Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Světová ekonomika stojí na rozcestí

Mejdan, jehož počátky sahají  k přelomu 19. a 20. století v podobě bezuzdné exploatace zdrojů zejména fosilních uhlovodíkových paliv (v případě uhlí ještě o něco déle) a růstu globálních korporací končí. Globalní firmy vyrostly do takových velikostí, že si přivlastnily politickou sféru a začaly ovlivňovat legislativní procesy a užívání moci ve svůj prospěch směrem ke korporátnímu fašismu.

Teslův létající elektrický stroj na volnou energii

Posledních cca 30 let politická pimprlata umožnila vytlačit výroby hmotných statků, které by měly být základem každé zdravé ekonomiky a zdrojem bohatství společnosti, mimo území rozvinutých států. Místo reálného kapitalismu jsme dostali finanční kapitalismus, který nevytváří žádnou fyzickou hodnotu, jen vydělává peníze. Kdo chtěl investovat v období reálného kapitalismu, nemohl obejít výrobní proces. Peníze se daly investovat buď do akcií nebo do úvěrování výrobních podniků prostřednictvím banky. Finanční kapitalismus vznikl po zrušení vazby peněz na zlato a akceleroval po zrušení  Glass – Steagallova zákona Clintonovou administrativou. Bylo rozpoutáno finanční kasino vytvořením finančních produktů, které nemají žádné základy v reálné ekonomice. Nakupuje se a prodává něco, co není vlastněno jinak než na papíře. Jedná se o svět nejrůznějších futures, swapů, CDO, komoditních derivátů, které destabilizují ceny surovin atd. Tento svět je zcela odtržen od reálné ekonomiky, není adekvátně zdaněn a je velmi oblíben politiky, které zhusta financuje. Toto „podnikání s likviditou“ má klasické pyramidální schéma, ve kterém 90% všech chudne, 9% nezískává a 1% pohádkově bohatne. Má to jeden problém. Každá pyramidová hra se časem dostane do bodu saturace a pak se začne hroutit.

Dalším faktorem, který je potřeba si uvědomit, je skutečnost, že dolar se podle bretonwoodského finančního uspořádání stal světovou rezervní měnou. Tato skutečnost přinášela Spojeným státům po 2. světové válce mnoho výhod a byla jedním ze zdrojů životní úrovně Američanů. I zde, ale došlo k saturaci. Svět se zaplnil dolary. Poté co CIA nasytila dolarem i světový obchod s drogami, nebylo už kam další, bezpečnostními prvky opatřené čerstvě natištěné papírky, umisťovat. K tomuto nasycení došlo již v 90. letech, ale přišlo nové odvětví ekonomiky – Internet, který se stal na dekádu absorbentem dalších peněz. Tento odklad je u konce.

Třetím faktorem jsou dluhy států. Zde jdou proti sobě dva jevy. Zvyšující se platby úroků, jak se zvyšuje celková míra zadlužení států, a snižující se výnosy daní z podvázaných ekonomik, ve kterých už není žádný průmysl, který by pro státní kasu dokázal vygenerovat dostatek peněz.  Řecko je prvním příkladem země, kde vybrané daně nepokrývají platbu úroků věřitelským bankám.

Takže nyní zde máme souběh tří kulminujících faktorů. Hroutí se pyramidová hra finančního sektoru,  zároveň se vyčerpala role dolaru coby světové rezervní měny a dluhy států deindustrializovaných ekonomik dosáhly svých maxim.

Toto je velmi zamotaná situace. V minulosti při takovéto konstelaci nepříznivých faktorů vypukla válka. Globální oligarchie také dělá všechno pro to, aby svět prostřednictvím svých politických loutek do války vmanipulovala (Sýrie – Irán - Izrael). Někteří komentátoři dokonce probíhající lokální konflikty o kontrolu nad surovinovými zdroji již nazývají první fází třetí světové války. Není potřeba rozvádět, jaké důsledky by při současných zbraňových systémech měl globální konflikt.  Řešení  patového stavu, ve kterém se světová ekonomika nachází, válkou by bylo řešením zcela v souladu se stávajícím paradigmatem sobeckého hromadění moci a peněz. Druhá cesta z této nebezpečné situace přepokládá právě prolomení tohoto paradigmatu. Stávající oligarchie uhlovodíkové ekonomiky nebo ropné ekonomiky, chcete-li, kteří naši civilizaci učinili na těchto uhlovodících totálně závislou, by museli přejít od sledování vlastních zájmů k zájmům lidstva. Zde je asi největší překážka změny. V duchu hesla: „vědou bude to, co určíme my“ je jen ve Spojených státech klasifikováno jako přísně tajných cca 6.000 patentů zejména z oblasti využití energií. Zdůvodněním utajení je nejčastěji „národní bezpečnost“ rozuměj bezpečnost ropných impérií. Klasifikování těchto patentů znamená, že nesmějí být komerčně užívány, nejsou k dispozici široké veřejnosti. Do této kategorie jsou například automaticky zařazovány všechny patenty  na energetická zařízení vykazující vyšší účinnost než 70%. Dále jsou zde zařazovány patenty, které se jakýmkoli způsobem zabývají využitím tzv. volné energie nebo řeší otázky antigravitace a podobně.  Dalo by se zjednodušeně říci, že se jedná o patenty navazující na odkaz srbského génia Nikoly Tesly. Zde si dovolím malou odbočku, protože když jsem naposledy zmínil Nikolu Teslu a využití volné energie, byl jsem nicky napaden, že kromě blbosti jsem se ještě provinil odporováním fyzikálním zákonům.

Nikola Tesla objevil již v 90. letech 19. století tzv. kosmické záření, tedy něco, co je vědci teprve v posledních letech všeobecně akceptováno jako tzv. záření nulového bodu (ZPR – zero point radiation). Jedná se o vysokofrekvenční záření, jehož vlnová délka je tak krátká, že námi i většinou hmoty prochází, aniž by docházelo k jakékoli rezonanci. Zde vstupuje do hry teorie radioaktivity, kde se Tesla zcela rozchází se zastánci teorie relativity. Relativisté tvrdí, že radioaktivní prvky jsou nestabilní a spontánně postupně vyzařují záření do prostoru, tím u nich dochází k úbytku hmotnosti podle Einsteinovy rovnice e=mc2, až se nakonec přemění na jiné, stabilní prvky. Tak si to i já pamatuji ze školy (věda je to co určíme my…). Toto je podle Tesly zcela neudržitelné. Podle teorie velkého třesku byla veškerá matérie vytvořena právě v onom okamžiku výbuchu. Jestliže například Rádium má poločas rozpadu 1622 let,  muselo by se veškeré Radium na světě ve svých přirozených úložištích již dávno vyzářit a tedy přeměnit na nižší prvek. To ale neodpovídá pozorované skutečnosti, a přestože Rádia je v přírodě velmi málo, stále si vesele září. Podle Nikoly Tesly radioaktivní prvky díky své hustotě a atomové struktuře rezonují se ZPR a přeměňují je na nižší frekvenci radioaktivního záření. Kdybychom uměli jakýkoli radioaktivní prvek odstínit od ZPR, přestal by podle Tesly zářit. Všechny indicie ukazují na to, že Nikola Tesla zjistil, jak přeměnit ZPR na frekvenci, kterou umíme využít k vykonávaní práce. Tedy na frekvenci elektrického proudu.  Faktem je, že když Teslův mecenáš, bankéř J.P. Morgan zjistil, na čem jeho chráněnec pracuje, okamžitě jej odřízl od financí. Byl totiž vlastníkem patentů na vysokonapěťové rozvody střídavého napětí. Když Tesla zemřel, byl celý jeho archiv zkonfiskován FBI, značná část jeho archívu byla prohlášena za přísně tajnou, část údajně shořela a jen malé množství materiálů se všeobecně známými objevy (cca 150.000 dokumentů) bylo předáno jeho příbuzným a dnes je vlastní jeho muzeum v Bělehradu.

Uvolnění těchto utajovaných vědeckých objevů, by mohlo být novým impulsem pro světovou ekonomiku. Krokem k odstranění chudoby. Decentralizovaným nevyčerpatelným zdrojem energie pro každého jedince na světě, pro každou rodinu. Studie OSN říká, že na odstranění chudoby by stačilo celosvětově 400 miliard dolarů. Na záchrany bank v hypoteční krizi 2008 byly vynaloženy bilióny dolarů. A to OSN zcela jistě nepracovala s konceptem decentralizovaného levného a účinného zdroje energie. Žádné dráty.  Chce to jediné. Aby se klika mezinárodních bankéřů, která stála za všemi důležitými událostmi minimálně od Velké francouzské revoluce, vzdala svých příjmů, svého eugenického uvažování a své moci. Museli by přejít od kompetitivního ke kooperativnímu myšlení. Nemyslím, že jsou natolik osvícení, že by byli takového posunu schopni. Je otázka, jestli je na tomto světě síla, která by jim jejich moc dokázala odejmout a dala světu spolupráci místo válek.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Moučka | úterý 5.6.2012 19:14 | karma článku: 16,49 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Má místo končetin protézy. Britský parlament tleskal „bionickému poslanci“

22. května 2024  17:45

Britští politici ukázali výjimečnou jednotu, když společně potleskem ve stoje přivítali zpět v...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik