Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Vratné lahve

Proč zrovna film Vratné lahve přilákal diváky tak houfně do kin? Není to až tak nahodilé, jak by se mohlo na první pohled zdát...

autoři při práciwww.ireport.cz

Každý si řekne, že je to přece jasné - rodinná firma Svěrák&syn je zavedená, jež má za s sebou úspěšné filmy Obecná škola, Kolja a Tmavomodrý svět. Je tedy nasnadě, že jejich další film bude opět v této kategorii.

Je pravda, že Zdeněk Svěrák dělá jen kvalitní věci - ať již divadelní hry a semináře v Divadle Járy Cimrmana či scénáře k velmi úspěšným českým komediím či pohádkám, zmiňme skutečně jen ty známé: Jáchyme hoď ho do stroje, Marečku podejte mi pero, Na samotě u lesa, Ať žijí duchové, Kulový blesk, Vrchní prchni, Jára Cimrman, ležící, spící, Tři veteráni, Rozpuštěný a vypuštěný, Co je Vám doktore?, Vesničko má, středisková, Nejistá sezóna, Obecná škola, Akumulátor, Život a neobyčejná dobrodružství vojína Ivana Čonkina, Kolja, Lotrando a Zubejda, Tmavomodrý svět a nyní i Vratné lahve. K tomu dále skládá texty písní, převážně pro děti a také samozřejmě hraje.

Scénář přesně vystihuje náladu aktivních seniorů, kteří se nechtěji smířit s tím, že je již společnost nepotřebuje a vcelku nechápou mladou generaci (což bylo vystiženo hlavně v úvodu filmu). Tímto vzdorem proti narůstajícímu věku mi film hodně připomněl jiný český úspěšný film, a sice Babí léto, ve kterém se také hlavní hrdina v podání Vlastimila Brodského snaží užívat života. Stejně tak Josef Tkaloun je duší klukem, který chce být neustále činorodý a snaží se lidem pomáhat i v dnešní uspěchané a individualistické době. Divák se tedy nejen s hlavním hrdinou může dobře ztotožnit a přes humor, někdy i ten černý, se dostat přes každodenní rituály a stereotypní věci.

Velký díl k úspěchu filmu má rodinná filozofie Svěráků, pravdivý příběh s humornými i vážnými pasážemi a především režisérovo profesionální vedení. Jak se můžeme dočíst na webových stránkách filmu, sami filmaři (od osvětlovače, kamaramana, až po kostymérku), všichni hovoří a celkové profesionalitě na place, rodinné tvůrčí atmosféře, ve které vzniká i to, co ve scénáři původně ani nebylo. Jestliže výborné výkony odvedl filmový štáb, pak to samé platí o hercích. Duo Zdeněk Svěrák a Daniela Kolářová se po dvaceti devíti letech od společné práce na filmu Na samotě u lesa opět dostávají do vzájemného jiskření, které přesně naznačuje čtyřicetileté manželství jejich filmových postav. Výborní jsou opět i herci ve vedlejších rolích - od nepřekonatelného Jiřího Macháčka, který nasál výrazy od žáků, po Jana Budaře, Ondřeje Vetchého, ředitelky Aleny Vránové, ředitele samoobsluhy Miroslava Táborského až po důchodkyni v podání Věry Tichánkové. Prakticky ve filmu není malá role, neboť ji herci dostatečně vysoko vyzdvihují.

Je znát, že nezvykle velmi dlouhá příprava na scénáři se vyplatila. Přestože to bylo jistě pro Zdeňka Svěráka úmorné a podle dokumentárního filmu Tatínek do vypadalo na významnou rodinnou rozepři, musíme poděkovat panu Svěrákovi, jak se zachoval. Není snadné pro scénáristu spolknout, že si režisér, navíc vlastní syn, myslí, že už nepíše tak jako dřív. Myslím si ale, že právě v té opozici vůči synovi, že mladší generace nechápe příběh, který bývalý kantor z většiny prožil, vyústil v závěrečnou verzi scénáře. Škoda, že nevíme, jak vypadala první verze, možná bychom se docela divili.

Zdeněk Svěrák byl překvapen počátečním zájmem diváků, protože neočekával, že by na film o důchodcích přišli i mladší lidé. Naštěstí tomu není tak. Mladší lidé ve filmu mohou přemýšlet nad životem svých rodičů nebo známých a vím, že mladí lidé po shlédnutí tohoto filmu jej doporučují právě rodičům, kteří ani do kin nechodí. Navíc funguje, tak jako u jiných věcí tzv. šeptanda od lidí, kteří již film viděli. Já sám jsem film viděl až asi v desátém týdnu od premiéry. Byl jsem v jednom pražském multiplexu, v sobotu večer v 21:45, kdy Praha byla v parném dnu prázdná. I přes tuto dobu nás v kině bylo přes padesát! Již nyní překročil počet diváků jeden milion a stále diváci na film chodí. Abych pravdu řekl, půjdu na něj znovu, neboť se Svěrákovský humor nedá napoprvé zcela vstřebat, určitě napodruhé naleznu i další repliky a detaily, kterých jsem si napoprvé nevšiml.

Další výhodou filmu Vratné lahve je načasování, kdy jakékoliv televizní stanici ubývají diváci, kteří jsou již přesyceni krváky, telenovelami či bezduchými reprízami stále stejných estrád. I v kinech převažuje násilí a béčkové filmy většinou americké produkce. Když se pak vynoří lidský, český film, navíc od osvědčených autorů, je zřejmé, že diváky může tento film nejen oslovit k návštěvě kina, ale i po shlédnutí film donutí se zamyslet na svým životem. Jak je vidět, tak diváci to pochopili a když se podíváme na návštěvnost prvních týdnů: 7 tis., 169 tis., 155 tis., 147 tis., je jasné, jak se film dostal až k nynějšímu miliónu. Celkově byl film 6 týdnů podle týdenních tržeb na prvním místě a nyní již vydělal přes 110 milionů korun. Kdyby film vstoupil do kin v minulém roce, myslím si, že by měl výsledky ještě lepší, neboť letošní teplé počasí návštěvě kin moc nepřeje.

I když se úspěch filmu Vratné lahve dal očekávat, zmíněné faktory k tomu ještě napomohly. V sobotu získal film na Karlovaském festivalu cenu nejen za scénář, ale především cenu diváckou, a to je to nejdůležitější, proč se film natáčí, aby oslovil lidi a něco pozitivního jim přinesl. I když budou přicházet další diváci, film bude promítán v zahraničí a bude získávat další ceny, již nyní můžeme říci, že se řadí mezi významné filmy české kinematografie a nejen 21. století.

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Oupic | pondělí 9.7.2007 7:45 | karma článku: 21,03 | přečteno: 3934x
  • Další články autora

Miroslav Oupic

Šéfovi cyklistického svazu je Sáblíkové líto, nám je líto, že ještě neodstoupil...

Šéf českého cyklistického svazu Marián Štetina ještě asi nepochopil, do jaké závažné situace se dostal, ale nejen sám, svaz, Martinu Sáblíkovou, ale celou českou cyklistiku před domácími fanoušky a i před celým sportovním světem.

11.8.2016 v 9:42 | Karma: 40,44 | Přečteno: 3435x | Diskuse| Sport

Miroslav Oupic

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě - naštěstí i na Jihomoravském krajském úřadě

Tak a je to venku! Utajovaná lobbistka Jana Mrencová přišla o své utajení a hejtman Michal Hašek o neochvějnost své "křišťálově čistého" zatloukání. Pokud si vzpomínáme, nebylo to poprvé...

4.8.2016 v 8:30 | Karma: 27,70 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost

Miroslav Oupic

Nešikanujte zaměstnance, že chtějí zkvalitnit svoji práci

České dráhy brání svým zaměstnancům, konkrétně průvodčím, aby mohli důstojně a pohodlněji vykonávat svoji pracovní činnost. Někteří z nich si totiž sami a za své zakoupili německé brašny, aby jich nemuseli nosit několik.

30.7.2016 v 11:57 | Karma: 35,59 | Přečteno: 3833x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Oupic

Nemůžeš mít děti? Tak plať!

A máme tady zase lahůdku–návrh z ministerstva práce a sociálních věcí ohledně nových sazeb sociálního zabezpečení: čím více má kdo dětí, tím bude mít nižší odvody. Tedy i naopak–nemůžeš mít dítě? Tak si zaplať, vyvrheli

5.2.2016 v 8:40 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1454x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Oupic

Máte milenku či milence? Podle zákona už musíte informovat partnera!

Každý většinou o svém nemanželském vztahu mlčí. Podle nového občanského zákoníku z minulého roku má však manžel/manželka právo na informace o zamýšlených plánech nevěrné osoby.

4.2.2016 v 10:43 | Karma: 43,29 | Přečteno: 8809x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda jednala o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Kim posiluje svůj kult. Jeho portrét se poprvé objevil vedle jeho předchůdců

22. května 2024  16:53

Portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una se objevil na budově v Pchjongjangu vedle portrétů...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Scenárista, dramatik, spisovatel a textař, autorské stránky: www.oupic.com