Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prosté poděkování…

Komu? Skvělé partě lékařů a sestřiček za zorganizování sportovního, společenského a především nezapomenutelně krásného odpoledne s jejich pacienty. Když tak o něm uvažuji, poměrně neobvyklé a záslužné. Já vím, blog se hemží články o viróze a tak budu asi out. Nevadí, obyčejného poděkování není nikdy dost. Sportovní odpoledne zdravotníci pořádali nikoli pro sebe, ale právě pro svoje pacienty.  Jednalo se především o ty, kterým byla transplantována ledvina, těch, kteří na stejný zákrok čekají, i ty, kteří mnoho let dochází na dialýzu.

Je až neuvěřitelné to propojení zdravotníků s jejich pacienty a s jejich životními příběhy i jejich vděk a láska.

Díky své kuželkové spoluhráčce, sestřičce Irence, jsem měl tu čest se akce zúčastnit. Každý účastník si totiž mohl přivést někoho z rodiny, no a já jsem rodinu sestřičky zastupoval.

Dialyzační středisko firmy Fresenius Medical Care Karlovy Vary má centrálu v Praze a zdejší oddělení má pronajaté. Mně se naskytla možnost absolvovat malý exkurz. Nebyl plánovaný, vlastně to byla forma poděkování, za moji pomoc při odvážení nezkonzumovaných dobrot. Byly určeny pro personál a pacienty, kteří se akce nemohli zúčastnit. A věřte, že jsem měl oči na vrchu hlavy.

Prostorné jednotlivé sály cca. pro 12 pacientů, pohodlná polohovatelná lůžka, nejnovější přístroje, potřebná aparatura, LCD televizory pro ukrácení minimálně 4 hodinové procedury pacientů dialýzy. Zaujal mne i prosklený chladící box (známe z restaurací), zaplněný chutně obloženými bagetami. Pro pacienty samozřejmě zdarma.

„Nezavděčíš se všem, Jiříku, jsou i tací, kterým je tohle všechno málo…“ s nádechem výčitky v hlase sděluje moje milá průvodkyně.

 A průběh akce? Podotýkám, že se pořádá každoročně a toto bylo potřetí. A já jsem si tak trochu připadal, jako na srazu spolužáků.  Srdečná uvítání, představování rodinných příslušníků, objetí, polibky… Otázky stran zdraví? Zbytečné – všichni jen svítili spokojeností a radostí, jak si užijí nejen setkání s blízkými, ale i jak si zasportují. Stůl se začal zaplňovat dobrotami (každý účastník nějakou přispěl) a brzy se téměř prohýbal. Sýrové i jiné mísy, spousty zákusků, samozřejmě i přílohy k vínu. Nechyběly dokonce ani obligátní řízečky.

Sám jsem bohužel nepřinesl nic, což mi bylo nepříjemné, a tak jsem z ostychu vedl těžký boj s mlsnotou. Situaci zachránila moje průvodkyně. Přinesla čokoládové řezy a jen při pohledu na ně se srdce smálo a jeden měl co dělat, aby neslintal…Občerstvení a nápoje byly do určitého limitu zdarma, a tak nebylo s podivem, že spokojenost byla na všech frontách a všichni se těšili na bowlingové klání.

 Sportovní část organizovala paní primářka Dáša. Mladá, hezká, milá, energická, jistě empatická žena a sportovní typ. Přivítací projev, počítání rukou zájemců o účast v soutěži, seznamy, třídění a vylosování bowlingových družstev.

Pět po šesti hráčích, všichni hořící zájmem, nadšením a napětím.  Vůbec nebylo podstatné, jakým stylem se dosahovalo výsledků. Mnozí účastnici dokonce hráli nejen poprvé, a to ještě se zdravotním handicapem…

Navzdory všemu se bojovalo srdnatě, každý povedený Strike (všechny kuželky shozeny), byl odměněn velkým jásotem nejen samotného závodníka, ale i jeho spoluhráčů a fandů.  Našlo se i několik trochu netradičních „závodníků“, kteří si kvůli odplavení nervozity, či jistější ruky posilovali sebevědomí u baru. Nijak přehnaně a žádný kvůli tomu nebyl diskvalifikován. Především se však u baru tvořily hloučky pacientů, „jejich“ sestřiček, „jejich „doktorů“, povídalo se a všichni měli dobrý pocit.

Deset kol (frame) pro všechna družstva dohrána, paní Dáša vyhodnotila, sestavila žebříček a vyhlásila vítěze.

Cena útěchy překvapila stejně jako cena pro nejstaršího závodníka. Nástup tří nejlepších družstev, fotografování, odměny v podobě dárkové tašky i s poděkováním od výše uvedené firmy. Vítězné družstvo ještě dostalo malý zlatý pohár s mini „šampíněm“. Také jsem takový obdržel (za nejlepší výkon večera) a k tomu snad cena nejvyšší - polibek od šarmantní paní primářky.

Byl jsem kapku v rozpacích z nejistoty, jestli to bylo spravedlivé, ale potlesk moje rozpaky rozptýlil. Vlastně jsem tam byl jediný „profík“. Nebo jsme byli dva, Irenko?

Zábava příjemné atmosféře pokračovala a mně připadalo, že nikdo netouží po jejím konci. Paní primářka se ukázala jako vynikající společnice a tak se nelze divit, že kolem sebe měla neustále nějaký hlouček.

Loučení bylo přátelské, dojemné a mnozí se nestyděli za slzičky. 

Nedivil jsem se. I mně bylo dobře, a tak budu celý rok doufat, že mne moje „kuželková kolegyňka“ příští rok zase přizve.

 Dnešní článek jsem napsal, abych jím vyjádřil svůj obdiv a dík zúčastněným karlovarským zdravotníkům a nejen těm. 

Patří vlastně všem, kteří svoje povolání „bílých andělů“ berou především jako poslání a pacienti pro ně nejsou pouhým zdrojem obživy. 

Pokud je v naší zemi víc takových, jako ti, s jakými jsem se to jedno krásné odpoledne setkal, není na tom naše zdravotnictví zase tak zle. 

Z pohledu zatím relativně zdravého seniora patřím tedy k jeho obdivovatelům…

 Hodně zdraví a pohody přeji.                      Váš Jiří

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Mitáček | pondělí 20.5.2013 10:22 | karma článku: 13,72 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Jiří Mitáček

Vše, co mám...

Titulek je mnoho říkající... Budu vám vyprávět příběh „obyčejné“ gramofonové LP desky. Její věk - 47 let... Uvozovky naznačují, že má v mém dosavadním životě neobyčejné zastoupení. V závěru tohoto vyznání pochopíte...

15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,17 | Přečteno: 367x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Dobrý den, pane Zemane…

Takto jsem začínal svůj velice slušný „rozlůčkový“ blog s panem Zemanem. Jenom jsem mu chtěl sdělit, že budu 5 let žít v zemi. která nemá presidenta. Vůůůbec jsem netušil, že těch let bude 2 x tolik. A vůbec jsem netušil...

29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86 | Přečteno: 751x | Diskuse| Osobní

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma: 25,76 | Přečteno: 799x | Diskuse| Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Potkal jsem Barunku…

Doba covidová... Prožíváme „na plný pecky“. Pokud neposloucháme, nedíváme se nebo nečteme příliš často komentáře o „stavu hladiny“ v naší populaci, hledáme...Napadá mě jeden známý televizní pořad o čase (uváděl pan Karel Čáslavský).

21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Jiří Mitáček

Autobus přátel…

Šiš. To je tak těžkej provoz... Porád se vám nějak mění posádka a kdo má tyhle šachy pořád stíhat. A hlavně zdůvodňovat „přeskupovačku". Šoupnete někoho o sedák dál a už musíte "zdůvodňovat".

13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1757x
Obyčejný chlap, rentiér, pracovně se státem vyrovnaný. Listopad 1989 bude trvale patřit mezi nejšťastnější měsíce mého "brožovaného" života. Jsem optimista a spokojen, že svobodu mohu prožívat. A na plný "pecky".