Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sherpa Rallye

Dovolujeme si Vás pozvat na zajímavou víkendovou akci do zahraničí s názvem Sherpa Rallye. Určitě víte, že šerpa je vysokohorský nosič. Osobně jsem si pod slovem šerpa vždy vybavila vysokohorského nosiče v Himalájích, který nese tiše, trpělivě a s lehkostí těžkou bagáž Evropských turistů, kteří se vydali dokázat si, že na osmitisícovku prostě mají a uspokojení jejich ega stojí do značné míry na práci těchto nenápadných služebníků v pozadí. Nicméně do Himalájí Vás skutečně zvát nebudeme.

Podzim pro mnohé představuje oblíbené roční období. Poměrně mnoho lidí vyráží na podzim na prodloužené víkendy do hor, aby si ještě užili přírodu a hory. Letošním turistickým hitem bylo Slovensko, které předčilo i tolik oblíbené Chorvatsko a právě na Slovensko Vás chceme pozvat. Pokud se chystáte na prodloužený víkend do Vysokých Tater, nenechte si ujít jubilejní třicátý ročník Sherpa Rallye 2014. Nosičské závody se sice uskutečňují na různých místech Evropy, Krkonoše nevyjímaje, ale v podstatě jen Slovensko nabízí ten skutečný nosičský punc, tam to není „jen jako“.

Šerpy totiž nenaleznete jen v asijských Himalájích nebo v jihoamerických Andách , ale i na slovenských dvoutisícovkách. Slovenští vysokohorští nosiči si obstarávají své živobytí tím, že odnášejí zásoby na nedostupné vysoce položené horské chaty, vzpomeňme například Chatu pod Rysmy, Téryho chatu nebo Zámkovského chatu. Slovensko se tak může pyšnit evropskou raritou, protože je jedinou evropskou zemí, kde tradice nosičů trvá, například Alpské vysokohorské chaty jsou už dávno zásobovány pomocí vrtulníků. Díky této přežívající tradici je na Slovensku nosičská kultura velmi silná.

Pro zajímavost „chalani“ ze Žiliny založili hudební skupinu s příznačným názvem Sherpa Band a jejich „specializací“ je koncertování v nejvýše položených místech, kdy si své nástroje ovšem také vlastnoručně vynesou. Svým koncertem na Gerlachovském štítu se zapsali do Guinessovy knihy rekordů za koncert zrealizovaný v největší výšce.

Sherpa Rallye se uskuteční v neděli 19. 10. 2014. Pro potenciální zájemce je možnost zapsat se od 8.00 – 10.30 v hotelu Popradské Pleso. Cíl cesty se nachází na proslulé Chatě pod Rysmi, která je nejvýše položenou chatou na Slovensku. Váha naložené krosny u muže je 60 kg. U mužů nad 60 let je za každý rok úleva 3 kg. Zúčastnit se mohou samozřejmě ženy, přičemž váha naložené krosny u ženy je 20 kg. Samotná rallye začíná od Hotelu Popradské Pleso startem v 11:00. Sherpa Rallye je „otevřená“ i pro nosiče začátečníky a tak, kdo by si rád vyzkoušel svou zdatnost, má jedinečnou příležitost. Každopádně každý účastník je obeznámen, že se akce zúčastní na vlastní nebezpečí.

Rallye má také svého „předskokana“ Baby Rallye pro děti do 12 let. Tato dětská rallye se uskuteční na trase železniční stanice Popradské pleso až hotel Popradské Pleso. Zápis probíhá od 8:00-8:45, samotná Baby Rallye začíná v 9:00. ­

Podzimní Sherpa Rallye není jediným „nosičským“ závodem na Slovensku. V červnu se uskutečňuje také „mladší“ závod Nosičská stovka známá také jako Memoriál Juraja Petranského, kdy muži nesou 100 kg, ženy 25 kg a tato akce je určena pro nosiče profesionály a nezkušeným nosičům se nedoporučuje. Slovo memoriál vždy vzbuzuje pocit respektu a piety. Nejinak je tomu také u Memoriálu Juraje Petranského. Juraj Petranský byl mladý muž, který velmi miloval vysoké hory a jako nosič si obstarával také živobytí a to se mu také stalo osudným, když ho při vynášce v březnu 2000 zasypala lavina. Neměl v té době ještě ani 27 let. Jeho přátelé se rozhodli, že jeho památku si budou pravidelně připomínat. Nosičská stovka pak nabízí příležitost nejen obdivovat nosičské rekordy, ale také uvědomit si, že člověk má mít vůči horám a přírodě velikou pokoru.

A jak vypadá nosičův den? Nosič začátečník začíná na 30 kilogramech, zkušený nosič zvládá i 100 kg. Nosič obvykle zvládne 2 někdy i 3 trasy denně. Obvykle jednu dopoledne a jednu odpoledne. Chvilky odpočinku mezi vynáškami ovšem nemá. Nosič totiž působí zároveň trochu jako údržbář, pomocník v kuchyni nebo uklizeč, pomůže na chatě tam, kde je to třeba. Na vysokohorských chatách každý dělá, co je třeba, symbióza mezi lidmi a dobré vztahy jsou v těchto místech nevyhnutelné. Nosiči rozhodně nepatří mezi jakési podivínské solitéry. Tito lidé nezřídka získali i vysokoškolské vzdělání a mohli si dovolit ctižádostivé životní plány, ale láska k přírodě a horám byla silnější. Svým způsobem tato náročná práce by nám turistům, kteří mají komfort servírovaný až pod nos měla připomínat, že bychom se měli k horám chovat nejen s výše zmíněnou pokorou, ale především s úctou a ohleduplností.

Za vznik početných vysohorských chat, které na Slovensku vznikaly od konce 19. století Slovensko vděčí Edmundu Térymu (na jeho počest Téryho chata). Edmund Téry byl uherský lékař, chirurg a horolezec, který se zasloužil o propagaci turistiky a to zejména v Tatrách. Edmund Téry působil několik let jako chirurg v Bánské Štiavnici a během té doby získal k slovenským horám (po Tatrách také především ke Štiavnickým vrchům) hluboký vztah. Působil také jako redaktor časopisu Turista, v němž se věnoval Tatranské tématice. Jeho pojetí turistiky spočívalo ve spojení sportovního vyžití a poznávání přírodních krás. Stal se také velkým průkopníkem horské služby a za prestiž a vysokou profesionalitu horské služby, jak ji známe dnes, vděčíme právě lidem jako byl Edmund Téry. Téry byl nejen zdatný horolezec, ale také schopný lékař a časem zdravotní inspektor a ministerský poradce, který se neostýchal kritizovat veřejné zdravotnictví na venkově a od roku 1914 stav katastrofální hygieny ve vojenských zajateckých táborech. Při jedné inspekční cestě do zajateckého tábora se nakazil zápalem plic, k čemuž se přidružily také deprese z vyčerpání a z válečných hrůz první světové války, které bránily jeho organismu zotavit se. Edmund Téry byl sice zdatný horolezec, ale také citlivý člověk, který nedokázal odolat tlakům nemilosrdné doby a konce první světové války se už nedočkal. Život a dílo Edmunda Téryho nás natolik zaujal, že se mu budeme blíže věnovat v samostatném článku.

Článek je napsán pro časopis a audiomagazín Vaše srdcovka

 

Autor: Monika Mochová | čtvrtek 16.10.2014 8:45 | karma článku: 5,89 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Monika Mochová

Kafe v pět a zajímavý vydavatelský počin roku

Dnes píše skoro každý. Internet je přehlcen blogosférou. Někomu se to může jevit jako ztráta času, někdo vnímá psaní jako koníček a někdo to píše v rámci terapie či relaxace. Přesto by se ten, kdo píše třeba blog nebo sem tam nějaký esej či povídku do šuplíku, nepovažoval za spisovatele. A přitom já osobně čtu raději blogy než seriózní publicistiku. Tak jako neherci mají osobitý projev a film s neherci získá neuvěřitelnou autenticitu, tak také slovní projev neprofesionálního„psavce“ má své kouzlo a vydat třeba povídky obyčejných lidí bez spisovatelských aspirací by určitě bylo velmi hodnotným vydavatelským počinem.

20.10.2014 v 11:37 | Karma: 6,10 | Přečteno: 378x | Kultura

Monika Mochová

Azylová péče – úvod

Dnešní den (17.10.) je Mezinárodní den za vymýcení chudoby. Když slyším hlubokomyslná slova o tom, jak je třeba s chudobou bojovat, podvědomě se mi vybaví vzpomínka profesora a kněze Tomáše Halíka, když přijal pozvání na jakýsi mezinárodní „hladový summit“, jehož poslání spočívalo v dialogu na téma „Jak bojovat proti chudobě v zemích třetího světa.“ Hosté byli ubytováni v luxusních hotelích a pochutnávali si na opulentních jídlech. Tomáš Halík se cítil zahanben a nebyl sám. Jeho kolega u stolu suše poznamenal něco ve smyslu: „Když si představím, že za peníze, které tento sumit stál, bychom mohli vystavět v Africe několik škol, ani se mi tady nechce moc být.“

17.10.2014 v 11:24 | Karma: 8,44 | Přečteno: 397x | Společnost

Monika Mochová

Hudební srdcovka Filipa Čenžáka a jeho kapely Sunnyflower

Hudba je velký byznys. Je to v pořádku každá produkce se stává produktem a produkt má mít svého kupce a uměleckého díla se to nepochybně týká dvojnásob. Problém nastává, když se úspěch stává prvoplánovou záležitostí, což přináší nutnost nežádoucích kompromisů a vytrácí se postupem času originalita a invence. Je to patrné nejen v oblasti hudebních celebrit, ale i mezi těmi, kteří si zvolili hudbu jako své hobby, kdy poptávka po kvalitní v podstatě reprodukované produkci například na plesech či svatbách mnoho zajímavých hudebníků odvedla od původních cílů skládat vlastní muziku. A protože my nechceme být „komerční“, nabízíme Vám nekomerční hudební ochutnávku.

17.10.2014 v 9:15 | Karma: 5,01 | Přečteno: 193x | Kultura

Monika Mochová

Chalupaření – Expedice Čochtan a pitný režim

Soutěž o nejlepší hranou komedii vyhrál kultovní film S tebou mě baví svět. A kde se převážná část děje odehrávala? Na chalupě. Nevím, jak Vám, ale mi přijde film diskriminující. Jsem sice daleka toho stát se feministkou, ale trojice Nový, Satinský, a Postránecký s partičkou malých harantíků v čele s Matesem, se snaží vzbudit dojem, že zábavní jsou jenom tátové, zatímco mámy jsou ty škarohlídné pedantky, s nimiž není vlastně žádná legrace.

15.10.2014 v 8:55 | Karma: 8,72 | Přečteno: 361x | Cestování

Monika Mochová

Nakladatelská lovestory

S mizejícím sluníčkem mnozí z nás zalezou stále častěji do pelíšku s knížkou. Kniha zůstává pro mnoho lidí stále srdcovkou. Neurologové nedávno zjistili, že pro vývoj dítěte je důležitá tradiční kniha a žádná čtečka, protože ta nestimuluje plnohodnotně činnost mozku. A mají recht. Knížka je prostě knížka. Šustění papíru, vůně tiskařské barvy nebo naopak patina času, to je prostě něco nenahraditelného a nic na tom nemění skutečnost, že na čtečku se Vám vejde celá knihovna. U čtení je pro mnoho lidí důležitá haptika, tedy možnost si tu knihu pořádně osahat, listovat v ní a to digitální kniha nenahradí.

7.10.2014 v 13:30 | Karma: 5,38 | Přečteno: 269x | Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Žen jako jsem já je 12 do tuctu, tak co bych o sobě tak asi měla psát :o)