Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krása se skrývá v maličkostech

“Dnes jsem se probudila do nádherného dne, kdy za okny mrzlo a zelená tráva byla pokrytá třpytivým mrazem a do toho slunce v oparu šplhalo nahoru po obloze a vše zbarvovalo do zlatavých barev,” stojí v mém diáři.

„Jakmile jsem ráno spatřila tuto nádheru z okna, neodolala jsem. Shrábla jsem fotoaparát a bez snídaně, jen tak na lačno, šla ven tvořit. Uvědomovala jsem si, že jsem nefotila déle jak pět let, ale i přesto (nebo právě z tohoto důvodu) povedlo se mi zachytit překrásnou hru stínů zelené trávy, bílého mrazu a zlatavého slunce. A snad nejvíc se mi líbilo, že jsem musela jednat rychlé, jelikož slunce mráz roztápělo.

Opatrně jsem našlapovala po zmrzlé trávě a hledala co nejhezčí hru stínů, abych ji mohla zvěčnit do své tvorby. Byla jsem připravená lehnout si do zmrzlé trávy a nechat se mrazem obejmout, ba dokonce, dovolit mu vstoupit přímo do mne. Když tvořím, cítím radost, štěstí, klid a horko, a veškeré nepohodli se rázem stává mým přítelem.

Každý večer, když uléhám do postele, připomenu si, za co jsem ten den vděčná. Někdy si své poznatky a vzpomínky zapíši do diáře, a když si v něm na konci roku čtu, znovu si uvědomím, jak krásný život mám.

Není to tak dávno, co jsem se v pět hodin ráno vypravovala do práce a s povzdechem jsem zalitovala, proč nemohu zalézt zpátky do postele. Nebe toho rána bylo bez mraků, a když jsem se podívala na oblohu z okna kuchyně, zahlédla jsem na ni zářit jasnou hvězdu. Ihned jsem si všimla jak je krásná. Zády jsem se opírala o kuchyňskou linku, pomalu snídala ovesné vločky s bílým jogurtem a lesním ovocem, a jen se kochala výhledem na oblohu posetou hvězdami. A v tom jsem si pro sebe řekla, “Pro tuto nádhernou podívanou stalo zato dneska vstát do práce.”

Od této chvíle pokaždé, když vycházím z domu, můj pohled směřuje nahoru, abych mohla poděkovat, že dnes jsem to právě já, kdo může pohlédnout na úchvatnou oblohu a těšit se z úžasné scenérie hvězd, mraků, měsíce a slunce. Dnes jsem to právě já, kdo vystavil tvář dešti a dovolil mu zvláčnit pokožku. Dnes jsem to právě já, kdo dovolil mrazu připomenout mi jeho vůni, chuť a dotek, který mě štípal do rozehřátého obličeje. Dnes jsem to právě já, kdo může spatřit pavučinu pokrytou mrazem, do které se opírá polední slunce. No, prostě nádhera.

Kolik z nás si umí uvědomit, jaké máme štěstí, když můžeme půvab našeho světa spatřit?

Většina lidi krásu obejde bez povšimnuti. Denní oblohu berou za samozřejmost a barev zimy si nevšímají. Pořád jenom spěchají ze zimy do tepla, aby na gauči s hrnkem horkého čaje mohli sledovat další díl oblíbeného seriálu. A přitom ta skutečná podívaná je tam venku. Skutečná podívaná se skrývá v maličkostech, jako když se bezdůvodně usmějete na slunce na obloze a poděkujete mu za to, že je. Na chvíli mu vystavíte tvář, i když pohled na něj je oslepující, a dovolíte mu, aby svoji horkou energii předal vám, vašemu tělu, vaší mysli a vašemu srdci.

Krása se skrývá v maličkostech jako tehdy, kdy si příroda sama vybrala mne, kdo si v supermarketu koupi jablko odrůdy Pink Lady s vyklíčenými peckami. Příroda uvnitř jablka se sama rozhodla probudit se k životu, tak kdo jsem já, abych jí v tom bránila? Bez váhání jsem pecky zasadit do kompostu a dala třem jabloním šanci udělat mi radost pokaždé, kdy na jejích zelenkavé listy zasvítí slunce a připomene mi malý zázrak. Jakým zázrakem se tohle jediné jablko ze všech dostalo právě ke mne?

Za sebe jsem vděčná, že patřím k těm šťastlivcům, co se umí na moment zastavit, i když zrovna pospíchám z práce domů, abych se mohla kochat zimním západem slunce, který na obzoru tvoří úzké pruhy krémově růžové a fialové barvy. Je to nádhera umět se na chvíli zastavit, a jen vnímat krásu okolo sebe.

Příroda je tak krásna a silná. Lečí ne jenom naše těla, ale hlavně mysl. A to je to, co na ni tolik miluji.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Magdalena Suchankova | úterý 9.1.2024 15:45 | karma článku: 9,30 | přečteno: 167x
  • Další články autora

Magdalena Suchankova

Žít dobrý život

'Položíme si otázku: “Co ten člověk právě teď potřebuje slyšet?” a pak promluvíme ze srdce.' Opakovala jsem si v mysli větu z knihy Mluvte! jako nějakou mantru stále dokola a dokola, abych si dodala špetku odvahy.

2.4.2024 v 9:00 | Karma: 5,74 | Přečteno: 134x | Diskuse| Osobní

Magdalena Suchankova

My, jako lidé

“Být sama je v naprostém pořádku,” ubezpečila mne kolegyně vřele od srdce a s úsměvem na tváři poté, co jsem se jí svěřila s obavami. Namísto abych si znovu vyslyšela rady, co dělám špatně a co musím změnit,

20.3.2024 v 9:00 | Karma: 8,61 | Přečteno: 315x | Diskuse| Společnost

Magdalena Suchankova

Jsem žena, snesu všechno

Pohlédla jsem na dům a nebylo mi dvakrát veselo. Byl první jarní den, slunce příjemně hřálo, lide se s úsměvem na tváři procházeli rozkvetlým parkem, zamilované páry jiskřily ideály, jen mne při pohledu do jeho oči zamrazilo.

8.3.2024 v 12:00 | Karma: 11,44 | Přečteno: 372x | Diskuse| Poezie a próza

Magdalena Suchankova

Každý chce být hrdinou

Fenomén, kdy se z obyčejného prosťáčka stál národní hrdina, který se odvážně postavil napříč hlavám rozhodujících o osudu celého národa bez ohledu, jaké potíže způsobí sobě i své rodině, vzbuzuje respekt a touhu po stejné slávě

6.3.2024 v 10:00 | Karma: 6,32 | Přečteno: 212x | Diskuse| Společnost

Magdalena Suchankova

Keď je prasaťu dobre…

“Však ty vždy všetko lepšie umyješ ako ja,” argumentoval jsi s ironickým úšklebkem z gauče, na kterém jsi se celé dopoledne vyvaloval, jako tuleň na pláži líně vyhřívající se na sluníčku a já jsem v tu chvíli měla chuť

4.3.2024 v 11:00 | Karma: 11,66 | Přečteno: 337x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 10,88
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem, kdo jsem. 

Seznam rubrik