Svobodu Tibetu? Ale houby, válčíme s bolševiky!

Tak upřímně odpověděl v dnešním zpravodajství TV NOVA dotázaný občan. Tím odpověděl každému, kdo by snad nechápal, proč 350 radnic vyvěšuje každoročně vlajku Tibetu, a ne třeba Kosova či Afghánistánu.

 

Každý rok naši aktivní zlínští radní vyvěšují vlajku Tibetu. Demonstrují tím svoji „demokratickou vyzrálost“, sounáležitost s národem, který díky dalajlámovi objevil český hlasatel „pravdy a lásky“ dřív než označil bombardování Srbska letadly NATO za „humanitární“ akt.

 

A přitom podobnost Balkánu a Kosova se nabízí. Náš evropský kontinent poznamenaný světovými válkami rychle zapomněl na hrůznou historii a nechal rozpoutat na konci 20. století přímo ve své „předsíni“, na Balkáně, masakry genocidní války. I z tohoto pohledu je třeba vnímat pro nás dost vzdálenou realitu Čínské lidové republiky. Která je doslova oázou klidu ve světě ovládaném teroristy všeho druhu. Kde naši politici a novináři berou drzost snažit se zpochybnit integritu státu jakým je ČLR? Jak se snažili čeští žurnalisté, jen aby na Olympijských hrách v Pekingu našli disidenty!

 

Čína zaujímá plochu velkou jako Evropa a žije v ní dvakrát víc obyvatel. . Ve složité změti jazyků a náboženství, bez zničujících občanských válek, bez přepadání okolních zemí, bez obav z použití atomových zbraní. Za soustavného hospodářského růstu, s postupnou demokratizací, schopná připravit olympijské hry.

 

Tibet představuje území velké jako tři Francie. S počtem obyvatel menším než má Paříž. Kteří do začlenění do ČLR žili jako ve středověku. S přežívající formou otroctví, v totálním analfabetizmu. Přirovnal bych jejich historii k osudu amerických Indiánů, přes jejichž území se přehnaly moderní průmyslové bouřky, provázené lijáky železničních tratí. Čína nedávno dokončila železnici do Tibetu.

 

Teprve na počátku 20. století začíná plná pozornost ostatního světa k této zaostalé zemi. Doprovázená válkami, které masakrují obyvatelstvo s neslýchanou krutostí, srovnatelnou v případě japonské agrese jen s vyhlazováním židů nacisty.

 

Do politického převratu v roce 1989 byly vztahy mezi našimi zeměmi podřízeny měnícím se poměrům v zahraničně-politických vztazích mezi SSSR a ČLR. Od listopadu 89 je ČLR řazena naší politickou reprezentací mezi totalitní státy. O charakteru tamní demokracie můžeme vést dlouhé diskuze, nicméně z pragmatického hlediska jsou čínské státní zřízení a ekonomický systém výsledkem dlouhodobě probíhajících reforem, které nebyly akceptovatelné ani naším bývalým komunistickým režimem.

 

 

Není to tak dávno, co se vydala delegace ze Zlínska hledat v Říši středu strategického partnera, který by v tomto nyní skoro nejchudším kraji zafinancoval obnovu chátrajícího baťovského areálu. Předtím však vyvěsili na zlínské radnici vlajku Tibetu. Co myslíte? Letěli pro peníze do Lhasy nebo do Pekingu? Byli zlínští emisaři úspěšní?

 

P.S. Odpověd je snadná. Byli. Vždyť se na výlet vydali za peníze vás, daňových poplatníků.

 

 

Autor: Miloslav Štěrba | středa 10.3.2010 18:22 | karma článku: 12,79 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16