Zaplať nebo táhni!

Je s podivem, že i primas český Dominik Duka krátce po své inaguraci nechá obživnout placený vstup do národní katedrály na Hradčanech. Připusťme, že takto se vybírá i ve světě za vstup do atraktivních objektů. Nebo že placením se zredukuje počet zájemců o návštěvu chrámu sv. Víta. Zatím jsem byl svědkem, že opravdu do katedrály navstoupila početná skupina mladých lidí, prakticky dětí, protože i ony musí platit za vstup. Nikoli aby je tomto místě obklopila atmosféra duchovního rozměru a porozumění. Raději sestoupily z Hradu bez návštěvy sv. Víta. Což je ovšem problém nejen církevní.

Při cestách do světa, zejména do Francie, nikdy turista neplatí za vstup do gotických katedrál v Chartres, v Remeši, v Paříži aj., protože všude je vstup bezplatný a nádherné chrámy jsou v této zemi součástí kulturního dědictví a Francie jako pohostinná země umí být k turistům přátelská. Vstupné by Francouzi považovali za zhanobení skutečného křesťanského vnímání základních hodnot, se kterými nejde kupčit.

 

Zato v Rusku jsou vstupy do chrámů součástí byznysu, a turisté jsou vnímáni jako dojné krávy. Ale i tam je např. vstup do Ermitáže bezplatný pro mládež do 18 let, podobně jako ve Francii mají mladí lidé do 18 let vstup do Louvru, zámku ve Versailles a jinde rovněž bezplatný. Jinde, např. na zámek Chambord mají školní skupiny vstupné doslova symbolické.

 

Proč u nás nelze zajistit školním výpravám, mladým lidem, aby měli na počátku svého života otevřeny brány k vědění, k poznání své historie? Je opravdu nutné vybírat od rodičů peníze, že své děti posílají za poznáním? Vždyť dětské tábory, domovy dětí, školní výlety dnes organizují program tak, aby se vyhnuly náročným výdajům a mezi ně patří i stále se zvyšující vstupné na státních hradech, zámcích a jiných kulturních objektech. Lze přece poskytnout mladým lidem významné slevy, opakuji, jako ve zmíněné Francii. Tam např. školní skupina o 45 osobách vč. pedagogů zaplatí na největším státním zámku Chambord paušální poplatek ve výši 30 Euro, zatímco individuální vstupné činí kolem 10 Euro. Proč nepřevzít tuto zkušenost i u nás?

 

 

 

Autor: Miloslav Štěrba | pondělí 2.8.2010 20:50 | karma článku: 18,65 | přečteno: 1749x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16