Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svět je jiný, než se zdá. Teda asi...

Přišli na to už staří filozofové. Smysly nás mohou klamat. A nejenom smysly. Svět je zkrátka jiný, než se zdá. Přesvědčujeme se o tom na každém kroku. Už ve škole se asi většina z vás seznámila s říkankami typu: 'Hůl do vody ponořená zdá se býti nalomená.' Nebo s ustálenými rčeními jako: 'Nevěřil vlastním očím!' Filozofové, ani lékaři dodnes neobjevili způsob, jakým by bylo možné proniknout za oponu smyslového vnímání a odhalit tak, zda nás smysly skutečně, pravdivě a úplně informují o tom, jaký svět je. Nebo jestli je všechno klam, mam a tápání a skutečně skutečná skutečnost nám tak zůstává navždy právě onou oponou smyslů zakryta. Nikdy se tak vlastně nemusíme dozvědět, jak to vlastně všechno je, jak svět vypadá. Zatím můžeme zjistit, jak se nám svět jeví. A to právě díky smyslům.

A překvapivě nejsme o mnoho moudřejší nejenom ve světě ve fyzickém, přírodním nebo geografickém slova smyslu. Ani ve světě ekonomickém si příliš nepomůžeme. Můžeme oběhnout všechny dostupné obchodní domy, obchůdky i večerky. Můžeme si přečíst všechny ty strakaté letáčky, kterými se nás obchodníci snaží informovat o svých nabídkách. Ale o tom, jaké jsou skutečné náklady a kolik vlastně platíme oněm obchodníkům za jejich zboží a služby, se dozvíme pouze málo. Informace o tom, jaké jsou výrobní náklady jednotky konkrétního zboží nebo poskytnuté služby, bývají nejstřeženějším obchodním tajemstvím, které si firmy hájí více než pověstné oko v hlavě. Určitou představu, kdy běžným spotřebitelům odhalí svou taktiku a strategii při tvorbě ceny zboží, si však přece jenom můžeme udělat. V okamžiku, kdy obchodníci ve snaze vyprázdnit sklady a naplnit pokladny vyhlásí sezónní slevy. A částky v procentech nám mohou napovědět, kolik činí marže v jednotlivých obchodech. Samozřejmě, z tržeb musí obchodníci uhradit svoje náklady - ať už na pracovní sílu, vybavení, nájem prostor nebo takové prozaické věci, jako je elektrická energie, topení, voda a zásobování. I tady fungují podobné principy, jako v domácnosti. Také je třeba vydělat minimálně tolik, aby to stačilo na pokrytí nákladů. A dobrý obchodník vydělá ještě aspoň o něco více. Při úvahách o tom, jak jsou vlastně tvořeny ceny a co při svých nákupech vlastně všechno platíme, se mi občas vybaví scéna z dnes už klasického filmu Pelíšky. Není to ta se lžičkami, která evokuje otázku, vyřčenou Bolkem Polívkou naplno: "Kde udělali soudurzi z NDR chybu?". Ne, je to ta se skleničkami z umělé hmoty, které jsou nerozbitné. Když babička v podání skvělé paní Stelly Zázvorkové prohlásí (omlouvám se za vulgárnější výraz, ale je to citát): "A skláři nebudou mít co žrát!" To by asi nikdo nechtěl. Ale protože množství peněz v oběhu je veličina omezená a konečná (i když, jak můžeme vidět již více než rok v ekonomice USA a Japonska, díky procesu označovanému eufemistickým termínem 'kvantitativní uvolňování', tomu až tak nemusí být...), někdo na transakci vydělat musí. A když někdo vydělá, jiný zase prodělá. 
Do cenové hry vstupují další faktory, jako je v případě zahraničního obchodu měnový kurz. O tom, jakým způsobem může právě tahle položka zahýbat s cenami, máme možnost přesvědčit se právě v současné době po zásahu České národní banky vůči (podle názoru vedení ČNB silné) české koruně. Nejsem příznivcem eura, ale v tomhle případě možná trochu lituji, že společnou měnu nevyužíváme také. V tom případě by totiž případná devalvace nebyla tak snadná, jako je tomu u české koruny. I když by to možná by se nakonec tahle otázka změnila z otázky principiální na otázku regionu. Totiž, nešlo by ani o to, zda a jak lze devalvovat měnu, ale o to, kde by k této devalvaci došlo. Zda by to bylo v Praze v ulici Na Příkopě a nebo na Kaiserstrasse ve Frankfurtu nad Mohanem. Zdá se, že celý vyspělý ekonomický svět opět obchází strašidlo. Není to strašidlo politické. Není to ani strašidlo ideologické. Je to strašidlo ekonomické - strašidlo deflace. Více si o obavách z tohoto "zelenookého netvora" můžete přečíst třeba tady. A nebo si přijít popovídat na Facebook. Těším se na vás.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirek Jaroš | úterý 12.11.2013 17:22 | karma článku: 7,29 | přečteno: 380x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Na jednání ministrů NATO v Praze dorazí i Blinken. Bude jednat s Lipavským

24. května 2024  18:06

Americký ministr zahraničí Antony Blinken příští týden navštíví Českou republiku, informovala s...

Novotný se omluvil Zemanovi za urážky a přání smrti. V dopise je zopakoval

24. května 2024  18:03

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) zveřejnil dopis s omluvou bývalému prezidentovi Miloši...

Sunak jde do ofenzivy, jiné eso nemá, říká komentátor k náhlým volbám v Británii

24. května 2024

Podcast Premiér Rishi Sunak překvapil Británii, když vyhlásil předčasné volby už na počátek července....

KOMENTÁŘ: Mezi Francií a Německem. Proč na nich závisí budoucnost Evropy

24. května 2024

Premium Která ze dvou velmocí, Německo, nebo Francie, dnes po odchodu Velké Británie více ovládá Evropskou...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...