Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Saraswati - bohyně mysli, intelektu, ega a vědomí

Kdyby v každé psychoterapeutické ordinaci pouštěli meditační hudbu Krishna Das, mnoho lidi dočkalo by se brzkého uzdravení a terapeuti by tak měli dostatek času pro pacienty, kteří skutečně potřebují odbornou pomoc.

Krishna Das, meditační hudba, která léčí moji duši pokaždé, když okolo mne prochází splín plný pochybnosti, beznaděje a obav z budoucnosti.

Není nikdo na tomto světě, kdo by se alespoň jednou necítil zoufalé, kdo by se neptal, jaký je smysl jeho života a kdo by si nepřál raději na tomto světě nebýt. Každý z nás si musí v průběhu života projít podobnou zkušenosti. A i když se za své city a mentální zdraví mnohdy stydíme, za sebe mohu tvrdit, že není nic ostudného přiznat si, že momentálně teď procházíme těžším obdobím, kdy se na nás všechno valí, nemáme z ničeho radost a sílu sami sobě si pomoc, najít důvod k veselí a chuť k plánování budoucnosti.

Léta jsem odmítala meditaci a lidi, co se jí věrně oddávají, považovala jsem za blázny. Nechápala jsem, proč je někdo ochoten věřit v nějakou “sílu”, kterou ani oni sami neumí pořádně definovat. Byla jsem racionálně smýšlející člověk. Člověk, který  potřeboval hmatatelný důkaz, aby uznal existenci někoho a něčeho. Bez důkazu vše pro mne znamenalo jen lidským výmyslem, nesmyslem a podvodem. 

Minulé jaro jsem to byla já, kdo hledal odpovědi na své otázky a v tom jsem narazila na meditační hudbu, které jsem se trpělivě a zarputilé vyhýbala. Neměla jsem v nejmenším úmyslu meditaci se vůbec zabývát, jelikž jsem pochybovala, že by mne jakákoliv hinduistická mantra mohla léčit, dát sílu i sebedúvěru a určit směr, po kterém se chci vydat.

Jednoho dne jsem pocítila hlubokou prázdnotu uvnitř mně samotné. Cítila jsem, že abych byla zcela schopna pochopit, kdo jsem a kam směřuji, nestačí se na život dívat jen rozumem. Bylo tady něco ve vzduchu, co jsem nedokázala správně pojmenovat a už vůbec ne definovat. Vždy “to” tady se mnou bylo od samého narození, ale neuvědomovala jsem si “jeho” skutečnou přítomnost. Kroužilo “to” okolo mne, den co den se mi “to” připomínalo, a i když jsem se “tomu” bránila, vždy si “to” tak nějak přivolalo moji pozornost. A tak něco se ve mně zlomilo a s povzdechem jsem si řekla, “Proč ne? Proč to aspoň nezkusit.”

Netrvalo dlouho a melodie mantry “Saraswati” od Krishna Das, která se na mne z reproduktoru valila, zaplavila mne něhou a já jsem znovu pocítila, že jsem milovaná, i když jsem zrovna procházela rozchodem. Mé srdce pocítilo horko, má duše pokoj a má tvář proudy slz úlevy. V mé hlavě se rozjasnilo, jako by má mysl zanechala tělo a rozhodla se hledat naději někde do vzdálených krajin na východě, kde víra lidí ještě neopustila, ale naopak dodává jim sílu jít dál bez přestání i přes nepřízeň osudu, nehledě jak těžký balvan každodenních problémů nesou si na zádech. Odpovědi konečně přišly. Najednou jsem si byla jistá, že rozhodnutí, která jsem již učinila, ale bála se uskutečnit, jsou správná. Najednou jsem viděla, že ve svém životě znovu jdu před.

A pak jsem “to” konečně poznala. “To” byla moje prázdná spiritualitá, která celý ten čas se mnou byla a čekala, až si uvědomím její skutečnost a blízkost, a zatoužím ji naplnit pravými hodnotami života (láska, pokora, vděk, soucit, skromnost), které jsou důležité ne jen pro mne samotnou, ale i pro lidí v mém okoli. 

Přestala jsem stát v místě a dostala jsem chuť, sílu i odvahu být sama sebou bez přetvářky a vidět náš úžasně krásný svět novýma očima plné radosti, nádherné přítomnosti a bezedné naděje.

Meditace mne zbavila strachu a na oplátku jsem v ní získala sebepoznání, pokoj mysle a úctu nejen k vlastní duši, ale především k duším těch druhých.

 

Autor: Magdalena Suchankova | čtvrtek 25.1.2024 7:00 | karma článku: 7,69 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Magdalena Suchankova

Žít dobrý život

'Položíme si otázku: “Co ten člověk právě teď potřebuje slyšet?” a pak promluvíme ze srdce.' Opakovala jsem si v mysli větu z knihy Mluvte! jako nějakou mantru stále dokola a dokola, abych si dodala špetku odvahy.

2.4.2024 v 9:00 | Karma: 5,74 | Přečteno: 133x | Diskuse| Osobní

Magdalena Suchankova

My, jako lidé

“Být sama je v naprostém pořádku,” ubezpečila mne kolegyně vřele od srdce a s úsměvem na tváři poté, co jsem se jí svěřila s obavami. Namísto abych si znovu vyslyšela rady, co dělám špatně a co musím změnit,

20.3.2024 v 9:00 | Karma: 8,61 | Přečteno: 315x | Diskuse| Společnost

Magdalena Suchankova

Jsem žena, snesu všechno

Pohlédla jsem na dům a nebylo mi dvakrát veselo. Byl první jarní den, slunce příjemně hřálo, lide se s úsměvem na tváři procházeli rozkvetlým parkem, zamilované páry jiskřily ideály, jen mne při pohledu do jeho oči zamrazilo.

8.3.2024 v 12:00 | Karma: 11,44 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Magdalena Suchankova

Každý chce být hrdinou

Fenomén, kdy se z obyčejného prosťáčka stál národní hrdina, který se odvážně postavil napříč hlavám rozhodujících o osudu celého národa bez ohledu, jaké potíže způsobí sobě i své rodině, vzbuzuje respekt a touhu po stejné slávě

6.3.2024 v 10:00 | Karma: 6,32 | Přečteno: 212x | Diskuse| Společnost

Magdalena Suchankova

Keď je prasaťu dobre…

“Však ty vždy všetko lepšie umyješ ako ja,” argumentoval jsi s ironickým úšklebkem z gauče, na kterém jsi se celé dopoledne vyvaloval, jako tuleň na pláži líně vyhřívající se na sluníčku a já jsem v tu chvíli měla chuť

4.3.2024 v 11:00 | Karma: 11,66 | Přečteno: 337x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 12,59
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem, kdo jsem. 

Seznam rubrik