Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Express KL - Praha, Malajsie I.

Můj příběh začíná.. snad bude pravidelně pokračovat.. a snad také zdárně skončí. Trable na cestě si nepřipouštím, na to jsem moc naivní. A není divu! Situace, které z lidské stránky poslední měsíc zažívám, mě v tom každým dnem více utvrzují. Spíše se bojím, že mé dokumentárské nadšení začne uvadat. V tomto ohledu jsem nováčkem, budu rád za každou radu či připomínku a pokud blog opravdu někdo čte, za pošťouchnutí k pokračování..

Kuala Lumpur

 

Když má někdo kliku

Z původně pusté myšlenky, koupit si letenku do Malajsie v období Čínského Nového roku se díky shodě několika náhod a cestovatelského štěstí stal poznávací zájezd. Malajská část blogu bude tedy více než o strastech na cestě domů, o objevování této země, kultury a úžasných lidech co jsem zde potkal. Na asijskou kulturu a kuchyni jsem si pozvolna zvykal už na Novém Zélandu. Několik posledních týdnů jsem bydlel s partou malajců. Aby toho štěstí nebylo málo, tak moji malajští přátelé jsou čínští malajci a tak svůj pobyt a návrat z Nového Zélandu domů přizpůsobili oslavám jejich Nového roku. Měl jsem tedy možnost je vyzpovídat a později, již tady v Malajsii, se s nimi setkat.

 

Multikultura v multidávkách

Malajská federace je konstituční monarchie nacházející se v tropickém pásmu, na Malajském poloostrově a části třetího největšího ostrova světa, Borneu. Dále se člení na 13 států a tři teritoria zahrnující hlavní město Kuala Lumpur. Mezi tři hlavní skupiny obyvatel patří malay s 50%, číňani s 24% a indové s asi 12% obyvatel. Uředním jazykem je malajština, kterou jako svůj mateřský jazyk používají malay a mezi sebou se domluví i jednotlivé etniky jako číňané a indové. Menšiny mají i vlastní jazyky a školy. Číňané mluví mandarínštinou a kantonštinou, zatímco indové převážně tamilsky. Všichni se mezi sebou domluví zmíněnou malajštinou nebo čím dál více používanou angličtinou. Na školách se povině vyučuje malajština a angličtina. Jednotlivé etniky si mohou vybrat, zda jejich děti budou docházet do školy malajské, čínské, indické, či anglické. Domluvit se anglicky není díky své nárosnostní rozmanitosti problém. U starší populace musíte občas hledat, mladší malajci se však alespoň záklaní angličtinou domluví vždycky. Státním náboženstvím je Islám a původní obyvatelé, malay, jsou již od narození automaticky muslimové. Číňané jsou z valné většiny buddhisté a křesťané. Indové vyznávají hinduismus a menší procento také islám a křesťanství. Kulturní a etnická rozmanitost je cítit na každém kroku. Pokud by po mě někdo chtěl popsat první věc, která mě napadne při dotazu na Malajsii, začal bych definitivně jídlem. Jihovýchodní Asie je levným jídlem a svým pouličním prodejem vyhlášena. V Malajsii však míšení kultur ještě stupňuje pestrost vašich gurmánských zážitků. Člověk si tu vždy vybere. Pokud mě omrzí tradiční malajská kuchyně můžu skočit o stánek vedle a ochutnat něco čínského, indického či thajského. Rýže a nudle na tisíce způsobů, polévky, kari či tradiční kokosová rýže a tradiční satay.. Někdy se až divíte, jak dlouho jste schopni si vybírat místo, kde se najíte. Jídlo je tu levné a chutné a ulice jsou jídelními stánky, malými bufety či restauracemi doslova obsypány. Malajci jídlo prostě milují a tak se po několika dnech strávených s místními nedivíte, že na otázku, jaký mají koníček, je velice často jedna z odpovědí právě jídlo.

 

Ve víru velkoměsta

Letadlo dosedá na zem a já se po patnácti měsících opět vracím na Severní polokouli. Má první destinace je Malajské hlavní město Kuala Lumpur. Je téměř půlnoc a venku stále kolem třiceti stupňů. V tuto hodinu se nemá smysl vydávat do města a zbytečně platit za ubytování. Rozhoduji se přespat na letišti a vyrážím druhý den za svítání. Kuala Lumpur je typické jihoasijské multikulturní velkoměsto. Alespoň já osobně jsem si ho takto vždy představoval. Hlavně při procházce čínské a indické čtvrti opravdu pocítíte toho pravého ducha asie. Obrovské vedro, ulicemi vane tisíce vůní exotických pokrmů, občas i v zákoutí tlejcích odpadků a trochu zmatečná doprava vás v prvních chvílích trochu překvapuje. Rychle se však aklimatizujete. Jelikož mám v plánu mířit pomalu na sever, do Thajska, Kambodži a dále, předpokládám že KL a celá většinově muslimská Malajsie , bude patřit mezi místa klidnější. Nejvíce rušno je tradičně ve výše zmíněné čínské a indické čtvrti. Většina turistů a hlavně baťůžkářů směřuje právě sem při hledání levného ubytování, na nákupy či něčeho dobrého k jídlu. Ulice Petaling praská ve švech po celý den a dvojnásob po setmění. Vzhledem lehce připomínající pražské tržnice za své největší slávy, avšak se svou atmosférou a kouzlem. Většina turistů navštěvující KL míří na prohlídku mrakodrapů Twin Towers, věže KL Tower a přilehlých parků. Za návštěvu také určitě stojí Národní muzeum, Muzeum Islamistického umění či Národní mešita a nespočet překrásných parků. Přilet jsem naplánoval několik dní před oslavami Čínského Nového roku a tak si stíhám město prohlédnout. Po té se konečně vydáváme objevovat zdejší přírodní krásy, kulturu a navštívit přátelé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Nerad | úterý 14.2.2012 14:18 | karma článku: 12,99 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

František Nerad

Pamir Highway, Tajikistan

Mezinárodní silnice číslo M47 neboli Pamir Higway byla vybudována ve 30tých letech sovětskou armádou pro zrychlení zásobování v oblasti a získání větší kontroly na pomezí sovětských hranic s Afghanistanem.

8.6.2012 v 10:28 | Karma: 23,85 | Přečteno: 3653x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Kyrgyzstan

Kyrgyzstan je jedna ze středoasijských republik, která se na mapě objevila po rozpadu Sovětského svazu. Měsíce zpět bych stejně jako mnozí z vás na mapě hledal, kde že se nachází. Dnes už vím, že sousedí s Čínou, Kazachstanem, Tajikistanem a Uzbekistanem. Kromě Kazachstanu a již projeté Číny se ke jmenovaným zemím ještě dostaneme.

31.5.2012 v 15:48 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Na skok v Číně

Jaká věc Vás jako první napadne? Talíř rýže se smaženým masem a zeleninou? Žlutí mužíci ve slaměných kloboucích tlačící orezlý bicykl? Obrovské továrny produkující vše s čím přijdeme denně do styku? Nebo snad rudě dekorované společenské akce plné budovatelských písní a tanců? Několik měsíců zpět jsem si podobně vybavoval tuto směsici kultur a národů. Pojďme se zletma podívat, jak vypadá Čína 21. století.

16.5.2012 v 18:53 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Laos

Každou zemi jsem nejprve uvedl a po té se s ní rozloučil. Laos si to také zaslouží. Toulky Laosem jsem z části popisoval v článku o Mekong river průjezdem na kole, ale severní část jsem opět stopoval a přišlo mi lepší jej rozdělit. Minulý článek už byl sám o sobě dost dlouhý a nechtěl jsem Vás nudit zdlouhavým čtením. Snad i zde si najdete něco zajímavého. Za Jihovýchodní Asií tímto uděláme tečku a přes Čínu se posuneme do post-sovětských republik.

25.4.2012 v 14:46 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Cestování

František Nerad

Proti proudu Mekong river

Řeka Mekong pramenní v čínské provincii Yunnan, protéká Barmou, Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Po té se vlévá do Jihočínského moře. Hranice Laosu a Thajska jsou z velké části tvořeny jejím korytem až k hranicím s Kambodžou. Odtud dále proudí na jih přes Phnom Penh. Řeka se rozprostírá na obrovském území pro které je po staletí zdrojem potravy, obživy a důležitou dopravní tepnou. Okolí Mekong je hustě osídlené domorodci sdílícími přírodní zdroje společně s bujnou vegetací. Během brázdění prstem po mapě jakoby mě do očí dloubla její Laoská a Kambodžská část, cesta kopírující její koryto z Phnom Penh do hlavního města Laosu, Vientiane.

15.4.2012 v 14:58 | Karma: 14,68 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Za nové zuby si připlatíme, mnozí zubní technici skončí. Na vině je nařízení EU

9. května 2024

Premium Zubní techniky ohrožuje nová legislativa. U každé zubní náhrady by teď měli plnit stejné povinnosti...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Omlouvám se, že blog není kompletní. Od návratu domů jsem se nedokázal dokopat k jeho dokončení. Stále chybí doplnit postřehy z Uzbekistanu, Turkmenistanu, Iranu a Turecka. Zavazuji se toto v pruběhu času doplnit v elektronické nebo knižní podobě. Nerad F.

Seznam rubrik