Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bolek Polívka: Proměna Klauna v prodejného kašpara

Jeho divadlo bylo v 70. a 80. letech jako přírodní úkaz. Na jakémsi divadelním festivalu ve Spojených státech mu dokonce kdosi sdělil, že to už není divadlo, ale vynález. Úžasná směsice pantomimy, pohybového divadla a tradičního divadla ovšem se zbořenou (někdy jen zdánlivě) iluzorní Stanislavského stěnou mezi jevištěm a hledištěm. Čisté klaunství v tom nejlepším významu tohoto slova, toho klaunství, kterého si tak vysoce cenil i Jan Werich. Tato významná instituce v prvé řadě nepoklonkuje moci, vždy jí říká i nepříjemnou pravdu, za niž se platilo kopancem, což je (jak říkal Werich) mezinárodně uznávaná valuta. Polívkův opus magnum, divadelní hra Šašek a královna, je příběhem českého šaška sloužícího cizím monarchům. „Královna je Francouzka, král je Němec.“ Jeho šašek pravdu říkal, na chvíli dokonce získal pocit, že s vladaři bude moci manipulovat, až jej nakonec ponížili a zesměšnili a ukázali mu, kde je jeho místo. Hra byla v 80. letech zjevením. Úžasným zážitkem pro každého, kdo díky své osobní zkušenosti s životem v totalitním státě dokázal najít v univerzálním příběhu o moci a manipulaci poselství mezi řádky.

V nových poměrech jsme mohli vidět jeho většinou slušné výkony v kolísavě kvalitních filmech  a to jak dramatických tak komediálních (výborné Musíme si pomáhat vs průšvihy jménem Roming či Dědictví) a zároveň v občas dobrém, ale příliš často vyprodávajícím jeho talent, autorském televizním pořadu Manéž. Paralelně s tím vším si založil v Brně vlastní divadlo, které nechci hodnotit, protože jsem neměl možnost jeho inscenace vidět.

Myslel jsem, že fraška jménem přímá prezidentská volba, mně po přepsání zásad procentního počtu ministerstvem vnitra už nemůže ničím překvapit. Že zažiju pád Klauna na dno prodejnosti, jeho proměnu v kašpara nejhrubšího zrna, který poklonkuje moci a podpoří nejhoršího možného kandidáta na prezidenta, jsem nečekal a je mi to líto.

Kníže Karl von Schwarzenberg je had s rozeklaným jazykem. Člověk, který prý nemohl sedět v jedné vládě s člověkem viným ze špatného vyúčtování diet a podezřelým leč nikdy neobviněným z přijetí půl miliónového úplatku (Čunek), ale nevadilo mu sedět ve vládě s člověkem podezřelým ze stamiliónových zpronevěr v kause ProMoPro (Vondra). Karl von Schwarzenberg je člověk, který nechal ústavního činitele ČR (Čunka) auditovat firmou napojenou na CIA (Kroll Associates). Karl von Schwarzenberg je člověk, který kope za cizí zájmy a který dokončí to, co začal Havel: podřízení České republiky mezinárodní finanční oligarchii takovým způsobem, že už s tím nepůjde nic udělat. Dokončí naši transformaci ve druhý protektorát Böhmen und Möhren, jeho rodina má koneckonců s využíváním otrocké práce díky kolaboraci s nacisty své dobré zkušenosti.

Prezidentských voleb se nehodlám zúčastnit. Ztratil jsem víru v to, že žiji v demokratické zemi. Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je elitáři jako Havel či von Schwarzenberg nechali postavit mimo zákon a přestali by předstírat, že jsou demokraté. Odmítám svým hlasem napomáhat legalizaci likvidace suverenity našeho národa, kterou v podstatě všichni kandidáti reprezentují (většina z nich je napojena na ty samé struktury jako kníže a pak prý právo volby). Jediný kandidát, vlastně kandidátka, se svými prohlášeními vyděluje z té téměř monolitické skupiny (prý) rozdílných kandidátů. Jana Bobošíková. Jenže tu zase podezírám z oportunismu. Z toho, že jen našla „mezeru na politickém trhu“ a ostatní už je jen politický marketink, aby mohla shrábnout volební příspěvek jako už několikrát.

Protože jsem byl již sám terčem cenzury zde na blogu idnes,  a s touto praxí ostře nesouhlasím, zveřejňuji link na článek místní autorky, kterému byl cenzory změněn bez jejího souhlasu a vědomí status z „aktivní“ na „soukromý“, což je totéž, jako kdybyste ho zneviditelnili pro většinu čtenářů, protože ho mohou číst jen ti, kdož vstoupí do profilu dané blogerky. V chronologickém výpisu článků jej nenajdete. To, že tak odporné propagandistické médium, jakým je idnes, cenzuruje články, které vybízejí k volbě Jany Bobošíkové, jí ovšem bez ohledu na můj výše uvedený názor slouží ke cti. Naznačuje to, že ona k nim nepatří. Co by, ale v případě zvolení skutečně udělala, nakolik by její sliby tváří v tvář politické realitě vzaly za své a nakolik ne, nedokážu odhadnout.

 

http://bostlova.blog.idnes.cz/c/312216/Jana-Bobosikova-na-Hrad-Jednoznacne.html

Těch cenzurovaných článků na téma Bobošíková ano, resp. kníže ne bylo více, ale protože u těch ostatních nesouhlasím s celkovým tónem, vyzněním a reprezentovaným světonázorem, neuvádím je.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Moučka | neděle 6.1.2013 16:03 | karma článku: 26,27 | přečteno: 2797x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik