Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O talentu a zvažování

Tož jsme si zvolili talent. Takový talent není žádné peříčko. Máme–li talent, taháme s sebou 60 hřiven. 30 kilo. Představte si takovou útlou baletku s talentem. I s piškotama váží 45 kilogramů a teď tohle. Když se váží, odkládá svůj talent? To by znamenalo, že nad svou vlastní mizivou hmotnost se vláčí s přítěží rovnající se dvěma třetinám své živé váhy. Nebo si při vážení svůj talent podrží? Ale pak by její živá váha byla jen 15 kilo, tedy skoro tolik co váží anorektické modelky v Milánu. Ale těm stačí, když unesou na svém těle pověšených pár deka textilií a projdou se po mole tam a zpět podpírány kokainem, zatímco baletka potřebuje podat výkon.

Nu což, teď to nevyřešíme. Češi a Moraváci (spoločne so Slovákmi) si zvolili svůj talent. Přestože jsme prý v podstatě rasisti (zpravodajská křišťálová lupa o tom popsala spousty talentů papíru reálného i virtuálního) zvolili jsme si našim společným talentem kyrgyzského tanečníka Ataie Omurzakova. Chlapce s asijskými rysy, který tak tak že dostal vízum a nemluví ani slovensky ani česky. Jenže je skvělý. Ataiova vystoupení, pravda, jediná měla punc světové úrovně, ostatní čpělo provinčností českého šoubyznysu, ale zase to bylo naše. Kam se poděl ten pověstný českomoravský rasismus? Že bychom ho odložili, když jsme vážili, který výkon byl ten nej?  Znamená to snad, že se nejrůznější zátěže, přítěže a balasty při vážení odkládají? No to bych si kvůli té baletce opravdu oddechl. Ale spíš to vypadá, že většina Čechů a Moravanů neměla dohromady při tom vážení  co odkládat.

Naproti tomu zpěvačka s talentem Tonya Graves narazila ve Vimperku na pár jedinců, kteří žádný talent nemají. Tedy kromě schopnosti kolem sebe ve své rasové deprivaci plivat sliny a urážky. Jejich fírerové udržují jejich mozečky pečlivě atrofované, aby je kromě plivání, nadávání a mlácení do jinak pigmentované pokožky nic jiného nenapadlo. Samotní fírerové co své strany jimž fírerujou vždycky ukryjou za slovo „dělnická“ případně „arbait“, aby ukázali, jak jim jde strašně moc o obyčejné lidi a o spravedlnost, se z incidentu svých deprivantů bez talentu pokusí vytlouct co nejvíc publicity. Tím, že třeba zpěvačku zažalují za to, že prý původce útoku označila za sympatizanty své arbait partaje. Mám pro ně taky název:  Bílý odpad. White trash. Weiß abfahl. Pro ty plivače i pro ty fírery. Naštěstí mají ve Vimperku i muže s talentem přispěchat rytířsky na pomoc ženě v nouzi. Díky Bohu.

Na co ale máme u nás nesporný talent, je nalepování nálepek na počkání. Zejména pokud jste český žurnalista nebo levicový intelektuál nebo bývalý chartista s pocitem morální převahy. Takoví nechají vyrobit celý jeden talent nálepek s nápisem Rasista!, jeden talent s nápisem Xenofob! dále Antisemita! Velmi oblíbení jsou Fašista! Nacista! případně familiérní Fašoun! a Nácek! No a pak jen pozorují jak ostříži a naslouchají jak odpo-čuvači a jak se něco šustne nebo se jim někdo nelíbí, hned člověka olípnou, nejlépe na takové místo, kde si nikdo nedosáhne, aby se očistil. Máš jiný než jediný správný názor? Nebo, ach ta hrůza, jsi můj politický odpůrce? Jsi členem hradní partičky? Šup ho! A když jim nálepky dojdou, nechají vyrobit další talenty nálepek. A nedají si pokoj, dokud nebude mít každý nějakou tu hanlivou nálepku. A pak o tom budou všichni psát, v jaké že to žijeme hrozné době.

Inu s talentem je to složité. Ne každý je jím obtížen a ne každý s ním umí zacházet ku prospěchu svému i ostatních. No a rasismus a ty ostatní nálepky? Než je použijeme, měli bychom několikrát zvážit, zda už to je ta situace, kdy tato slova na někoho použijeme právem. Jako v případě Tonyi Graves na ono nízké plivající hovado.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Moučka | středa 30.11.2011 15:38 | karma článku: 9,54 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2788x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik