Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hendikep? No a co? – Podivín z Moulin Rouge

„Pomyslím-li, že mít jen o něco delší nohy, nikdy bych nemaloval!“. Henri de Toulouse-Lautrec


Ještě za jeho krátkého života o něm mezi lidmi kolovala celá řada legend. Jeho reklamní plakáty, které sloužily jako upoutávka programu Moulin Rouge, byly tak velmi žádané, že je jeho obdivovatelé na ulicích odcizovali a kde visel jeho plakát, tam musela být také policejní stráž, aby nedocházelo ke krádežím. Slavný malíř George Braque uplácel tiskaře, aby získal jeho plakát. Měl takřka zásadní vliv na mladinkého Pabla Picassa, který v roce 1900 zavítal do Paříze. Ovlivnil široký okruh moderních umělců, například Edvarda Muncha, Amadea Modiglianiho, Gerga Grosze a mnoho dalších. Jeho obrazy a grafiky plné výrazných, syrových barevných ploch zachycovaly svět kabaretů, salónů, prostitutek a lidí z okraje společnosti. Ovlivněn impresionismem Edgara Degase a jeho světem tanečnic, japonským dřevořezem a jeho mistrovskou stylizací stal se významným představitelem vrcholné secese. Hýřil a alkoholik, který jakoby vědomě zkracoval svým životním stylem a naprostou sebedestrukcí svou cestu ke smrti, aby se stal navždy nesmrtelný díky svému jedinečnému a neobyčejně osobitému dílu.

Šlechtic ze starého vyznamného rodu hrabat z Toulouse, který by se nikdy nebyl býval stal malířem, kdyby nebyl býval nešťastnou obětí incestu, který býval tak běžný ve šlechtických rodinách.

Henri de Toulouse Lautrec se narodil 24.11.1864 ve starobylém paláci v jihofrancouzském Albi manželům Alfonsovi de Toulouse-Lautrec a jeho sestřenici hraběnce Adéle Tapié de Céleyran. Na pokrevní příbuzenství rodičů doplatil vrozenou poruchou růstu a kostní stavby projevující se zakrnělým růstem. Genetické zatížení umocnily dva po sobě jdoucí těžké úrazy nohou ve věku třinácti a čtrnácti let a naplno se projevila jeho fyzická indispozice a znetvoření dolních končetin, kdy Henri chodil namáhavě a jen s pomocí hole a celý život trpěl nesmírnými bolestmi nohou. Větší utrpení mu však přinášela skutečnost, že kam vstoupil, stal se pro své postižení středem pozornosti a terčem posměchu.

Fyzická újma jen umocňovala jeho psychickou a smyslovou excentričnost a zároveň ho vyloučila z běžného způsobu života v jeho společenských kruzích. Trpěl nesmírnými pocity méněcennosti. Jeho matka ho sice celý život zahrnovala hlubokou láskou a péči, ale jeho komplexy nepřekonala. Těžko soudit, ale možná by mu mohla alespoň nepatrně usnadnit jeho osud, kdyby mu prokazovala méně ohledů a naložila na něho více požadavků navzdory jeho hendikepu. Každopádně co nemohla nijak ovlivnit, byl nezájem otce o hendikepovaného syna. Otec žil svým vlastním životem a o rodinu se vůbec nezajímal.

Zoufalství, které v Henrim vyvolávalo netolerantní okolí, a bolest přebíjel alkoholem, sexualitou a nočním hýřením. Byl neurotický, nestálý, poživačný a zároveň časem díky rostoucímu alkoholismu až agresivní a sadistický a díky tomu se stal osobností, o které kolovaly senzační historky.

Jediné smysluplné východisko z bolesti a své vnitřní bídy nalezl v umění. Umění mu poskytlo prostor pro seberealizaci a poměrně záhy také pro společenskou prestiž. Jeho tvorba se však nezaobírá hlubokomyslnými tématy, ale zachycuje svět syrový a anomální a nepochybně má svou hlubokou hodnotu nejen výtvarnou, ale svým způsobem i dokumentární.

K malířství, byť amatérskému, by si možná Henri našel cestu tak jako tak, protože jeho otec i jiní příbuzní se věnovali malbě, ale byly to výjevy z honů nebo portréty jejich zvířat, koní a psů a obrazy v podobném duchu by patrně nepřekonaly zájem nad rámec rodiny. Ale byl to životní osud, který předurčil téma Henriho tvorby a jeho následnou slávu.

Mezi Henriho učitele patří například hluchoněmý malíř René Princetau, kterého Henri samozřejmě hluboce obdivoval a k němuž vzhlížel. V roce 1882 se jeho dalším učitelem stává slavný francouzský portrétista Léon Bonnat. Díky Bonnatovi se setkal i s dalšími významnými umělci, například Vincentem van Goghem.

Bonnatův ateliér se nacházel na Montmartru a toto místo se stalo nekonečnou inspirací mladého Lautreca. Umělci se scházeli v okolních kabaretech a tento svět Henriho nesmírně fascinoval a inspiroval. Díky Montmartru získal také svou první zakázku, která mladého umělce přes noc proslavila.

Ředitel tančírny Moulin Rouge umělce vyzval, aby vytvořil plakát pro nejslavnější zábavní podnik. Henri se ujal úkolu s obavami, ale výsledek vyvolal senzaci, a Lautrec se stal náhle slavný.

Bohužel Montmartre se stal také místem jeho destrukce. Henri míval krátké milostné poměry a nezřídka přímo s prostitutkami. Jedné z nich vděčil za to, že se nakazil syfilidou, která mu spolu s jeho alkoholismem rozkládala život.

Alkohol byl v jeho životě skutečným démonem. Lautrec stále více pil, trpěl dokonce deliriem tremens a od roku 1896 téměř nemaloval a to i přesto, že se v Paříži uskutečnila jeho jediná samostatná výstava, která získala nevídaný ohlas, takže docházelo dokonce k padělání jeho obrazů a grafik. Jeho matka se mu pokoušela pomoci, dokonce si najala byt v blízkosti pochybného Montrmartru. Syn začal opět malovat, nějakou dobu dokázal dokonce abstinovat. Toto nevydržel dlouho a znovu začal pít. Nakonec ho matka nechala převézt na luxusní kliniku pro duševně choré. Díky nucené abstinenci se jeho stav krátce zlepšil a podařilo se mu dosáhnout po třech měsících propuštění.

Matka nechala syna hlídat příbuzným. Syn i přesto propadl pití a spolu s tím se dostavila celá vlna zdravotních obtíží a umělec si uvědomoval svou blížící se smrt. Umřel 9. září 1901 na matčině zámku v Malromé.

Henri Toulouse Lautrec byl, tak jako mnoho umělců, rozervanou osobností. Jeho životní hendikep mu přinesl celou řadu těžkých zkoušek, které nedokázal ustát a neustále padal do pasti alkoholismu. Zároveň díky němu dokázal naplno rozvíjet svůj geniální talent, díky čemuž vytvořil naprosto jedinečné neopakovatelné dílo a stal se inspirací mnoha dalších umělců.

Napsáno pro časopis a audiomagazín KáÓ? - OKá

Autor: Monika Mochová | čtvrtek 18.9.2014 10:52 | karma článku: 13,22 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Monika Mochová

Kafe v pět a zajímavý vydavatelský počin roku

Dnes píše skoro každý. Internet je přehlcen blogosférou. Někomu se to může jevit jako ztráta času, někdo vnímá psaní jako koníček a někdo to píše v rámci terapie či relaxace. Přesto by se ten, kdo píše třeba blog nebo sem tam nějaký esej či povídku do šuplíku, nepovažoval za spisovatele. A přitom já osobně čtu raději blogy než seriózní publicistiku. Tak jako neherci mají osobitý projev a film s neherci získá neuvěřitelnou autenticitu, tak také slovní projev neprofesionálního„psavce“ má své kouzlo a vydat třeba povídky obyčejných lidí bez spisovatelských aspirací by určitě bylo velmi hodnotným vydavatelským počinem.

20.10.2014 v 11:37 | Karma: 6,10 | Přečteno: 378x | Kultura

Monika Mochová

Azylová péče – úvod

Dnešní den (17.10.) je Mezinárodní den za vymýcení chudoby. Když slyším hlubokomyslná slova o tom, jak je třeba s chudobou bojovat, podvědomě se mi vybaví vzpomínka profesora a kněze Tomáše Halíka, když přijal pozvání na jakýsi mezinárodní „hladový summit“, jehož poslání spočívalo v dialogu na téma „Jak bojovat proti chudobě v zemích třetího světa.“ Hosté byli ubytováni v luxusních hotelích a pochutnávali si na opulentních jídlech. Tomáš Halík se cítil zahanben a nebyl sám. Jeho kolega u stolu suše poznamenal něco ve smyslu: „Když si představím, že za peníze, které tento sumit stál, bychom mohli vystavět v Africe několik škol, ani se mi tady nechce moc být.“

17.10.2014 v 11:24 | Karma: 8,44 | Přečteno: 397x | Společnost

Monika Mochová

Hudební srdcovka Filipa Čenžáka a jeho kapely Sunnyflower

Hudba je velký byznys. Je to v pořádku každá produkce se stává produktem a produkt má mít svého kupce a uměleckého díla se to nepochybně týká dvojnásob. Problém nastává, když se úspěch stává prvoplánovou záležitostí, což přináší nutnost nežádoucích kompromisů a vytrácí se postupem času originalita a invence. Je to patrné nejen v oblasti hudebních celebrit, ale i mezi těmi, kteří si zvolili hudbu jako své hobby, kdy poptávka po kvalitní v podstatě reprodukované produkci například na plesech či svatbách mnoho zajímavých hudebníků odvedla od původních cílů skládat vlastní muziku. A protože my nechceme být „komerční“, nabízíme Vám nekomerční hudební ochutnávku.

17.10.2014 v 9:15 | Karma: 5,01 | Přečteno: 193x | Kultura

Monika Mochová

Sherpa Rallye

Dovolujeme si Vás pozvat na zajímavou víkendovou akci do zahraničí s názvem Sherpa Rallye. Určitě víte, že šerpa je vysokohorský nosič. Osobně jsem si pod slovem šerpa vždy vybavila vysokohorského nosiče v Himalájích, který nese tiše, trpělivě a s lehkostí těžkou bagáž Evropských turistů, kteří se vydali dokázat si, že na osmitisícovku prostě mají a uspokojení jejich ega stojí do značné míry na práci těchto nenápadných služebníků v pozadí. Nicméně do Himalájí Vás skutečně zvát nebudeme.

16.10.2014 v 8:45 | Karma: 5,89 | Přečteno: 315x | Pozvánky, akce

Monika Mochová

Chalupaření – Expedice Čochtan a pitný režim

Soutěž o nejlepší hranou komedii vyhrál kultovní film S tebou mě baví svět. A kde se převážná část děje odehrávala? Na chalupě. Nevím, jak Vám, ale mi přijde film diskriminující. Jsem sice daleka toho stát se feministkou, ale trojice Nový, Satinský, a Postránecký s partičkou malých harantíků v čele s Matesem, se snaží vzbudit dojem, že zábavní jsou jenom tátové, zatímco mámy jsou ty škarohlídné pedantky, s nimiž není vlastně žádná legrace.

15.10.2014 v 8:55 | Karma: 8,72 | Přečteno: 361x | Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 604x
Žen jako jsem já je 12 do tuctu, tak co bych o sobě tak asi měla psát :o)