Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozjímání o sebelásce, aneb buďte na sebe hodní

Možná se jeví s podivem, že do kategorie Vztahy zařazujeme článek o sebelásce. Ale toto skutečně odráží náš zájem a na toto téma se na našich stránkách budeme v rozličných podobách často vracet. Protože sebeláska a sobectví není totéž. Jako například není totéž sebeúcta a samolibost.

Především ženy často mívají pocit, že jejich poslání spočívá v tom vydat se ve všem, co dělají až do krajnosti pro druhé. Krom toho, že se vždycky najde někdo, komu sebevětší úsilí patrně nebude dost dobré a Vy si sáhnete na dno svých sil, je toto zároveň poněkud domýšlivé, protože není nic strašnějšího než člověk s mesiášským komplexem, který nemá rád sám sebe. Můžete možná občas překročit své možnosti, ale nelze je překračovat neustále. Protože na to prostě nemáte kapacitu.

Každý zcela jistě zná Ježíšův výrok z Nového zákona „Miluj bližního svého jako sebe sama.“ Záměrně začínám tímto citátem, protože bez ohledu na to, zda jste či nejste věřící Desatero a zmiňovaný výrok Miluj bližního svého jako sebe sama představuje v naší euroamerické civilizaci pilíř a zároveň mravní krédo.

Ježíš neřekl nic ve smyslu milujte bližní více než sebe sama. Sebeláska je důležitá. Sebeláska je dokonce tak důležitá, že zdraví a normalita naší sebelásky předurčuje kvalitu našich vztahů s druhými lidmi. Chcete-li skutečně milovat druhé zdravou, zralou a dospělou láskou a chcete-li prožívat hodnotné vztahy, musíte začít především u sebe. Uzdravte se. Odpusťte si svá selhání, přijměte své nedostatky a se zdravým sebevědomím buďte hrdí na to, co jste dokázali a co umíte. Možná patříte mezi ty, kterým se v životě tak říkajíc lepí smůla na paty. Tolik se snažíte vycházet vstříct druhým a tak málo se Vám dostává od druhých lásky. Prožíváte bolest, hněv a vnitřní prázdnotu. A taky vnímáte, jak málo se máte rádi.

Někdy možná se tolik snažíme dávat druhým, protože podvědomě voláme po lásce a toužíme po tom, aby naše dobré skutky byly odměněny uznáním a láskou a často se tak neděje. Člověk se sebeúctou a sebeláskou řekne takhle už ne, nenechám se ždímat, člověk, který je ve vztahu k sobě samému zraněný rozhořčenost obrátí často sám proti sobě. Někdy možná není na škodu připustit skutečnost, že právě teď prožívám období, kdy mezilidské vztahy nejsou nejplodnější a nejzdravější. Nijak tomu asi nepomůžu zvýšeným úsilím a snahou zalíbit se. Bude se to jevit podbízivé, protože lidé poznají, že to sám se sebou nemám docela srovnané. I ten největší extrovert a sangvinik si podobné období v životě prožije a není to žádná tragédie. Čím více si sáhne člověk na dno, tím více je konfrontován se svou vlastní samotou. Možná je to chvíle pro zastavení, zamyšlení a změnu. Změnu ve vztahu k sobě samému. Když máte pocit: „Mě nikdo nemá rád“ zareagujte prostě tím, že o to více budete mít rádi sami sebe a začnete na sebe být hodní a ohleduplní. Prokazujte si dobro. Není to sobectví, jen se musíte naučit sebelásce. Uzdravíte své nitro a pak to dobro ve zúročené podobě předáte dál, protože lidé ve Vašem okolí poznají změnu. Ve vaší tváři, na Vašem hlase i ve Vašem úsměvu.

Na závěr si dovolím jeden ilustrující příběh. Jistě nemusím představovat Matku Terezu. Ženu, která v lásce a vydanosti druhým šla až do krajnosti a jejíž neúnavné úsilí pro druhé se stalo inspirací mnohým, kteří ji následovali. Zaujal mě zdánlivě banální příběh o matce Tereze a jejích sestrách, který poukazuje na to, že i ona dokázala říci „teď ne až potom“. Jednou došlo v blízkosti působení matky Terezy obrovské tragédii, při které přišlo o život mnoho lidí a mnoho těžce zraněných lidí vyžadovalo včasnou péči. Biskup té oblasti poslal pro matku Terezu a její sestry, aby ošetřovaly raněné. Sestry však otálely. Biskup se velmi rozzlobil a šel je osobně vyhledat. Sestry seděly v blízkém kostele a modlily se. Biskup je vyrušil a řekl matce Tereze: „Sestro, kolem je taková spoušt, je potřeba každého člověka a Vy se tady modlíte. Pohněte si!“

Matka Tereza mu klidně odpověděla: „Vždyť my už jdeme. Ale kdybychom si teď nedopřály krátkou modlitbu, nebyly bychom schopny sloužit ani teď ani nikdy jindy.“ I Matka Tereza věděla, že když musí dávat, musí si dopřát alespoň malou chvíli k usebrání a k tomu, aby mohla načerpat vnitřní sílu a to dokonce i v krajně vyhrocené situaci. Kdo nečerpá, nemá z čeho by dával. Dopřávejte si s hlubokou sebeláskou malé chvilky k usebrání.

Napsáno pro časopis a audiomagazín KáÓ? - OKá

Autor: Monika Mochová | úterý 16.9.2014 10:51 | karma článku: 8,32 | přečteno: 232x
  • Další články autora

Monika Mochová

Kafe v pět a zajímavý vydavatelský počin roku

Dnes píše skoro každý. Internet je přehlcen blogosférou. Někomu se to může jevit jako ztráta času, někdo vnímá psaní jako koníček a někdo to píše v rámci terapie či relaxace. Přesto by se ten, kdo píše třeba blog nebo sem tam nějaký esej či povídku do šuplíku, nepovažoval za spisovatele. A přitom já osobně čtu raději blogy než seriózní publicistiku. Tak jako neherci mají osobitý projev a film s neherci získá neuvěřitelnou autenticitu, tak také slovní projev neprofesionálního„psavce“ má své kouzlo a vydat třeba povídky obyčejných lidí bez spisovatelských aspirací by určitě bylo velmi hodnotným vydavatelským počinem.

20.10.2014 v 11:37 | Karma: 6,10 | Přečteno: 378x | Kultura

Monika Mochová

Azylová péče – úvod

Dnešní den (17.10.) je Mezinárodní den za vymýcení chudoby. Když slyším hlubokomyslná slova o tom, jak je třeba s chudobou bojovat, podvědomě se mi vybaví vzpomínka profesora a kněze Tomáše Halíka, když přijal pozvání na jakýsi mezinárodní „hladový summit“, jehož poslání spočívalo v dialogu na téma „Jak bojovat proti chudobě v zemích třetího světa.“ Hosté byli ubytováni v luxusních hotelích a pochutnávali si na opulentních jídlech. Tomáš Halík se cítil zahanben a nebyl sám. Jeho kolega u stolu suše poznamenal něco ve smyslu: „Když si představím, že za peníze, které tento sumit stál, bychom mohli vystavět v Africe několik škol, ani se mi tady nechce moc být.“

17.10.2014 v 11:24 | Karma: 8,44 | Přečteno: 397x | Společnost

Monika Mochová

Hudební srdcovka Filipa Čenžáka a jeho kapely Sunnyflower

Hudba je velký byznys. Je to v pořádku každá produkce se stává produktem a produkt má mít svého kupce a uměleckého díla se to nepochybně týká dvojnásob. Problém nastává, když se úspěch stává prvoplánovou záležitostí, což přináší nutnost nežádoucích kompromisů a vytrácí se postupem času originalita a invence. Je to patrné nejen v oblasti hudebních celebrit, ale i mezi těmi, kteří si zvolili hudbu jako své hobby, kdy poptávka po kvalitní v podstatě reprodukované produkci například na plesech či svatbách mnoho zajímavých hudebníků odvedla od původních cílů skládat vlastní muziku. A protože my nechceme být „komerční“, nabízíme Vám nekomerční hudební ochutnávku.

17.10.2014 v 9:15 | Karma: 5,01 | Přečteno: 193x | Kultura

Monika Mochová

Sherpa Rallye

Dovolujeme si Vás pozvat na zajímavou víkendovou akci do zahraničí s názvem Sherpa Rallye. Určitě víte, že šerpa je vysokohorský nosič. Osobně jsem si pod slovem šerpa vždy vybavila vysokohorského nosiče v Himalájích, který nese tiše, trpělivě a s lehkostí těžkou bagáž Evropských turistů, kteří se vydali dokázat si, že na osmitisícovku prostě mají a uspokojení jejich ega stojí do značné míry na práci těchto nenápadných služebníků v pozadí. Nicméně do Himalájí Vás skutečně zvát nebudeme.

16.10.2014 v 8:45 | Karma: 5,89 | Přečteno: 315x | Pozvánky, akce

Monika Mochová

Chalupaření – Expedice Čochtan a pitný režim

Soutěž o nejlepší hranou komedii vyhrál kultovní film S tebou mě baví svět. A kde se převážná část děje odehrávala? Na chalupě. Nevím, jak Vám, ale mi přijde film diskriminující. Jsem sice daleka toho stát se feministkou, ale trojice Nový, Satinský, a Postránecký s partičkou malých harantíků v čele s Matesem, se snaží vzbudit dojem, že zábavní jsou jenom tátové, zatímco mámy jsou ty škarohlídné pedantky, s nimiž není vlastně žádná legrace.

15.10.2014 v 8:55 | Karma: 8,72 | Přečteno: 361x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Žen jako jsem já je 12 do tuctu, tak co bych o sobě tak asi měla psát :o)