Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak voní Čína..?

Duše každé společnosti se probouzí s vůní jejího jídla. Všichni tak asi víme, jak voní pravá a chutně připravená čína. Víme ale, jak vlastně voní skutečná Čína? Nejspíš voní každému trošku jinak.A právě o tom je můj blog. 

Vůně první.

V září bývá v Pekingu příjemných 20 stupňů. Ve čtvrtek 3.9.2015 byl krásný slunečný den a všemocná Strana si dokázala dokonce poradit i s jindy hustým a všudypřítomným smogem. Miloš Zeman si tak jako jediný západní státník bok po boku s Vladimirem Vladimirovičovem, Pan Ki-Munem, Umarem Bašírem a celou řadou dalších významných světových vůdců mohl ničím a nikým nerušen vychutnávat ze slavnostní tribuny vzrušující podívanou. Podívanou, která se běžnému smrtelníkovi jen tak nenaskytne. Po náměstí Nebeského klidu před ním v přesných rozestupech se vztyčenými hlavami pochodovalo v nažehlených uniformách 12.000 čínských vojáků, za ohlušujícího rachotu se jako ocelová povodeň přes rozlehlé prostranství přehnalo 500 tanků a obrněných vozidel, a mezi tím vším nad hlavami mocných mužů  a vykulených diváků prosvištělo více jak 200 vojenských letadel. 

Vzduch byl tehdy jistě prosycen celou škálou nejrůznějších vůní. Byl cítit olejem, spálenou naftou, potem s příměsí adrenalinu vypařujícího se z kůže 40.000 přihlížejících diváků, kteří se zakloněnou hlavou sledovali vypuštění 70.000 holubic míru. Zřejmě na znamení obranného charakteru celé té obří armády. 

Vzduch voněl zkrátka vším možným. Chvílemi možná až příliš intenzivně, protože Asie je už zkrátka taková. Příliš intenzivní. Miloš Zeman ale cítil úplně jinou vůni. A na to dám krk. Zeman cítil vůni moci

Vůně druhá. 

Jen o pár dní později, ve středu 9.9.2015 bylo příjemné počasí dokonce i v naší stověžaté Praze. Jaroslav Tvrdík si užíval svůj velký den. A není se čemu divit. Doby hysterického odklánění se od všeho "východního", které byly tak charakteristické pro dobu prezidentování Václava Havla, dávno pominuly. Čínský investiční fond CEFC investuje v naší zemičce od fotbalu přes média do všeho možného i nemožného a ve středu 9.9. vše vyvrcholilo otevřením pobočky Bank of China v Praze. Jaroslav Tvrdík byl samozřejmě u toho a po boku Tiana Guoli, předsedy představenstva Bank of China se ani nesnažil svojí skvělou, až rozvernou náladu, nikterak skrývat. 

Jaroslav Tvrdík se zkrátka neztratí. Na Ministerstvu obrany uměl utratit stovky milionů korun, za které si nakupoval poradce, kteří mu radili jak utratit rovnou miliardy. Dokonce se mu podařilo dovést k bankrotu ČSA, což jistě nebyl jednoduchý úkol. Zkrátka a dobře, Jaroslav Tvrdík byl vždycky tam, kde se to na účtech hemžilo minimálně osmi, lépe devíti nulami. Přičemž na směru pohybu těchto cifer mu nějak zvlášť nezáleželo. Jeden žurnalista to krásně shrnul do této věty: Jaroslav Tvrdík je zpět. Je na to Čína dost bohatá? 

Devátého září nebylo ve vzduchu cítit zdaleka tolik potu, jako před týdnem na náměstí Nebeského klidu. Zato vůně drahých parfémů známých i neznámých značek byla naprosto opojná. Jaroslav Tvrdík v celém tom oblaku vůní cítil ale něco daleko opojnějšího. Cítil totiž vůni peněz

Vůně třetí.

"Kýč dalajlamismu zde rezonuje již více jak dvacet let", pronesl na své přednášce v lednu 2012 Petr Hájek, bývalý vicekancléř Václava Klause. Iracionální odsuzování všeho východního z dob pravdoláskařské politiky Václava Havla tak nahradila obdobně iracionální kodifikace a následné odsuzování nejrůznějších -ismů a překrucování některých hrůzostrašných údobí ne tolik vzdálených dějin poté, co se otočilo kormidlo v dobách Václava Klause. Obojí není ničím jiným než tvrdošíjným klaněním se jednou těm, jindy oněm dogmatům. 

A tak nebudu hledat typického představitele zvýšené afinity k vůni třetí. Prostě jí dám jméno. Třetí vůně Číny je vůně poklonkování.

Aby pokrm nebyl příliš složitý, vynechám vůni strachu. Ostatně, když se rozhlédnete po internetu, najdete v souvislosti se strachem z Číny povětšinou strach z hospodářského poklesu Čínské ekonomiky. A některé další, čistě ekonomické strachy. A tak bych spíše než o vůni strachu mohl psát o vůni averze. Averze, které rozumím ještě méně, než předchozím třem vůním. Těm alespoň rozumím a rozhodně prezidenta Zemana ani Jardu Tvrdíka neodsuzuji, pochopil-li to tak někdo. Frňák každého z nás vykazuje zkrátka afinitu k něčemu jinému a já jsem zastáncem hesla Každému co jeho jest. Averze k Číně a vyvěšování tibetských vlajek jsou pro mě tak stejně nepochopitelné a dogmatické, jako jakákoli jiná tendenční snaha o porozumění tématům, která nemáme šanci obsáhnout. Pokud na to aspirují někteří agilní starostové, budiž jim to přáno. A tak budu raději psát o své vlastní teorii. Teorii skutečné vůně Číny. 

Vůně čtvrtá. Vůně pravá.

Začnu citátem z knížky Gilberta Ryleho, Pojem mysli: "Cizímu návštěvníkovi, který poprvé přijede do Oxfordu nebo Cambridge, ukazují množství kolejí, knihoven, hřišť, muzeí, vědeckých kateder a administrativních kanceláří. A on se pak zeptá: "A kde je ta univerzita?" Viděl jsem, kde zde lidé bydlí, pracují, studují, ale neviděl jsem tu univerzitu." Univerzita je zkrátka jenom způsob, jímž je všechno to, co už viděl, zorganizováno. 

A tak každý, kdo byl v Číně, viděl jistě především spousty Ćíňanů. Viděl také spousty věžáků, spousty továren a nepřeberné množství čehokoli. Kdo navštívil venkov, viděl zase něco zcela jiného. Třeba spoustu chudoby. Ale nikdo, a tím jsem si jistý, nikdo doposud nespatřil Čínu samotnou. Pokud o někom takovém víte, napište mi. Čína samotná je způsob, jak celá ta obrovská země funguje. A tak můžu psát o vůni milého, inteligentního Číňana, anebo Číňana zlého, nepřejícího a vzteklého. Můžu hovořit o vůni skvělého čínského výrobku, stejně tak jako o zápachu čínského nefunkčního plagiátu. Stejně tak, jako můžu psát o vůni vzteklého či milého Američana, Nora či Čecha. Pravá vůně Číny je tak jen a pouze vůní odlišnosti.Necítím tak ani nutkání podlézat bohatému Číńanovi, touhu poklonkovat mocnému Číňanovi, stejně jako necítím potřebu soudit skutky Číňana komunisty z dob Kulturní revoluce. Nemám z Číňana strach, ale ani necítím náhlý bezhlavý pocit zamilovanosti, jako Jaroslav Tvrdík. 

Mám rád vůni Číny, která je pro mě vůní něčeho jiného a odlišného. Vůní odlišnosti všech Číňanů, které jsem doposud potkal. S některými jsem dokonce jedl čínu u jednoho stolu. A chutnala mi, stejně tak jako  chutnala okolo sedícím amíkům, kteří si k té číně připíjeli s velmi veselými Dány. 

A tak ten svět je. Ani takový, ani makový. Je pouze a jen takový, jak voní každý jednotlivec.A z toho je pak namíchaný celý ten parfém značky Homo sapiens.  

A víte, jak vlastně každý z nás voní? 

Jedinečně. 

 

Autor: Miroslav Mühlböck | čtvrtek 21.4.2016 19:30 | karma článku: 16,22 | přečteno: 409x
  • Další články autora

Miroslav Mühlböck

Chvíle před úžasem

Miluju tenhle okamžik, kdy cítím, že jsem jen kousek od NĚČEHO, že se skoro můžu dotknout svého snu.

24.7.2023 v 8:54 | Karma: 12,59 | Přečteno: 270x | Diskuse| Osobní

Miroslav Mühlböck

Neotevřené dopisy

Každý máme nějaký ten svůj neotevřený dopis. Schovaný v tajném šuplíku. Ať už v tom skutečném, anebo v jakémsi pomyslném šuplíku naší mysli. Těmi neotevřenými dopisy myslím všechno to, co raději schováme do své třinácté komnaty...

17.7.2023 v 8:15 | Karma: 9,75 | Přečteno: 282x | Diskuse| Osobní

Miroslav Mühlböck

Intuice, karma, zloději a blog za 400 €

Všechno zlé je pro něco dobré. I když vám to pocuchá nervy a pocit křivdy se vryje hluboko pod kůži.

10.7.2023 v 8:16 | Karma: 16,02 | Přečteno: 365x | Diskuse| Osobní

Miroslav Mühlböck

Volby 2016. Strhne se mela?

Prezident Zeman oznámil novinářům, že se rozhodl vypsat termín podzimních voleb. Budou kampaně konfrontační? Bude se prát špinavé prádlo? Budou se střílet čápi? Jaký bude zájem voličů a jaké budou výsledky?

2.5.2016 v 8:03 | Karma: 16,34 | Přečteno: 831x | Diskuse| Společnost

Miroslav Mühlböck

Kvantová růže pro manželku

Ona i já máme svůj pohled na svět. Zatímco ona používá svůj nemalý intelekt zcela striktně k řešení věcí pozemských, já používám ten svůj, zřejmě o něco nižší, na řešení těch nadpozemských. Ona je šťastná, já trpím.

16.4.2016 v 22:02 | Karma: 21,85 | Přečteno: 521x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1020x
Kdo se dívá ven, sní. Kdo se dívá dovnitř, probouzí se. To řekl kdysi Carl Gustav Jung. Já se chci dívat polovinu svého času ven, a snít. Tu druhou polovinu se chci dívat dovnitř, a bdít. A o obojím vám chci občas něco napsat...:-)

Seznam rubrik