Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trapný dotovaný komediant

Naše společnost se z pohledu přístupu k veřejným zdrojům dělí na několik skupin. Lidi co nikdy nepobírali žádné sociální dávky, nikdy nečerpali dotace, pracují v privátní sféře nebo podnikají a platí daně. Další jsou lidé, kteří  jsou na tom stejně jako předchozí skupina, jen svými příjmy spadají do pásma, ve kterém berou nějakou základní sociální dávku jako jsou přídavky na děti. Fajn. Rodina (heterosexuální) je základ státu a děti jsou budoucnost. Pak tady máme lidi placené ze státního rozpočtu. Někteří v této skupině jsou velmi potřební, někteří méně, někteří nejsou potřební vůbec a někteří by mohli být při nepříliš rozbujelém státním aparátu v soukromé sféře, ale protože žijeme v podivném bezčase, tak patří k eráru. Další skupinou jsou sociálně potřební, kteří jsou celou svou existencí závislí na sociálních dávkách (nezaměstnaní, hendikepovaní , starobní důchodci, sociálně vyloučení a nefachčenkové). Poslední skupinou jsou paraziti. Lidi přisátí na státní a unijní penězovody.

Těch posledních je jak mraků. Nejrůznější podnikatelé včetně miliardářů jako je Babiš, divadla, filmaři, výtvarníci, někteří se dokonce nominují i ve více kategoriích. Třeba herec, režisér, dramatik, ředitel divadla a podnikatel Boleslav Polívka. Čerpat granty a dotace vyžaduje specifické myšlení. Nejprve musí žadatel sám sebe přesvědčit, že jeho činnost je natolik společensky významná, že by stát měl tuto naprosto ojedinělou historickou událost ocenit nějakým tím grantem či dotací. Musí sám sebe přesvědčit, že jím vytvářená hodnota natolik přesahuje jeho samotného, že by lidská společnost zůstala ochuzena, kdyby jej nenechala vytvořit onu dotovanou hodnotu. A člověk si zvykne. Časem už to není pocit, že tvořím společensky významnou hodnotu, ale pocit NÁROKU. Státe vysol prašule. Jsi povinen nás/mne udržovat při životě, protože naše/má samotná existence je hodnotou.

S objevením propagandy státy zjistily, že jedinci, kteří mají talent zaujmout svým předváděním čehokoli ostatní jedince, jsou pro účely propagandy velmi dobře využitelní. A tak jsme mohli sledovat, jak původně hladová povolání, která proto do té doby dělali jen lidé se silným vnitřním puzením tvořit, se postupně stala velmi lukrativním způsobem obživy. Ale ďábel mamonu si za to žádal svou daň. Proto jsme mohli vidět naši uměleckou elitu, jak přebírá státní ceny od K.H. Franka, pak od Gottwalda a dalších. A nebo jak v dojemné jednotě podepisují antichartu. A toto charakterní chování s sebou nese granty a dotace.  Kdo by se našim milým umělcům dnes divil, že podporují knížete. Kníže k dotacím blíže. A prounijní kníže k unijním dotacím blíže.  Že si šášové nevidí ani na konce svých nosů na gumě je jedno. Hlavně, že jsou prašule, za které se dá pořídit tolik krásných hmotných odduchovnělých věcí.

Bolek je v úpadku. Z unijní dotace si pořídil wellnes se společenským přesahem, protože, kdyby to wellness nebylo společensky nepostradatelnou hodnotou, tak by tu dotaci nedostal.  Jenomže se to někde zadrhlo. Kolem dotací z EU se vždycky motá spousta podivností. Například někdo vám musí zpracovat projekt a hned je 20% unijních peněz v háji. Ne stavební projekt. Projekt na získání dotace. Potom se shánějí falešní dodavatelé, kteří dodají přemrštěné cenové nabídky, aby byl vybrán předem vybraný dodavatel, který je taky přemrštěný, jen o něco méně než ti falešní. No a pak se porcuje zisk. Žeby se to zadrhlo někde tam? Sedl Polívka někomu na lep a proto se nazval Donem Quijotem? Nebo jeho Dulcinea Marcelka projevila větší nároky a Polívka se naopak chystal vybabrat se svými eurodotačními kumpány, aby ji hmotně uspokojil? Inu pravdu se asi nedozvíme, protože pravda by asi nebyla hezká a náš samozvaný Don Quijote by pak vypadal buď jako trouba nebo jako podvodník.

Jistá je jenom ta nemravnost dotovaného světa, kdy deficitní stát vyplácí dotace na zbytné projekty, jakým je Polívkovo wellness,  které neslouží společnosti, jen jedincům resp. jejich firmám. A na ty dotace si ten stát musí půjčit nebo zvýšit daně. Protože peníze z EU jsou ve skutečnosti naše peníze, které jsme tam předtím z našeho deficitního rozpočtu poslali, aby bruselský úředník rozhodl, že wellness v Olšanech u Vyškova je tou naprosto nutnou a společensky nezbytnou věcí, kterou unie zafinancuje z 50% a tím zavazuje český stát uhradit druhých 50% tedy v tomto případě 12 miliónů korun z našeho stále deficitního rozpočtu. Šílené? Jistě. Jako celý projekt EU.

Vy nejste Don Quijote, pane Polívko, vy jste člověk, který parazituje na chorém systému. Žijete dotovaný život a tentokrát jste se holt někde přepočítal. To má k čistému, statečnému člověku, jakým Don Quijote je, strašně daleko. A nebojujete s větrnými mlýny, abyste zachránil svou vysněnou lásku, ale potýkáte se s podvodným světem, jehož jste součástí, abyste si zachránil vlastní prdel. Tak se pokuste zachovat si alespoň zbytky důstojnosti tím, že nebudete trapnej.

 

PS: Mám doma všechna DVD z Thespisu se záznamy divadelních představení, včetně těch Polívkových (Pépé, Šašek a královna), miluji je

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Moučka | neděle 10.3.2013 16:11 | karma článku: 39,44 | přečteno: 3279x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Modlím se za Fica, uvedl Babiš. Útok odsoudil Pavel i von der Leyenová

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  15:59

Aktualizujeme Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  15:56

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu podle něj došlo...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Rusko hlásí znovudobytí Robotyne na jihu. Snaží se o postup, uvedl Kyjev

15. května 2024  14:54

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany hlásí dobytí vesnice Robotyne v jihoukrajinské Záporožské oblasti, kterou...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik