Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebyla to korunovace, byla to volba

Mohl jsem se ke způsobu a průběhu volby prezidenta na tomto místě vyjádřit dřív. Místo psaní jsem však dal  přednost odpočinku. Jak jsem zjistil, podobně postupovala i celá řada mých kolegů. Normální směna obyčejného zaměstnance trvá osm hodin, časový limit pro řízení jednání poslanců je dlouhý dvě hodiny, pak se předsedajícího střídají.

Při prezidentské volbě ale ústava se střídáním nepočítá. Ta má "šichta" v pátek trvala jedenáct hodin…Sobota byla kratší. Jistě - mnohý podnikatel pracuje třeba dvanáct a více hodin denně. Při vší úctě k jeho úsilí - nepředsedá však sboru senátorů a poslanců různých názorů, různého ražení, a to v přímém přenosu. Kdo je dokonalý, ať hodí kamenem. Nepřesností jsem se dopustit mohl, ale literu zákona a Ústavu jsem neporušil.
Už jsem například slyšel, že mou chybou třeba bylo, že jsem "neplodné tahanice" rázně neutnul. Jak rád bych to udělal! Jenže to nejde. Schůzi sice řídím, ale nejsem žádný monarcha. Co král, já nejsem ani ředitel, který může na poradách nařizovat, „utnout“ zaměstnance, který nehovoří k věci…. Musím se striktně držet Ústavy a jednacího řádu Sněmovny, musím udělit slovo každému, kdo o něj požádá. A přitom musím respektovat skutečnost, že někteří mají díky svým parlamentním a senátním funkcím přednostní právo vystoupit. Musím vyhovět každé žádosti o přestávku. Je toho hodně, co musím. Jsem zkrátka vázán, nezasvěcenému se mohlo proto zdát, že "svázán" platnými zákony. Nelíbilo se mi, jak kolegové vedle mne, ať zleva nebo zprava měli za nutné mi neustále „radit“. Atmosféra byla chvílemi napjatá, nechtěl jsem ji dále jitřit, a tak jsem se možná dost důrazně neohradil. To byla chyba - v pátek to už nedovolím! Jasně a důrazně jsem to řekl v nedělním diskusním pořadu jedné televize.
Námitky, že veřejná volba byla nepřehledná, svým způsobem přijímám. Vinu na tom ale nenesu já, ale ani ti, kdo tento typ volby prosadili. Nezávislá volební komise velmi dobře věděla, že dojde-li na volbu veřejnou, bude muset přijmout taková organizační opatření, aby se zejména skrutátorky při sčítání hlasů vyhnuly chybám. Počítalo se s tím, že k tomu si komise vyžádá přestávku a tyto věci dotáhne. Jenže žádný takový požadavek k mému předsednickému stolu nepřišel, Jak dopadla zvláště ta druhá volba, víte z televize i z novin. K poradě a poučení sktrutátorek došlo až před kolem třetím a na hladkém průběhu to bylo znát….
Také jsem slyšel lítost nad tím, že veřejná volba neprobíhala aklamací, tedy tak, že každý volitel by vstal a řekl koho, či jak volí. Bohužel za to nemůže nejenom Vlček, ale ani nikdo ze senátorů či poslanců. Podle platného jednacího řadu je tímto způsobem možné hlasovat jedině a pouze v případě hlasování o důvěře vlády.
Co mi ještě bylo vytýkáno? Prý jsem násilně schůzi v pátek večer ukončil a neumožnil tak zvolení Václava Klause v následném třetím kole. Účelové tvrzení. Společnou schůzi jsem neukončil, přerušil jsem ji, a to dokonce po pár minutách nastavení. Odhlasovali jsme si přece, že jednat a volit budeme pouze do jednadvacáté hodiny. Toto hlasování, zase podle regulí, proběhlo před devatenáctou hodinou, protože podle závazných pravidel po sedmé večerní už o takovém návrhu nelze hlasovat. Návrhy, abychom se původním hlasováním neřídili, se tak staly irelevantní. A pokud bych tyto návrhy akceptoval, zadal bych velice pádný důvod pro námitku na neplatnost voleb! Určitě mohl být ten konec páteční schůze klidnější, teď už vím, že by se dal zvládnout mnohem elegantněji, a to i z mé strany. Prosím jen, aby si každý z možných kritiků uvědomil, že jsem se stal řídícím schůze, které nemá v naší historii obdoby! Žádný z mých předchůdců, na jejichž precedens bych se mohl odvolat, neměl za úkol "ukočírovat" debatu o procedurálních otázkách, na které mají – jak říkávám - tří právníci čtyři názory!
V souvislosti s volbou minulého týdne je nejčastěji skloňovaným slovem důstojnost. Omlouvám se příznivcům ODS, ale právě zástupci této strany nejvíce tímto slůvkem operovali. Stalo se tak až ve chvíli, kdy pochopili, že jen jimi a nikým jiným prosazovaná tajná volba neprojde a zřejmě kalkulace s ní spojené jsou náhle k ničemu. Nervozitu v jejich táboře neviděl jen slepý. A berličkou se jim stalo slovo důstojnost. Nestrannému pozorovateli sice přitom nemohlo ujít, že pro ODS je nekultivované, neprozíravé a nakonec i nedůstojné vše, na čem se v grémiu dohodli, nicméně to nechávám jen a pouze jim.
Vrátil by se závěrem k pojmu důstojnost. Čím častěji byl skloňován, tím méně už bylo uváděno, co si za ním kdo představuje. Podle toho, co jsem si přečetl, to je volání po volbě bez politických sporů, volbě na základě jakési dopředu dojednané dohody, kdo usedne na prezidentský stolec, volba ne nepodobná "slavnostní korunovaci vladaře".  Pokud je to tak, pak to, čeho byli lidé v pátek a v sobotu svědky, důstojné opravdu nebylo. Jenže politické subjekty na Hradě nevolili českého krále, ale prezidenta. Nebo tomu tak být nemělo?   
A jen na okraj – již několikrát jsem na svém blogu o slušnosti v politice. Tentokrát opět dostala na frak…a vůbec to nebylo v souvislosti s procedurálními otázkami…  


Autor: Miloslav Vlček | úterý 12.2.2008 11:17 | karma článku: 37,85 | přečteno: 9054x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

O tom, co se slyšet chce, nechce a mělo by

K posledním projevům prostořekosti Mirka Topolánka už, myslím, bylo řečeno vše. Nebo skoro vše. Musím se však pozastavit nad tím, že zatímco poslední nelichotivá slova na adresu mnoha z nás zachytil okamžitě bulvár a po něm všechna hlavní česká média, jiné Topolánkovy věty zůstaly nepovšimnuty. Přitom dopad některých těchto sdělení je na život každého z nás mnohem podstatnější, než hloupé urážky. Proč?

24.3.2010 v 14:55 | Karma: 17,36 | Přečteno: 1749x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Co se to s námi děje?

Kontroverznější téma pro malé zamyšlení v současných Čechách jen stěží najdeš. Napadlo mne v návaznosti nad opakujícími se zprávami, že stát se jakoby chystá prodat areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově. Prý o něj nemá žádná státní instituce zájem. Nedovedu si představit, že by něco podobného bylo možné například u napoleonských památníků ve Francii, či jiných historických osobností v jiných státech. Co se to tedy s námi děje?

7.1.2010 v 11:50 | Karma: 21,12 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

O vánočním klidu zbraní….

Po roce tu jsou zase. Vánoce. Ať si kdo chce co chce říká, alespoň v tomto čase má být rodina pohromadě. A pokud to nejde, má při sobě alespoň držet. Třeba na dálku. Zdejší blogerky a blogeři taková rodina podle mého jsou. Velká, složená s jedinců názorově, zvláště pak v pohledu na politiku, naprosto odlišných. Tepeme tu jeden do druhého, nic si nedáme zadarmo, pro svou pravdu jsme hotovi se přít takříkajíc do krve. Je potom možné, aby takovéto klubko názorově odlišných individualit třeba jen na pár dnů o vánocích drželo pohromadě? Dokázali by se ideově nesmiřitelní pro dny sváteční smířit? Odložit předsudky, ctít právo každého na jeho názor a místo jeho rychlého a často příkrého odsouzení se zamyslet nad obsahem jeho sdělení?

22.12.2009 v 9:55 | Karma: 11,26 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Miloslav Vlček

Tak už to Evropě zase oslazujeme

Hlavy států a vlád zemí Evropské unie se dnes schází v Bruselu, aby se pokusili nějakým způsobem strávit hořkou pilulku, kterou jim nenaordinoval nikdo jiný, než sám český prezident. Po opakovaném irském referendu štafetový kolík s nápisem „hlavní potížista“ převzala od Irska Česká republika. Je zajímavé sledovat, jakou lavinu reakcí a událostí tento fakt uvedl do pohybu.

29.10.2009 v 17:37 | Karma: 14,02 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Musíme se ptát (všichni)

Určitě jste zaznamenali, že se společenská situace u nás začíná razantním způsobem měnit. Důvěra v politiky a politiku dlouhodobě klesá. To není nic nového. Také důvěra v Poslaneckou sněmovnu, kterou vedu, padá a snad ne moji vinou. Opravdu alarmující ale je, že poslední průzkumy ukazují, že na historické minimum klesla i spokojenost spoluobčanů se situací v naší republice a směřováním země. Bezmála polovina lidí, celých 46 procent, si myslí, že se situace v zemi nevyvíjí správným směrem. Se směřováním České republiky je spokojeno pouze 14 procent občanů. Lidé také naznačili, že mnohem více než ústavní krize je trápí dopady krize hospodářské.

7.10.2009 v 18:38 | Karma: 14,33 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:34

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik