Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bitcoin:O počítačových hrách,partnerských vztazích a virtuální měně

Včera večer se mi najednou opět v telefonu rozezpívala Bonnie Tyler. "Á, volá Jarda, už jsem ho dlouho neslyšel, copak má asi na srdci?" Jarda je kamarád z dávných studentských let. Na koleji Větrník, většinovém útočišti mimopražských studentů práv, jsme hrdinně, leč často marně, hájili čest hrstky filozofů. To byly slavné časy přízemního pokoje 26. To už je dávno, zasnil jsem se a popustil uzdu svým vzpomínkám.

Ze slastných vzpomínek na doby, kdy všechno bylo fajn, příjemné a zalité sluncem (většina čtenářů asi ví, že to tak nikdy nebylo, ale vzpomínky prostě hrany tehdejších "problémů" vyhladily natolik, že se z nich staly pouhé drobné bezvýznamné epizody) mě vytrhnul vzrušený Jardův hlas: "Ta mě zase vytočila!" Nemusel jsem ani provést hloubkovou analýzu, abych poznal, že Jarda hovoří o své partnerce Vendule, se kterou již několik let sdílí dvougarsonku na Petřinách, jen kousek od našeho pradávného přechodého bydliště. "Představ si, že mi celý večer vyčítala, že pořád sedím u počítače a není se mnou řeč! Nemohl jsem ani dohrát celé kolo! No, prostě hrůza! A těch bitcoinů, co jsem kvůli tomu ztratil! Darmo mluvit!"
"Počkej, počkej, jsem ducha mdlého a rozumu unaveného, jaký bitcoiny?" snažil jsem se Jardu zabrzdit, abych se chvilku zorientoval. "No, přece ty virtuální peníze, za který si na Farmville můžeš nakoupit zvířata, sazenice, domy a kdo ví, co ještě. Už jsem tam měl docela pěknou sumičku, ale pak přišla virtuální vichřice, přišel jsem o úrodu a to mě stálo majlant! Kru..." (no, ve skutečnosti použil trochu drsnější slovník). "Musíš na mě trochu pomaleji," odpálkoval jsem ho rychle. Ve světě počítačů, programů, serverů a ostatních "hejblat" se totiž neorientuju zdaleka tak dobře, jako on. "No, přeci bitcoin, určitě jsi o tom už slyšel! Zrovna nedávno německý soud vydal rozhodnutí, že se jedná o soukromé peníze. Ale dobře, uznávám, vždycky jsi byl pomalejší, začnu tedy od začátku!" A jak řekl, tak udělal. A tak jsem se dozvěděl, že bitcoin je vlastně virtuální měna, která zpočátku skutečně sloužila k úhradám za virtuální útratu v počítačových hrách. "Je to vlastně svým způsobem přelomová věc," dodal.
'Normální' peníze totiž emitují centrální banky jednotlivých států, takže existuje instituce, která nad nimi vykonává alespoň jakousi kontrolu. Státní moc by s centrální bankou měla vyvíjet součinnost. Příklad dnes můžeme vidět například v USA nebo v Japonsku, které tisknou peníze jak na "běžícím pásu". Na rozdíl od ostatních, 'reálných' měn je bitcoin decentralizovanou měnou. Je navržená tak, aby ji nikdo (ani její autor) nemohl padělat, kontrolovat peněžní toky nebo vyvolávat inflaci. Ze své definice je to měna deflační. Bitcoiny jsou uloženy v počítačích a celkem jich bude do roku 2140 emitováno 21 milionů, ani o pětník více. Většina bitcoinů však bude emitována daleko dříve, počítá se s tím, že by to mělo být do roku 2030.
Analytici považují bitcoin za jistý výstřelek, zajímavou, ale přechodnou záležitost. V případě, že by virtuální měna byla přijímána jako platidlo, chovala by se k cenám naprosto stejně, jako kterákoliv jiná reálná měna. I když i finanční svět začíná bitcoiny aspoň do určité míry brát vážně - aspoň natolik, že v této měně bude jednou snad možné zakoupit například i ETF fondy.
A jak dopadl můj kamarád Jarda? Nakonec o tolik bitcoinů nepřišel, protože se mu podařilo zachytit vlnu rostoucí ceny virtuální kukuřice, za kterou ztracené bitcoiny získal zpátky. Chcete si i vy o bitcoinech nebo jiných zajímavostech ze světa ekonomiky popovídat? Přijďte na Facebook. Těším se na Vás!

Autor: Mirek Jaroš | úterý 20.8.2013 16:01 | karma článku: 6,02 | přečteno: 345x
  • Další články autora

Mirek Jaroš

II. penzijní pilíř: Dobrý nápad nebo totální propadák? Podivné konce jednoho projektu

Zpočátku vypadal nadějně. Jako odpověď na otázku mnoha politiků a ekonomů: Občane, stát nebude mít na to, aby Ti zajistil „důstojný“ důchod. Musíš se postarat sám – a stát Ti (možná) pomůže

12.10.2016 v 21:33 | Karma: 11,73 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ekonomika

Mirek Jaroš

Já jsem tvé stáří ...

Jel jsem právě domů po náročném pracovním dni. Vstávání ve 4 hodiny ráno nikdy nebylo mou oblíbenou činností. Protože už to bylo třetí den za sebou, držel jsem se tyče v metru už spíš jen symbolicky.

23.7.2016 v 21:34 | Karma: 23,97 | Přečteno: 979x | Diskuse| Poezie a próza

Mirek Jaroš

Zimbabwe ruší starou měnu

ZImbabwe se odklání od používání své dosavadní měny. I když se zimbabwský dolar fakticky nepoužívá od roku 2009, až nyní se tamní centrální banka rozhodla měnu opustit.

16.6.2015 v 21:31 | Karma: 7,30 | Přečteno: 254x | Diskuse| Ostatní

Mirek Jaroš

Budeme i u nás platit eurem?

Otázka, jestli i v našich peněženkách a na našich bankovních účtech vystřídá naši českou korunu společné euro, je v poslední době hodně přetřásaným tématem. Povinnost přijmout euro je dána přístupovými dohodami.

4.6.2015 v 11:17 | Karma: 29,18 | Přečteno: 2784x | Diskuse| Politika

Mirek Jaroš

EU a Island: Stopka nebo jen omezená rychlost?

Vláda islandského premiéra Bunnlaugssona se rozhodla stáhnout žádost o členství země v Evropské unii. Islandská veřejnost se však s tímto rozhodnutím nechce smířit. Minulý víkend proběhla na ostrově, který má jen o málo více obyvatel než Ostrava, na tamní poměry velká demonstrace. Opozice se domnívá, že vláda k tomuto kroku nemá mandát.

22.3.2015 v 16:40 | Karma: 13,89 | Přečteno: 641x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!