Zvací dopis (č.2)

Vaše blahorodí, soudruzi a soudružky lékaři a lékařky v Ruské federaci! Obracím se vás s naléhavou výzvou o pomoc! Nejdříve se omlouvám za chování některých svých spoluobčanů, kteří v pomýlenosti nedokázali přijmout vaši internacionální pomoc v roce 1968. Čas však pohnul oponou, dnes jsme znovu v ohrožení, ale s vašim příchodem se pojí naše naděje na lepší zítřky.

Někteří z vás působili v sovětské nemocnici na území ČSSR po srpnu 68. Navrhuji vám proto v rámci nových společenských poměrů započít s výstavbou podobných ruských zdravotnických zařízení od Karlových Varů po Karlovu Studánku.

Zvláště bychom uvítali účast proslulých ruských oligarchů v záchranné misi, a jsme schopni v nejbližší době připravit kotviště pro jejich jachty. Dokázali nám víc než jasně, že to dokáží. Zdejší lid přeje úspěšným.

Statečný a odolný ruský lid je zárukou pro naše spoluobčany, že vaše léčebné metody umožní zachovat český národ i do budoucna. Náš pracovitý lid zvládne v krátké době postavit tisíce baní, nanosí vhodné kameny a nařeže vrbové metličky. To vám slibujeme!

Omlouvám se, že píšu v první osobě. V současné době už není v naší zemi továrna či závod, který by zaměstnal jako v minulosti takové množství pracovníků, jako bylo „99 pragováků“. Prosíme jenom, vemte si s sebou něco ke slazení, protože u nás už nemáme cukrovary a život nám sladí čím se dá.

Rovněž vás tímto informuji, že vaši (a brzy snad i naši) lékaři se nemusí obávat jakékoli diskriminace, třebaže v minulosti působili aktivně v bolševické straně. Nezaznamenali jsme totiž, že by naši odcházející lékaři litovali svého členství v komunistické straně. A ti míří do světa svých nedávných „třídních nepřátel“.

Bratři a sestry! Vyzývám vás tímto, přispěchejte na pomoc, vděčný český lid vám to nikdy nezapomene!

Dělník od PC

(P.S. Pro mladé čtenáře. V roce 1968 odeslalo do SSSR 99 zaměstnanců pražské Pragovky dopis, ve

kterém žádali sovětskou stranu o zásah proti kontrarevoluci v ČSSR. )

 

 

(Poprve zveřejněno v Britských listech)

 

 

 

Autor: Miloslav Štěrba | středa 26.1.2011 22:06 | karma článku: 8,18 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16