Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skromnost v hodnotě pěti milionů

“Buď skromný, nebuď lakomý, nebuď chamtivý,” kolikrát jsme to v dětství slyšeli od dospělých, abychom jsme se s kamarády podělili o čokoládu, a přitom se jím parádně před náma povedlo schovat skutečnost, ve které si pro sebe  

určili vyjímku nebo jiná pravidla, kde předpona ne před slovem buď byla upravována podle toho, jak se jim to právě hodilo.

“Majitele si postavili skromnou dřevostavbu 4+kk a změnil se jim život,” přečetla jsem si text pod fotografii, na které se honosně vztyčí novostavba vybavená nejnovější technologii, jež dnes ráno byla zveřejněná na portálu Novinky.cz a začala jsem pochybovat, zda znám skutečný význam slova skromný. 

Pokud lze popsat majetek v hodnotě pěti milionů jako skromný, tak jaké slovo mohu použít pro vše ostatní, jejíž finanční hodnota je hluboko pod touto hranici? A lze vůbec mluvit o skromnosti, když se majitele dřevostavby chlubí svým majetkem na veřejnosti? 

Co je to vlastně skromnost? Jaký má význam? Jakou má hodnotu? 

Shlédla jsem mnoho videí v rámci sociálního experimentu, které poukazuji na smutnou skutečnost, že čím majetnější člověk je, tím víc je lakomější a posléze i chamtivější. Jak jinak si lze vysvětlit, když dobře finančně situovaná žena, která se prochází po chodníku a vidí, jak jiné osobě jdoucí pár metrů před ní vypadne bankovka z kapsy kalhot, ke které v mžiku přiskočí, zvedne z chodníku a bez váhání strčí si ji do vlastní kabelky na místo, aby bankovku vrátila majiteli? A proč se žena v pracovní uniformě s bankovou v ruce snaží dohnat majitele, aby mu ji mohla vrátila? 

V kterých sociálních třídách končí skromnost a začíná lakomost? Do které skupiny patří Česko? A do které skupiny patřím já osobně?

Vždy mne popudi, když nějaký politik, podnikatel nebo jiná bohata osobnost veřejně se pochlubi kolik peněz věnoval na charitu, a i když byl jeho čin šlechetný, má to něco společného se skromnosti? Skromný člověk přece nemá nutkání veřejně se chválit se svou dobročinnosti. 

Skromný člověk nemusí být zásadně chudobný, strádající, obyčejný, který se potýká i s jinými nedostatky, ale může být finančně zabezpečený, přičemž nemá nutkání chlubit se svým majetkem přes pořizování si drahých věci, chvástat se dovolenkami nebo jiným způsobem vystavovat majetek druhým na odiv. Spokojit se s málem, i když si mohu dopřát víc, je to oč tu kráčí. 

Skromnost rovněž jde ruka v ruce s pokorou, kdy nemáme potřebu, každého přesvědčovat o té naši pradvě, vrhat se do argumentu a vytahovat vysokoškolský diplom pokaždé, když odmítáme přistoupit na kompromisy jen proto, že někdo neuznává naše hodnoty a přesvědčení o životě samotném. Skromnost i pokora se umí přátelit s každým majetným i nemajetným, vzdělaným i nevzdělaným a nemá hloupé tendence povyšovat se nad nikým i poté, co se mylně domníváme, že sedíme u jednoho stolu s někým, kdo v životě nic nedokázal. Skromnost i pokora odmítají škatulkování lidí podle bohatství, vzdělání, profese, národnosti a rasy   

Jak moc mohu být pokorná, když se dennodenně setkávám s brity, kteří mi bez okolků dávají najevo, že ta jejich britská národnost a britské vzdělání je daleko lepší než ta moje česká národnost s českým vzděláním? 

A jak je to vlastně u nás doma? Umíme, my češi, být pokorní vůči jiným národům žijících od nás na východě, anebo se na ně rovněž díváme skrze prsty, jako briti na mne, na tu hloupou českou imigrantku? Je mi smutno do oči si přiznát, že u nás je tomu stejně tak, jako tady ve Velké Británii. 

Jsme sobečtí a namyšlení lidé myslící o sobě samotných jen v kladech, kteří se bezohledně pokoušejí vyškrábat na vyvýšený pedestal, jelikož se mylně domníváme, že tam na nás čeká štěstí, radost a pokoj. A přitom stačí pohlenout dolů, abychom zjistili, že štěstí, radost a pokoj jsou tam ve spod spolu se skromnosti a pokorou. 

V emigraci jsem se seznámila s lidmi z celého světa a díky tomu jsem si mohla povšimnout, že čím víc se národnost mých přátel vyskytuje na východě (nebo v zemích druhého a třetího světa) tím větší skromnost, pokora a úcta k člověku druhému se v jejích nitrku nachází. A za to si jich nesmírně vážím. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Magdalena Suchankova | středa 31.1.2024 12:20 | karma článku: 18,76 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Magdalena Suchankova

Žít dobrý život

'Položíme si otázku: “Co ten člověk právě teď potřebuje slyšet?” a pak promluvíme ze srdce.' Opakovala jsem si v mysli větu z knihy Mluvte! jako nějakou mantru stále dokola a dokola, abych si dodala špetku odvahy.

2.4.2024 v 9:00 | Karma: 5,74 | Přečteno: 134x | Diskuse| Osobní

Magdalena Suchankova

My, jako lidé

“Být sama je v naprostém pořádku,” ubezpečila mne kolegyně vřele od srdce a s úsměvem na tváři poté, co jsem se jí svěřila s obavami. Namísto abych si znovu vyslyšela rady, co dělám špatně a co musím změnit,

20.3.2024 v 9:00 | Karma: 8,61 | Přečteno: 315x | Diskuse| Společnost

Magdalena Suchankova

Jsem žena, snesu všechno

Pohlédla jsem na dům a nebylo mi dvakrát veselo. Byl první jarní den, slunce příjemně hřálo, lide se s úsměvem na tváři procházeli rozkvetlým parkem, zamilované páry jiskřily ideály, jen mne při pohledu do jeho oči zamrazilo.

8.3.2024 v 12:00 | Karma: 11,44 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Magdalena Suchankova

Každý chce být hrdinou

Fenomén, kdy se z obyčejného prosťáčka stál národní hrdina, který se odvážně postavil napříč hlavám rozhodujících o osudu celého národa bez ohledu, jaké potíže způsobí sobě i své rodině, vzbuzuje respekt a touhu po stejné slávě

6.3.2024 v 10:00 | Karma: 6,32 | Přečteno: 212x | Diskuse| Společnost

Magdalena Suchankova

Keď je prasaťu dobre…

“Však ty vždy všetko lepšie umyješ ako ja,” argumentoval jsi s ironickým úšklebkem z gauče, na kterém jsi se celé dopoledne vyvaloval, jako tuleň na pláži líně vyhřívající se na sluníčku a já jsem v tu chvíli měla chuť

4.3.2024 v 11:00 | Karma: 11,66 | Přečteno: 337x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38,  aktualizováno  9:19

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Ruské rafinerie kvůli dronům postrádají pracovníky, vojáci žádají brokovnice

11. května 2024

Kvůli útokům ukrajinských dronů se ropné rafinerie potýkají s nedostatkem pracovníků. Ti z obav...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 10,88
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem, kdo jsem. 

Seznam rubrik