Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kafe v pět a zajímavý vydavatelský počin roku

Dnes píše skoro každý. Internet je přehlcen blogosférou. Někomu se to může jevit jako ztráta času, někdo vnímá psaní jako koníček a někdo to píše v rámci terapie či relaxace. Přesto by se ten, kdo píše třeba blog nebo sem tam nějaký esej či povídku do šuplíku, nepovažoval za spisovatele. A přitom já osobně čtu raději blogy než seriózní publicistiku. Tak jako neherci mají osobitý projev a film s neherci získá neuvěřitelnou autenticitu, tak také slovní projev neprofesionálního„psavce“ má své kouzlo a vydat třeba povídky obyčejných lidí bez spisovatelských aspirací by určitě bylo velmi hodnotným vydavatelským počinem.

Nápad vydat knihu povídek z per (či spíše klávesnic) nespisovatelů přišel nakonec nikoli z řady velkých nakladatelství, ale od Pana Nakladatele, s jehož spoluzakladatelkou jsme si nedávno povídali a vyzpovídám ji také nyní. Jak to tedy celé vzniklo?

To je dobrá otázka hned na úvod. Přemýšleli jsme, jak najít potenciální autory, které by nás bavilo vydávat a zároveň dát příležitost lidem ukázat co v nich je. Vím, že když jsem začínala s psaním, tak mě samotné taková literární soutěž chyběla. Vše se točilo okolo románů a podobně, což mi pro začínající autory přijde nesmyslné. Pokud to beru ze své vlastní zkušenosti, tak na román bych si na začátku určitě netroufla, ale povídka? To je jiná… :o)

 

O čem nejčastěji pojednávaly povídky z literární soutěže?

S nadsázkou musím říct, že nejčastější bylo špatné počasí Každá druhá povídka začínala… venku fouká vítr a prší…. Radovala jsem se pokaždé, když vysvitlo sluníčko… :o) Suverénně nejvíce povídek bylo o pár holkách v kavárně u kávy, což mě samotné přijde trochu neoriginální, ale vzhledem k tomu, že zadáním bylo téma Kafe v pět, je logické, že se tento scénář nabízí… Naopak bylo úžasné sledovat příběhy, kde se Kafe v pět objevovalo v těch nejneuvěřitelnějších podobách.

 

Nebylo to trochu nudné se tím množstvím povídek probírat?

Nudné to nebylo ani trochu. Právě naopak…. Každý soubor jsem otevírala s obrovským očekáváním, kam mne autor tentokrát zavede a mnohdy jsem se nestačila divit

 

Víš, že jsem také napsala povídku do Vaší soutěže? Pojednávala o tom, jak manželka rafinovaně zavraždí svého muže prostřednictvím dobrého jídla a po úspěšné vraždě jde na kafe s kamarádkou. Ale pak mě napadlo, že to nebude určitě originální a nakupí se u Vás těch vražd více. Byly i vraždy?

No vidíš, budu si jí muset přečíst :). Vražd bylo také poměrně dost. Super bylo, že “vraždění” pojal každý trochu jinak. V tomto směru mne hodně zaujala povídka, kterou napsal Martin Maniaque a najdete ji v knize.

 

Protože jsem od tebe už obdržela pár pozvánek na křest, divila bych se, kdyby tato kniha vznikla bez tradičního iniciačního rituálu buď v podobě křtu nebo autorského čtení.

Máš pravdu! 22. října pořádáme velký literární podvečer ve spolupráci s Městskou knihovnou Ostravy. Ráda bych všechny pozvala, protože se je rozhodně na co těšit! V 17h začínáme přímo v knihovně, následně se přesunujeme do Literární kavárny Academia a večer zakončíme autorským čtením a v klubu Atlantik.

 

Tak to já přijdu i s dětmi a přítelem. Děkuji za rozhovor a přeji, aby si nová kniha našla hodně čtenářů.

Už teď se na vás všechny moc těším. Také díky!

Napsáno pro časopis a audiomagazín Vaše Srdcovka

Autor: Monika Mochová | pondělí 20.10.2014 11:37 | karma článku: 6,10 | přečteno: 378x
  • Další články autora

Monika Mochová

Azylová péče – úvod

Dnešní den (17.10.) je Mezinárodní den za vymýcení chudoby. Když slyším hlubokomyslná slova o tom, jak je třeba s chudobou bojovat, podvědomě se mi vybaví vzpomínka profesora a kněze Tomáše Halíka, když přijal pozvání na jakýsi mezinárodní „hladový summit“, jehož poslání spočívalo v dialogu na téma „Jak bojovat proti chudobě v zemích třetího světa.“ Hosté byli ubytováni v luxusních hotelích a pochutnávali si na opulentních jídlech. Tomáš Halík se cítil zahanben a nebyl sám. Jeho kolega u stolu suše poznamenal něco ve smyslu: „Když si představím, že za peníze, které tento sumit stál, bychom mohli vystavět v Africe několik škol, ani se mi tady nechce moc být.“

17.10.2014 v 11:24 | Karma: 8,44 | Přečteno: 397x | Společnost

Monika Mochová

Hudební srdcovka Filipa Čenžáka a jeho kapely Sunnyflower

Hudba je velký byznys. Je to v pořádku každá produkce se stává produktem a produkt má mít svého kupce a uměleckého díla se to nepochybně týká dvojnásob. Problém nastává, když se úspěch stává prvoplánovou záležitostí, což přináší nutnost nežádoucích kompromisů a vytrácí se postupem času originalita a invence. Je to patrné nejen v oblasti hudebních celebrit, ale i mezi těmi, kteří si zvolili hudbu jako své hobby, kdy poptávka po kvalitní v podstatě reprodukované produkci například na plesech či svatbách mnoho zajímavých hudebníků odvedla od původních cílů skládat vlastní muziku. A protože my nechceme být „komerční“, nabízíme Vám nekomerční hudební ochutnávku.

17.10.2014 v 9:15 | Karma: 5,01 | Přečteno: 193x | Kultura

Monika Mochová

Sherpa Rallye

Dovolujeme si Vás pozvat na zajímavou víkendovou akci do zahraničí s názvem Sherpa Rallye. Určitě víte, že šerpa je vysokohorský nosič. Osobně jsem si pod slovem šerpa vždy vybavila vysokohorského nosiče v Himalájích, který nese tiše, trpělivě a s lehkostí těžkou bagáž Evropských turistů, kteří se vydali dokázat si, že na osmitisícovku prostě mají a uspokojení jejich ega stojí do značné míry na práci těchto nenápadných služebníků v pozadí. Nicméně do Himalájí Vás skutečně zvát nebudeme.

16.10.2014 v 8:45 | Karma: 5,89 | Přečteno: 315x | Pozvánky, akce

Monika Mochová

Chalupaření – Expedice Čochtan a pitný režim

Soutěž o nejlepší hranou komedii vyhrál kultovní film S tebou mě baví svět. A kde se převážná část děje odehrávala? Na chalupě. Nevím, jak Vám, ale mi přijde film diskriminující. Jsem sice daleka toho stát se feministkou, ale trojice Nový, Satinský, a Postránecký s partičkou malých harantíků v čele s Matesem, se snaží vzbudit dojem, že zábavní jsou jenom tátové, zatímco mámy jsou ty škarohlídné pedantky, s nimiž není vlastně žádná legrace.

15.10.2014 v 8:55 | Karma: 8,72 | Přečteno: 361x | Cestování

Monika Mochová

Nakladatelská lovestory

S mizejícím sluníčkem mnozí z nás zalezou stále častěji do pelíšku s knížkou. Kniha zůstává pro mnoho lidí stále srdcovkou. Neurologové nedávno zjistili, že pro vývoj dítěte je důležitá tradiční kniha a žádná čtečka, protože ta nestimuluje plnohodnotně činnost mozku. A mají recht. Knížka je prostě knížka. Šustění papíru, vůně tiskařské barvy nebo naopak patina času, to je prostě něco nenahraditelného a nic na tom nemění skutečnost, že na čtečku se Vám vejde celá knihovna. U čtení je pro mnoho lidí důležitá haptika, tedy možnost si tu knihu pořádně osahat, listovat v ní a to digitální kniha nenahradí.

7.10.2014 v 13:30 | Karma: 5,38 | Přečteno: 269x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Žen jako jsem já je 12 do tuctu, tak co bych o sobě tak asi měla psát :o)