Populismus začal řádit i v českých investicích

Dění v tuzemsku připomíná starou, obehranou desku. Praská, šumí, ale lidé jí s neutuchajícím zájmem a možná i s respektem poslouchají. A bohužel, týká se to zase těch obyčejných lidí, kterých se bez ohledu na politickou orientaci, zastávají doslova všichni. Jenže v konečném důsledku pro lidi nikdo nehne ani prstem. V tuzemsku vládne vláda v demisi, které nikdo nedal důvěru, nikdo ji nezvolil, ale vládne.

Největší opoziční strana, která sice vyhrála volby, ale nemá právě sílu a možná ani chuť, vládnout, tedy ČSSD, žádá po vládě v demisi, aby pomocí zákonných opatření v Senátu něco prosadila. Kvůli bohatým chce zrušit osvobození dividend a podílů na zisku od daně z příjmu fyzických osob. Osvobození má platit od roku 2014 (podrobnosti si přečtěte zde).
 
A protože politika v tuzemsku už dávno není o programech, ale o vzbuzování závisti vůči druhým a útočením na ty možná nejnižší pudy voličů, levicová ČSSD neváhala přijít s tvrzením, že nulová daň na vyplácení podílů akcionářům je výhodná jen pro bohatší lidi. Ach jo :-( Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ČSSD chce proto strana využít své většiny v Senátu a zrušení daně zabránit. Inu. bolševismus není ani v novém miléniu levicovým poslancům nijak cizí. Něco vlastníš? Tumáš přes držku, jak by řekl dobrý voják Švejk. Agenturní zpráva má pokračování: Ministr financí v demisi Jan Fischer je ochotný příslušné zákonné opatření předložit. Podle něj by státní rozpočet zbytečně přišel o miliardy korun. Takže přeloženo do srozumitelné řeči: Kvůli několika miliardám, které údajně dostávají jen ti bohatí, se všichni smrtelníci klepnou přes prsty. Tak se panečku dělá politika v ČR! Proč bys měl dostávat, čekám, že za to pánové z politických kruhů brzy dosadí ono pověstné, ty vrahu z Wall Streetu, dividendu bez daně!  
 
Na českých finančních fórech se to proto od rána hemží útoky jedné partičky příznivců levice na druhou partičku, tentokrát příznivců pravice. Jenže ani jedna skupina si kvůli nenávisti k té druhé nevidí na pověstnou špičku nosu. Biti totiž budou všichni. A jak je to v místních poměrech tak nějak zvykem, nejvíce dostanou zase ti, které média označují jako chudí. Učené řeči o tom, že investice, třeba do akcií ČEZ, může díky dividendám zmírnit nárůsty cen elektřiny, tak kvůli plánům levice a vzbuzování závisti, vezmou rychle za své. Smutný příběh je, že kvůli populismu současné společnosti, zůstává lidem neustále skryta podstata věci. Všichni, ať už levice nebo pravice přece ví, že kapitálový trh v tuzemsku nefunguje nijak zvlášť dobře. Česká burza má malou likviditu, málo cenných papírů a nulový zájem státu na tom, aby se s cennými papíry začalo obchodovat ve větším. Sliby o rozhýbání kapitálového trhu a přilákání velkých investorů tak pořád zůstávají jen na novinovém papíru nebo počítačové obrazovce. Mluví se o tom drahná léta, ale skutek utek. Lepší je přece klepnout přes prsty investory, naoko ty bohaté, kteří ovšem místo ČEZu koupí raději německý E.ON či RWE. A dividendu jim pak místo chamtivých politiků v Česku, bude vyplácet úplně někdo jiný. Inu, kdo chce kam, pomožme mu tam... Přijďte si popovídat o tomto nebo i jiných tématech na Facebook. Těším se na Vaše názory.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirek Jaroš | pondělí 19.8.2013 16:01 | karma článku: 12,60 | přečteno: 513x