Sliby se slibují, voliči se radují?

Nastal podzim, v obchodních domech se pomalu objevují vánoční propriety a rekvizity. Poštovní schránky "vážených voličů" plní díky politickému tie breaku balíčky, štosy a stohy volebních letáčků. Ty obsahují řadu více nebo méně vážně míněných slibů. Při jejich pročítání mívám pocit, že jejich autoři (bez ohledu na politickou příslušnost autora - i když i tady určitě často působí invence agentur - nemám teď na mysli agentury špionážní, ale reklamní, "píárové", marketingové a kdo ví, jaké ještě).

Při přípravě materiálů na tenhle blog jsem na moderním médiu - internetu - našel seznam 50 nejzajímavějších volebních slibů, které mají za úkol nalákat voliče k tomu, aby nejenom k volbám přišli, ale aby splnili svou aktivní funkci a zvolili tu správnou stranu. Některé z nápadů byly velice zajímavé - ostatně - posuďte sami:
Zruší se 9. třída základní školy. Pravda, základní školu jsem navštěvoval v době, kdy se měnila ze ZDŠ na ZŠ a "studium" se zkracovalo z 9 na 8 let. Necítím se tím nijak omezen - možná by tu bylo možné použít jako argument název knížky mého oblíbeného autora Roberta Fulghuma, protože Všechno, co v životě potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce. Ale vážně. Zrušením 9. tříd by vznikli nadbyteční učitelé. Zároveň by bylo třeba zvýšit počet dětí ve třídách. A protože znalostí, které by si měly děti osvoji, by neubývalo, musely by vše zvládnout za kratší čas. Obávám se, že by tento krok nebyl v konečném důsledku příliš efektivní.
Policisté budou brát alespoň tolik, jako v roce 2010. Krásná a bohulibá představa. Ale při dnešní napjatosti státního rozpočtu a rostoucích nákladech na provoz nejenom státu, ale i zajištění techniky (rostoucí ceny energií, pohonných hmot a dalších položek) je to myšlenka poměrně obtížně technicky proveditelná. A co ostatní zaměstnanci. Jak ti přijdou k tomu, že jejich chlebodárcem není Policie České republiky?
Stát přispěje na tělocvik - ano, podle hesla ve zdravém těle zdravý duch je to také krásná představa. Ale vycházím zase z osobní zkušenosti, cvičit můžu i sám a nepotřebuji, abych měl tuto možnost zajištěnou zákonem.
Právo na rychlé připojení k internetu se stane jedním ze základních lidských práv. No, budiž. Ale proč? Dnes má téměř každý k dispozici televizi - a právo sledovat televizní vysílání také nepatří mezi základní lidská práva.
Na první zaměstnání vznikne právní nárok. Ano i tato myšlenka je krásná, ale při představě, že dnes je na úřadech práce evidovaných několik set tisíc uchazečů o práci mi přijde zajištění tohoto práva jako nadlidský úkol. Právě dnes byly zveřejněny informace o vývoji nezaměstnanosti (přesněji o tvorbě nových pracovních míst za září) v USA. Více si o tom přečtěte zde.  
Vznikne veřejnoprávní tištěný deník. Ale kdo zajistí, že názory v takovém deníku budou vyvážené a korektní a že si ho neuzurpuje pro sebe jedna politická nebo i třeba extremistická síla?
Nejvyšší povolená rychlost na dálnicích bude 150 kilometrů za hodinu. No, když projíždím po tankodromu, který někteří honosně nazývají dálnicí D1, mám někdy pocit, že i šedesátikilometrová rychlost je v některých úsecích příliš vysoká.
Postaví se celorepubliková síť cyklostezek. Na tomhle slibu mě zaujala už formulace - obávám se, že sama se taková síť nepostaví. A jsme opět u toho! Kde na ni vzít? Vybírat za to, že se projedu po takové stezce na svém kole? To mi nepřijde příliš etické. Obestavět ji sítí bilboardů a reklamních poutačů? To se mi zase nezdá příliš bezpečné.
Morava a Slezsko budou mít své zemské hranice. V schengenském prostoru mi tato záležitost přijde zbytečná. A při kacířské myšlence, že by schengenský prostor jednou mohl zaniknout, mi v hlavě začíná vrtat myšlenka na antické městské státy obehnané hradbami - v dnešním světě by tato instituce patrně mohla být nahrazena administrativními překážkami typu pasových kontrol - brrrr.
Poslanci, kteří se odchýlí od svého volebního programu, půjdou před soud, který rozhodne o jejich dalším mandátu. Naštěstí nejsem právník, nechtěl bych ale rozhodovat o takových věcech. Platí tu sice rčení z Osudů dobrého vojáka Švejka, že když nejde o život, tak jde o exkr... pardon, to slovo tady nemůžu použít, jsa ve veřejném prostoru před 22. hodinou, ale asi si doplníte sami.
Čechy, Morava a Slezsko budou mít autonomní zemské sněmy. A budou další a další volby a další a další administrativní náklady.
Veřejné galerie budou mít dobrovolné vstupné. Snad každý ze ctěných čtenářů mého blogu byl už někdy na místech, kde se dobrovolné vstupné vybíralo - ať už šlo o výstavu, koncert nebo třeba WC (opět se omlouvám za expresivitu mých příkladů). A kolik byl výtěžek z takových akcí. Většinou nic moc... Ale i v galerii se musí topit, svítit, musí tu fungovat zabezpečovací zařízení. Takže by se její provoz dotoval z daní a zaplatili bychom jej v konečném důsledku všichni. Tedy ti, kdo platí daně.
Zaujalo vás téma předvolebních slibů a jejich reálnost? Přijďte si (a nejenom o tom) popovídat na Facebook. Těším se na vás!

Autor: Mirek Jaroš | úterý 22.10.2013 18:22 | karma článku: 5,53 | přečteno: 163x