Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bankovní poplatky - co s nimi

Největším problémem je nízká mobilita bankovních klientů. Je evidentní, že právě nepružná mobilita klientů je jedním ze základních důvodů určité zakonzervovanosti.

1) Diskuse

Diskuse o výši bankovních poplatků je užitečná věc. Oblast bankovnictví je celkem citlivé na mediální obraz a vnímání lidí. A banky si to uvědomují. Za poslední roky bylo napsáno několik set článků a komentářů, desítky průzkumů, srovnání a studií, proběhly různé ankety. Média se více než kdy před tím zabývají tématem poplatků, pohledem spotřebitele-klienta na nabízené bankovní služby a produkty. A výsledkem této diskuse je postupná, byť pomalá změna přístupu bank. Příklady. Několik bank zrušilo nejabsurdnější poplatky, banky se častěji než dříve ve svých reklamách věnují právě poplatkům a vstup nízkonákladové banky mBank, která postavila svoji politiku právě na nulových poplatcích, překonal i optimistické výhledy samotných představitelů této banky. Diskuse by měla ale vyburcovat ke změně chování i samotné spotřebitele. 

2) Mobilita klientů

Největším problémem je nízká mobilita bankovních klientů. Je evidentní, že právě nepružná mobilita klientů je jedním ze základních důvodů určité zakonzervovanosti. Přechodu klientů mezi bankami v zásadě brání dvě situace:

a) Nepřehlednost sazebníků a služeb a praktická neporovnatelnost. Pro laiky je dnes v praxi takřka nemožné porovnávat nabídky jednotlivých bankovních ústavů. Banky navíc často vážou jednu službu objednáním druhé či zakoupením balíčkových účtů. To samozřejmě porovnávání dále komplikuje. Řešením by mohlo být - sjednocení terminologie, informační standardy, zjednodušení sazebníků a jejich dostupnost (např. že by byly součástí smlouvy), historické údaje o cenách služeb, jednoznačnost obchodních podmínek a transparentnost balíčkových účtů.

b) Složitost změny účtu. Změnit banku není jen tak a dnes už nejde o poplatek za zrušení účtu, který banky většinou zrušily. Jde zejména o administrativní a časovou náročnost. Při změně bankovního účtu dochází k mnoha procesům. Od rušení účtu, přes několikaměsíční výpovědní lhůtu, po založení nového účtu, se kterým souvisí celá řada úkonů – např. nastavení trvalých příkazů a příkazů k inkasu, změna čísla na všech dokumentech, nová platební karta. U podnikatelských účtů je proces ještě složitější. Navíc s sebou složitost změny nese riziko zanedbání některé z výše uvedených činností a celá věc se prodlouží a prodraží. To vše vede k tomu, že i přes velkou kritiku naší banky, se k samotné změně nakonec neodhodláme. Na to banky spoléhají. Jak vychází ze studie bankovních poplatků, stávající klienti mají u většiny bank horší nabídku než nově příchozí. Zde by řešením mohla být – tolik diskutovaná přenositelnost čísla bankovního účtu.

3) Zvyšování bankovní (finanční) gramotnosti

Vzdělaný klient sice dokáže odolat tlaku zjednodušeným nabídkám bank, ale zároveň může poptat jejich sofistikovanější služby. Vzdělaný klient by tedy měl být cílem nejen regulátorů, státu, ale také bankovních ústavů a v důsledku by tak mělo jít o společné úsilí všech. Tedy i klientů samotných.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Nacher | čtvrtek 7.8.2008 11:06 | karma článku: 13,13 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Patrik Nacher

2013 – přelomový rok pro spotřebitele a teď i pro voliče

O Češích se říká, a já to často opakuje, že jsme takovými Švejky. Spousta řečí, výzev a skutek utek. Všudypřítomnou kritiku pak dotčené subjekty vnímají jako typický český kolorit bez jakékoliv efektivní akce. Není se čeho, respektive není se koho bát.

28.10.2013 v 16:24 | Karma: 9,71 | Přečteno: 331x | Diskuse| Politika

Patrik Nacher

Česká dálnice - uspávačka dětí

O českých dálnicích se traduje, že patří k nejdražším v Evropě. V kontrastu s tím by se ale zároveň dalo o jejich kvalitě úspěšně pochybovat. Vzpomeňme například na novou a přitom vlnící se dálnici u Ostravy.

4.7.2013 v 14:39 | Karma: 11,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Patrik Nacher

Závan Opoziční smlouvy

Polistopadový vývoj, respektive divoká devadesátá léta se nám v lednu léta páně 2013 vrátila jako bumerang.

26.1.2013 v 21:04 | Karma: 22,18 | Přečteno: 819x | Diskuse| Společnost

Patrik Nacher

Volič je za blbce

Nevím, jestli nežiju v jiné zemi než naši politici, ale mám pocit, že mi jako voliči vůbec nerozuměli a nerozumějí. Jako pravicově smýšlející člověk jsem, byť ve vzteku a se sebezapřením, přivítal výsledky nedávných voleb z toho úhlu pohledu, že rádoby pravicové strany dostaly pořádnou lekci a začnou se chovat normálně. Výsledek kongresu ODS a nyní i způsob projednávání tří důležitých zákonů, mě ovšem zcela uzemnily.

7.11.2012 v 13:27 | Karma: 47,90 | Přečteno: 14005x | Diskuse| Politika

Patrik Nacher

Dluhy se mají platit, pokud o nich víme, aneb kde vzniká problém

V poslední době se často píše o praktikách exekutorů a advokátů při vymáhání pohledávek. V momentech, kdy je útok médií nejsilnější, zejména v případech bagatelních dluhů či kde jsou zjevné nejasnosti, brání se tito novodobí zlatokopové, že excesy, v médiích uváděné, jsou ojedinělé.

23.3.2012 v 11:51 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1807x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1863x
V roce 2006 jsem absolvoval vysokou školu Bankovní institut. Dříve jsem se pohyboval v zázemí naší politiky - báječná zkušenost. Od roku 2005 se angažuji pro Národní radu osob se zdravotním postižením. Vlastním první kamenný obchod pro levoruké v ČR a provozuje několik webových stránek, z nichž nejznámější se zabývá bankovními poplatky v ČR - www.bankovnipoplatky.com.