Véčka oživila vzpomínku na Lájose Bácze

Seznační odhalení. Véčkař Michal Babák se do svých dvaceti let jmenoval Michal Bácz. Je totiž synem slavného Maďara Lájose Bácze. Po něm zdědil nesporný talent k sponzorování politických stran.

Mrtvý chudý Maďar Bácz v roce 1995 štědře zasponzoroval ODS. Živý zadlužený Čech Babák v roce 2010 štědře zasponzoroval Věci veřejné. Soukromá bezpečnostní agentura BLB na základě těchto informací přichází s odhalením příbuzenského vztahu obou sponzorů.

Ba co víc, mladý Babák svého předka Bácze v mnohém předčil. Bácz se dočkal uznání až po smrti, když delegace ODS, vedená tehdejším místopředsedou strany Janem Zahradilem, položila k jeho hrobu v Budapešti květiny. To Babáka Věci veřejné ocenily předním místem na kandidátce, a díky tomu poslaneckým mandátem. Podle předsedy strany Johna je tak talentovanýmn politikem, že by dostal  místo i bez onoho sponzoringu. (Pane Johne - a ještě tu "O Smolíčkovi").

Babák má navíc tu výhodu, že žije, a proto může vysvětlovat. Peníze na dar si půjčil z firmy, která mu sice nepatří, ale může si od ní brát peníze. Ty peníze na požádání vrátí, protože je akcionářem jiné firmy, kterou založil, i když v listinách o něm není ani zmínka. Akcie prodá s obrovským ziskem, jen co firma přestane být ve ztrátě a něco vydělá. (Pane Babáku - a ještě tu "O zlatých vlasech děda Vševěda").  

Agenturu BLB, která vše odhalila, založil kdysi VB, aby infiltrovala ekonomickou a politickou elitu v Maďarsku. Bohužel VB nenašel v Praze nikoho, kdo by rozuměl více než dvěma maďarským slovům. (Většina uchazečů znala igen a eremy.) A jediného Maďara, na kterého si dokázali vzpomenout, byl  Lájos Bácz. Avšak právě díky němu se agentura  nyní reaktivovala. Její poslání nově formulovala programová ředitelka Kristýna Kočí jednoznačným sloganem: "Ať jdou všichni ti zmr... do prde... . " (Celý text základního motta najdete na www.kociblb.eu/ostravaregionrazovity).

Původ Babákových milionů je asi tak zřejmý, jako současný vlastník fotbalové Slávie. Pátrání po něm vede přes nastrčené figury k lidem s kriminální minulostí a zřejmě i přítomností. Nelze vyloučit, že Babákův sponzoring Věcí veřejných pochází z podobných nebo dokonce totožných zdrojů.

Pak už ale končí legrace, které jsme si, díky špičkám naší politiky, užili opravdu hodně. Pak už jde o demokracii, o politický systém, o vládu práva a elementární spravedlnost. A některým možná i o život.                                  

Autor: Václav Musílek | čtvrtek 21.4.2011 7:15 | karma článku: 18,22 | přečteno: 850x