Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby 2016. Strhne se mela?

Prezident Zeman oznámil novinářům, že se rozhodl vypsat termín podzimních voleb. Budou kampaně konfrontační? Bude se prát špinavé prádlo? Budou se střílet čápi? Jaký bude zájem voličů a jaké budou výsledky? 

 To, že se nějaká ta mela nejspíš nakonec strhne, je zřejmě nevyhnutelné. Svědčí o tom už samotné oznámení termínu voleb, o kterém vzápětí ministr Chovanec prohlásil, že je v rozporu se zákonem. Prezident Zeman datum voleb novinářům sdělil během své návštěvy středních Čech. Termín mu vnukli středočeští poslanci a senátoři, kterým se pan prezident dobrácky snažil vyjít vstříc. Bohužel ani páni poslanci, ani páni senátoři, ani pan prezident, neměli povědomí o tom, že termín voleb je nutné vypsat o pár dní dříve. Pokud by se totiž volby konaly právě v tomto termínu, musely by být prohlášeny za neplatné. Což by posléze musel učinit právě ministr vnitra Chovanec. Pan prezident to zcela jistě napraví a vyhlásí termín jiný. Správný. Nicméně i tato malicherná záležitost sama o sobě možná cosi signalizuje. 

 Volit se budou nejenom krajská zastupitelstva ve všech krajích, ale také jedna třetina senátu. Což už je pořádná porce moci. Dá se tedy více než předpokládat, že se o ni strhne bitka. Otázkou zůstává, do jaké míry bude tato bitka vedena jako souboj ideologií a světonázorů, a do jaké míry se bude bojovat stylem bulváru a podbízení se voličům předem nesplnitelnými sliby. Voličům, jejichž vnímavost k sebevětšímu politickému skandálu je na dlouhodobém minimu, vnímavost k politickým a ekonomickým slibům pak přímo na bodu nula. 

 Současní lídři na trhu politických komodit, tedy ČSSD a ANO, mají na svých stranických dresech kromě čísel volebních preferencí namalovaný ve velkém rozlišení také střelecký terč. A střílet do nich bude samozřejmě kdekdo. Do ANO skutečně kdekdo, nejspíš všichni, a to včetně koaliční ČSSD. Té fundamentálně pravicová ANO nebezpečně útočí na jejího tradičně levicového voliče. A to intenzivním otevíráním levicových témat. Ano, ANO začíná sázet na sociální témata a zdá se, že se jí to vyplácí. Činí tak zhruba od poloviny loňského roku a původního "vzdělaného a podnikatelského" voliče tak začíná dosti výrazně doplňovat volič levicový. Tedy také, a možná především, volič ČSSD. Což je pro ČSSD velmi nekomfortní a nevyhnutelně to tak v koalici bude v příštích týdnech a měsících vřít. A a to nejspíš až na hranici jejího udržení. Určitě ne za ni, to by poškodilo oba dva volební rivaly. Šéfové těchto dvou stran to každopádně nebudou mít jednoduché a celé to bude hra nervů. Otázka zní, kdo v ní lépe obstojí: impulzivní podnikatel, anebo asertivní politik? 

 Nechme teď ale tyhle velké Godzily a Tyranosaury Rex jejich velkým osudům. Co zde máme dál? Preferenční stabilita nejstabilnější, KSČM. I ta o nějaké to své tradiční procentíčko celorepublikově padá dolů, nicméně drží si svůj bronz, a to za všech okolností. Někde jsem zaslechl, že předseda Filip má nového protikandidáta do příštích stranických voleb. Že by po tolika letech výměna stráží? Osobně si to nemyslím, ale na volební preference by to nejspíš valný vliv nemělo. Oldřich Bubeníček je mimochodem za pány Haškem a Zimolou na třetím místě co do oblíbenosti hejtmanů a KSČM si i v krajských volbách nejspíš udrží své proporce z voleb minulých. Jejich minimalistická předvolební kampaň a nevměšování se prakticky do ničeho závažnějšího je tím nejlepším receptem, jak to takhle válčit donekonečna. 

 Na řadu teď přicházejí ti "menší", ale pro mě osobně ti nejzajímavější. A těmi jsou TOP09, ODS a KDU-ČSL. TOP09 jde poprvé do větší akce bez své ikony Schwarzenberga na pozici předsedy strany, ODS zřejmě brzy posílí o Klause jr. a KDU-ČSL jde do voleb silou své tradice a zdárně prezentované neměnnosti (v jistých krajských volbách měla KDU na svém volebním billboardu jako zásadní motiv své kampaně vizualizaci "mostu přes bouřlivé řeky"). Tyto strany mohou v těch "svých" regionech zaznamenat zajímavé výsledky, protože si stále ještě ve svých řadách udržují výrazné, kvalifikované a osvědčené osobnosti. Ti, kdo zůstali a vydrželi všechny ty sebedestrukce a dehonestace, se dají nyní již považovat za zdravé jádro. A na tom se dá stavět. Dá se budovat nová tradice, přičemž je na co navazovat. Zatímco v těch velkých volbách je možné se řídit plošným průzkumem veřejného mínění, v těch regionálních hrají spíše roli jednotlivá jména a jejich kredibilita u voliče. U Godzil a Tyranosaurů to samozřejmě i v krajích převálcuje globální váha jejich preferencí a celková dezorientace nás voličů, u těch menších a zemitějších pak vše trumfnou silná a osvědčená jména. A tak jsem sám na ty letošní krajské volby velmi, velmi zvědavý. 

 Zbývají samozřejmě všichni ti Občané pro to či ono, Jiho- Západo- Středo a další Češi, kteří v posledních několika krajských volbách mnohokrát deklasovali i Godzily a Tyranosaury, nicméně tyto strany se skládají obvykle z nespokojených bývalých členů původnějších stran, především těch, které jsem zmiňoval jako poslední. Třeba zrovna ODS. Tyto strany triumfují v obdobích velkých averzí a velkých zklamání. Ale ty jsou momentálně už ty tam. Je to můj soukromý názor a moje soukromá zkušenost, i když bych se pravděpodobně se zlou potázal, dočte-li tento blog až do tohoto místa kupříkladu člen či volič takových..Občanů pro..no nechme toho. To už je jiný příběh. Každý máme přeci právo na svůj vlastní názor. Přičemž čest a sláva každému, kdo se ho nebojí projevit. 

 (Zapomněl jsem na strany založené na reflexi problémů s migranty, ISIS a podobně. No, to je struna, na kterou se dá hrát snadno, ale to už není politika, které bych rozuměl. To je spíš monotematické seskupení nas*aných občanů, ze kterého nic dobrého nekouká. Při vší úctě. Nekouká. Tato témata by se neměla řešit samostatnými politickými uskupeními. Můj názor. Nevím jakou pozornost by takové Hnutí proti Islámu věnovalo problematice dopravy ve městě, ve kterém žiju. Zkrátka, nerozumím poselství těchto stran. I přesto je samozřejmě respektuji).

 Ať tak či onak, bude to určitě mela a bude to velké show. Stres a spousta shonu pro všechny aktéry a zúčastněné. My ostatní, kteří se řadíme mezi publikum, my si to užijeme. Mezi tím vším se budeme snažit trošku pracovat, podnikat, nějak se uživit...no a až se všichni ti střelci mezi sebou prostřílí, tak uvidíme, komu to tam vhodíme...:-) anebo nevhodíme :-) Ono, zcela upřímně, nejde o život. 

A tak, GOOD LUCK vážení politici !

 

 

Autor: Miroslav Mühlböck | pondělí 2.5.2016 8:03 | karma článku: 16,34 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Miroslav Mühlböck

Chvíle před úžasem

Miluju tenhle okamžik, kdy cítím, že jsem jen kousek od NĚČEHO, že se skoro můžu dotknout svého snu.

24.7.2023 v 8:54 | Karma: 12,59 | Přečteno: 269x | Diskuse| Osobní

Miroslav Mühlböck

Neotevřené dopisy

Každý máme nějaký ten svůj neotevřený dopis. Schovaný v tajném šuplíku. Ať už v tom skutečném, anebo v jakémsi pomyslném šuplíku naší mysli. Těmi neotevřenými dopisy myslím všechno to, co raději schováme do své třinácté komnaty...

17.7.2023 v 8:15 | Karma: 9,75 | Přečteno: 282x | Diskuse| Osobní

Miroslav Mühlböck

Intuice, karma, zloději a blog za 400 €

Všechno zlé je pro něco dobré. I když vám to pocuchá nervy a pocit křivdy se vryje hluboko pod kůži.

10.7.2023 v 8:16 | Karma: 16,02 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní

Miroslav Mühlböck

Jak voní Čína..?

Duše každé společnosti se probouzí s vůní jejího jídla. Všichni tak asi víme, jak voní pravá a chutně připravená čína. Víme ale, jak vlastně voní skutečná Čína? Nejspíš voní každému trošku jinak.A právě o tom je můj blog.

21.4.2016 v 19:30 | Karma: 16,22 | Přečteno: 408x | Diskuse| Společnost

Miroslav Mühlböck

Kvantová růže pro manželku

Ona i já máme svůj pohled na svět. Zatímco ona používá svůj nemalý intelekt zcela striktně k řešení věcí pozemských, já používám ten svůj, zřejmě o něco nižší, na řešení těch nadpozemských. Ona je šťastná, já trpím.

16.4.2016 v 22:02 | Karma: 21,85 | Přečteno: 520x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1016x
Kdo se dívá ven, sní. Kdo se dívá dovnitř, probouzí se. To řekl kdysi Carl Gustav Jung. Já se chci dívat polovinu svého času ven, a snít. Tu druhou polovinu se chci dívat dovnitř, a bdít. A o obojím vám chci občas něco napsat...:-)

Seznam rubrik