Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémy nic nepřinesou. Jen zkázu

V Česku se blíží volby. Po čtvrtstoletí svobody se údajně v tuzemsku díky frustraci lidí projevuje stále více touha po vládě tvrdé ruky. Do popředí se tak derou obskurní sdružení, jedinci a neumětelové, kteří sice slibují zásadní změny, vypadají důvěryhodně, ale ve skutečnosti neudělají vůbec nic. Skeptici mluví o fatálním průšvihu, optimisté pořád věří na to, že se v lidech touha po demokracii a svobodě nakonec vzepne k lepším výsledkům, než prognózují průzkumy. Zvláště pak extrémistickým stranám, jakou je třeba KSČ, tedy KSČM.

Nemá asi cenu rozebírat důvody, proč jsou lidé naštvaní, proč chtějí trestat stávající zavedené politické strany a proč zase naslouchají podivným spolkům, slibujících zásadní změny. Tak třeba právě komunisti. Podle komentátorky deníku Hospodářské noviny se lidé, sdružení v extrémně levicové straně od roku 1948 výrazně nezměnili. Pořád chtějí socialismus, pořád odmítají individuální úspěch a jsou proti tomu ochotni udělat všechno. A i přes vábivé řeči nasadit všechno, co udělá podle nich rychleji komunistický svět. Jenže to neřeknou. Obskurní plány na vystoupení z různých evropských, světových a dalších organizací se sice může zdát lidem být úsměvné, ale faktem je, že izolace České republiky není rozhodně cesta dopředu. Jistě, obyčejní lidé, kteří jsou denodenně vystaveni tlaku starat se o svou obživu, nemají chuť ani náladu studovat zprávy o tom, že třeba českému exportu se daří. Nemají na to chuť a zřejmě ani čas. Bohužel, jak říká okřídlené přísloví, v detailech je ale ukrytý ďábel. A ďábla mají komunisté v malíčku. Zabaleného v hezkém obalu.

Co si myslet třeba o požadavku, který je vzhledem k oblíbenosti ve volebních průzkumech hodně reálný, že uzákonění práva na první zaměstnání pro absolventy škol je prostě nutnost? Budeme zase pak muset pracovat pro komunistický stát zase všichni? Co třeba nápad, že se má minimální mzda zvyšovat až na 14 tisíc korun? Bez ohledu na další ekonomické reálie? Je to dobře nebo špatně? Obyčejný člověk si řekne: "No jistě, přece nedělám míň než dělníci v Německu, pracuju stejně dobře a kvalitně, tak chci brát německou výplatu." Hm, může se pak někdo divit, že kvůli takovému požadavku se voliči nekoukají vlevo ani vpravo a slepě tleskají podobným návrhům?

Právo na práci jsme tu měli čtyřicet let. A ruku na srdce, i přes masivní potlačování nepříznivých zpráv o tom, že se většinou rudému bláznovství v ČSSR nedaří, to totalitní rudý režim s povinností pracovat daleko nedotáhl. Co na tom, že nejeden odborník říká, že touha po vzpomínkách na minulost je hnána tím, že totalita neumožňovala sledovat i nedobré zprávy. Prostě je zakazovala. A bude to dělat i teď, pokud se dostane k moci. Bohužel. Nápady o uzákonění privátních aktivit, nápadech, aktivitách nikam dlouhodobě nevedou. Mají naopak destruktivní účinek. A jak dodává komentátorka Hospodářských novin, stačí si vzít k porovnání země, které kdysi byli jedno území: NDR a NSR, Jiží a Severní Koreu, Hong-Kong a Čínu...Státní financování je sice lákavou berličkou, ale přiznejme si, v mnoha ohledech nám spíše bere aktivitu a nechává nás spát. A myslím, že nebudu sám, když řeknu, že zase spát dlouhou dobu, nemá cenu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mirek Jaroš | pondělí 7.10.2013 16:01 | karma článku: 12,80 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...