Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sliby se slibují, voliči se radují?

Nastal podzim, v obchodních domech se pomalu objevují vánoční propriety a rekvizity. Poštovní schránky "vážených voličů" plní díky politickému tie breaku balíčky, štosy a stohy volebních letáčků. Ty obsahují řadu více nebo méně vážně míněných slibů. Při jejich pročítání mívám pocit, že jejich autoři (bez ohledu na politickou příslušnost autora - i když i tady určitě často působí invence agentur - nemám teď na mysli agentury špionážní, ale reklamní, "píárové", marketingové a kdo ví, jaké ještě).

Při přípravě materiálů na tenhle blog jsem na moderním médiu - internetu - našel seznam 50 nejzajímavějších volebních slibů, které mají za úkol nalákat voliče k tomu, aby nejenom k volbám přišli, ale aby splnili svou aktivní funkci a zvolili tu správnou stranu. Některé z nápadů byly velice zajímavé - ostatně - posuďte sami:
Zruší se 9. třída základní školy. Pravda, základní školu jsem navštěvoval v době, kdy se měnila ze ZDŠ na ZŠ a "studium" se zkracovalo z 9 na 8 let. Necítím se tím nijak omezen - možná by tu bylo možné použít jako argument název knížky mého oblíbeného autora Roberta Fulghuma, protože Všechno, co v životě potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce. Ale vážně. Zrušením 9. tříd by vznikli nadbyteční učitelé. Zároveň by bylo třeba zvýšit počet dětí ve třídách. A protože znalostí, které by si měly děti osvoji, by neubývalo, musely by vše zvládnout za kratší čas. Obávám se, že by tento krok nebyl v konečném důsledku příliš efektivní.
Policisté budou brát alespoň tolik, jako v roce 2010. Krásná a bohulibá představa. Ale při dnešní napjatosti státního rozpočtu a rostoucích nákladech na provoz nejenom státu, ale i zajištění techniky (rostoucí ceny energií, pohonných hmot a dalších položek) je to myšlenka poměrně obtížně technicky proveditelná. A co ostatní zaměstnanci. Jak ti přijdou k tomu, že jejich chlebodárcem není Policie České republiky?
Stát přispěje na tělocvik - ano, podle hesla ve zdravém těle zdravý duch je to také krásná představa. Ale vycházím zase z osobní zkušenosti, cvičit můžu i sám a nepotřebuji, abych měl tuto možnost zajištěnou zákonem.
Právo na rychlé připojení k internetu se stane jedním ze základních lidských práv. No, budiž. Ale proč? Dnes má téměř každý k dispozici televizi - a právo sledovat televizní vysílání také nepatří mezi základní lidská práva.
Na první zaměstnání vznikne právní nárok. Ano i tato myšlenka je krásná, ale při představě, že dnes je na úřadech práce evidovaných několik set tisíc uchazečů o práci mi přijde zajištění tohoto práva jako nadlidský úkol. Právě dnes byly zveřejněny informace o vývoji nezaměstnanosti (přesněji o tvorbě nových pracovních míst za září) v USA. Více si o tom přečtěte zde.  
Vznikne veřejnoprávní tištěný deník. Ale kdo zajistí, že názory v takovém deníku budou vyvážené a korektní a že si ho neuzurpuje pro sebe jedna politická nebo i třeba extremistická síla?
Nejvyšší povolená rychlost na dálnicích bude 150 kilometrů za hodinu. No, když projíždím po tankodromu, který někteří honosně nazývají dálnicí D1, mám někdy pocit, že i šedesátikilometrová rychlost je v některých úsecích příliš vysoká.
Postaví se celorepubliková síť cyklostezek. Na tomhle slibu mě zaujala už formulace - obávám se, že sama se taková síť nepostaví. A jsme opět u toho! Kde na ni vzít? Vybírat za to, že se projedu po takové stezce na svém kole? To mi nepřijde příliš etické. Obestavět ji sítí bilboardů a reklamních poutačů? To se mi zase nezdá příliš bezpečné.
Morava a Slezsko budou mít své zemské hranice. V schengenském prostoru mi tato záležitost přijde zbytečná. A při kacířské myšlence, že by schengenský prostor jednou mohl zaniknout, mi v hlavě začíná vrtat myšlenka na antické městské státy obehnané hradbami - v dnešním světě by tato instituce patrně mohla být nahrazena administrativními překážkami typu pasových kontrol - brrrr.
Poslanci, kteří se odchýlí od svého volebního programu, půjdou před soud, který rozhodne o jejich dalším mandátu. Naštěstí nejsem právník, nechtěl bych ale rozhodovat o takových věcech. Platí tu sice rčení z Osudů dobrého vojáka Švejka, že když nejde o život, tak jde o exkr... pardon, to slovo tady nemůžu použít, jsa ve veřejném prostoru před 22. hodinou, ale asi si doplníte sami.
Čechy, Morava a Slezsko budou mít autonomní zemské sněmy. A budou další a další volby a další a další administrativní náklady.
Veřejné galerie budou mít dobrovolné vstupné. Snad každý ze ctěných čtenářů mého blogu byl už někdy na místech, kde se dobrovolné vstupné vybíralo - ať už šlo o výstavu, koncert nebo třeba WC (opět se omlouvám za expresivitu mých příkladů). A kolik byl výtěžek z takových akcí. Většinou nic moc... Ale i v galerii se musí topit, svítit, musí tu fungovat zabezpečovací zařízení. Takže by se její provoz dotoval z daní a zaplatili bychom jej v konečném důsledku všichni. Tedy ti, kdo platí daně.
Zaujalo vás téma předvolebních slibů a jejich reálnost? Přijďte si (a nejenom o tom) popovídat na Facebook. Těším se na vás!

Autor: Mirek Jaroš | úterý 22.10.2013 18:22 | karma článku: 5,53 | přečteno: 163x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!