Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2013 – přelomový rok pro spotřebitele a teď i pro voliče

O Češích se říká, a já to často opakuje, že jsme takovými Švejky. Spousta řečí, výzev a skutek utek. Všudypřítomnou kritiku pak dotčené subjekty vnímají jako typický český kolorit bez jakékoliv efektivní akce. Není se čeho, respektive není se koho bát.

Nicméně tento rok se zdá být jiným, řekl bych přelomovým a vzhledem k tomu, že za sedm let budeme slavit 400 let od bitvy na Bílé hoře, která změnila charakter našeho národa, dalo by se dodat, že bylo už na čase.

Sebevědomí spotřebitelé

V tomto roce se na poli zákazníků odehrálo několik převratných událostí. V oblasti bankovních poplatků se dali dohromady nespokojení klienti v nevídaných počtech a poprvé po revoluci šli hromadně do soudní bitvy o poplatek za vedení hypotečního úvěru. Výsledek se dostavil rychle – 11 bank tento poplatek zrušilo (pro nové nebo refinancující klienty). Noví klienti se tak s tímto poplatkem v zásadě nepotkají. Tohoto efektu bylo dosaženo i na Slovensku, ale pouze za pomocí zákona, který tento poplatek zrušil, což není v dlouhodobé perspektivě správná cesta. Soudní pře pokračuje a je nutné přiznat, že banky zatím vítězí. Když se ale podíváme, jaký je poměr rozhodování mezi samotnými soudci, výsledkem je plichta 3:3. Nicméně ať už to dopadne jakkoliv, z mého pohledu člověka, který tuto problematiku zvedl před osmi lety a nepřisál se jako pijavice na módní téma v poslední době, cíle už bylo dosaženo. Poplatek postupně mizí z povrchu české kotliny a klienti ukázali bankám, že přestali být ovcemi. A to je do budoucna důležitější, než výsledek soudních sporů.

To ale není všechno. Postavení spotřebitelů se viditelně mění i v jiných odvětvích. Podívejme se například na boj o klienta a viditelný propad ceny u telekomunikačních operátorů. Když jsem se dnes díval na svůj výpis, tak za poslední měsíc jsem zaplatil 4x méně, než před 4 roky. A telefonuji jako šílenec stále stejně. A totéž se stalo u energetických společností, plynárenských atd.. Přetahování o klienty a jejich větší sebevědomí je tento rok skutečně vidět na každém kroku. A nejde jen o cenu. Po dvaceti letech se snad začal měnit i náš vztah ke kvalitě potravin a její důrazné vyžadování po vzoru západních konzumentů. Dalo by se říci, že už pomalinku přestáváme být odpadkovým košem Evropy.

Vnímaví voliči

No a po předčasných parlamentních volbách jsme se k sebevědomým spotřebitelům a zákazníkům, přidali i jako vnímaví voliči. Tedy jako daňoví poplatníci, co jenom nežvaní planě v hospodě, ale svoji nespokojenost promítnou do konkrétní volby. A výsledek se také dostavil.

1)        Prezidentské strany sebevědomých vůdců skončily na dně hlubokého politického příkopu – 1,51% (SPOZ) a 0,42% (Hlava vzhůru). Voliči sice dali najevo, že i v těchto volbách jdou za silnou osobností (o tom níže), ale tito pánové už mají svůj zenit zřejmě za sebou. Politické charisma devadesátých let není nevyčerpatelné.

2)        „Klasické“ strany, a je jedno jestli vládní či opoziční, dostali od voličů minimálně žlutou kartu. ODS od minulých voleb přišla o 2/3 voličů a TOP 09 o třetinu. ČSSD, která setrvala dlouhých sedm let v opozici, dosáhla v zemi plné nespokojených lidí horšího výsledku než kdykoliv předtím. I přesto utrpěla vítězství. O kroužkování, které vyřadilo například úřadujícího předsedu ODS Kubu, ani nemluvě.

3)        Poprvé v historii ČR se do Poslanecké sněmovny dostaly hned tři nové (nebo staronové) do soboty mimoparlamentní politické strany. V součtu přes 33% hlasů! A to i přes negativní kampaň, která byla vůči nim vedena ať už „zleva“ nebo „zprava“.

4)        Zisk pro hnutí ANO jasně ukazuje, že voliči nechtěli ledajakou změnu. „Změnových“ stran totiž kandidovala většina. Lidé chtěli výrazného člověka, který bude garantem slibovaných změn, lidé chtěli člověka, který má za sebou prokazatelný úspěch, lidé chtěli člověka s praktickými zkušenostmi a nikoliv jen teoretického žvanila s mikrofonem přilepeným u huby, co nepoznal reálný svět a nakonec, lidé chtěli někoho, kdo nejde do politiky, aby se uživil, protože nic jiného neumí. Na A. Babiše můžeme mít různé názory, ale výše popsané prostě platí.

 

Zkrátka, letopočet s 13 na konci se ukazuje, z mého úhlu pohledu, jako šťastným pro české spotřebitele, zákazníky a voliče. Ti všichni konečně pochopili, že mají moc, moc volby. Ať už volí jednou za čas politiky nebo denně prostřednictvím své peněženky.

 

Autor: Patrik Nacher | pondělí 28.10.2013 16:24 | karma článku: 9,71 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Patrik Nacher

Česká dálnice - uspávačka dětí

O českých dálnicích se traduje, že patří k nejdražším v Evropě. V kontrastu s tím by se ale zároveň dalo o jejich kvalitě úspěšně pochybovat. Vzpomeňme například na novou a přitom vlnící se dálnici u Ostravy.

4.7.2013 v 14:39 | Karma: 11,86 | Přečteno: 431x | Diskuse| Cestování

Patrik Nacher

Závan Opoziční smlouvy

Polistopadový vývoj, respektive divoká devadesátá léta se nám v lednu léta páně 2013 vrátila jako bumerang.

26.1.2013 v 21:04 | Karma: 22,18 | Přečteno: 819x | Diskuse| Společnost

Patrik Nacher

Volič je za blbce

Nevím, jestli nežiju v jiné zemi než naši politici, ale mám pocit, že mi jako voliči vůbec nerozuměli a nerozumějí. Jako pravicově smýšlející člověk jsem, byť ve vzteku a se sebezapřením, přivítal výsledky nedávných voleb z toho úhlu pohledu, že rádoby pravicové strany dostaly pořádnou lekci a začnou se chovat normálně. Výsledek kongresu ODS a nyní i způsob projednávání tří důležitých zákonů, mě ovšem zcela uzemnily.

7.11.2012 v 13:27 | Karma: 47,90 | Přečteno: 14005x | Diskuse| Politika

Patrik Nacher

Dluhy se mají platit, pokud o nich víme, aneb kde vzniká problém

V poslední době se často píše o praktikách exekutorů a advokátů při vymáhání pohledávek. V momentech, kdy je útok médií nejsilnější, zejména v případech bagatelních dluhů či kde jsou zjevné nejasnosti, brání se tito novodobí zlatokopové, že excesy, v médiích uváděné, jsou ojedinělé.

23.3.2012 v 11:51 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1807x | Diskuse| Společnost

Patrik Nacher

Demokratické ANO

Dnes to bude můj nejkratší komentář, který jsem kdy napsal aneb o demokracii v podání Evropské unie a dalších centrálních evropských orgánů.

12.10.2011 v 11:23 | Karma: 28,30 | Přečteno: 1776x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1863x
V roce 2006 jsem absolvoval vysokou školu Bankovní institut. Dříve jsem se pohyboval v zázemí naší politiky - báječná zkušenost. Od roku 2005 se angažuji pro Národní radu osob se zdravotním postižením. Vlastním první kamenný obchod pro levoruké v ČR a provozuje několik webových stránek, z nichž nejznámější se zabývá bankovními poplatky v ČR - www.bankovnipoplatky.com.