Karma: 14,68