Se senátorem Kuberou třeba až na konec světa...

V roce 1992 jsem měl příležitost odjet s několika kolegy z Občanského hnutí do Švédska. Liberální strana Švédska (LPS) pozvala sedm členů českých městských zastupitelstev k návštěvě jejich hlavního města. Byl s námi i senátor Jaroslav Kubera.

Teplického starostu jsem znal jen ze sněmů OF a OH, kde se vyznamenával svými diskuzními příspěvky. A v tom pokračuje dodnes.

Ve Stokholmu nás zavezli do regionu Lidingö, kde jsme si důkladně prohlédli rozsáhlý areál pro švédské seniory. Vybavený vším, co si člověk může představit. Možná i vzhledem k nečekanému úmrtí Alexandra Dubčeka nazval zástupce LPS Mats Hasselgren dění ve své zemi jako „kapitalismus s lidskou tváří“. Jejich školství bylo bezplatné, žádné církevní nebo soukromé školy, žáci dostávali zdarma oběd, atd.

Uplynulo 18 let.

Prakticky po celou tuto dobu je senátor Kubera v nejvyšší politice. Může tudíž realizovat mnoho z toho, co na svých cestách světem viděl.

Obdivuji stále jeho schopnost výstižně a obrazně pojmenovávat dění kolem sebe. Např. kolegyni senátorku Gajdůškovou označil za „nájemného vraha, který přišel do bytu oběti a popřál jí hodně zdraví“. Zasloužila si to. Chtít hájit zájmy odborářů....ta drzost, že?

Pan senátor nemá rád zadlužování země. Myslí přitom zejména na potomky, na děti. Zřejmě i proto letěl se svým senátorským šéfem Sobotkou do nedaleké Austrálie. A jak jsme slyšeli, oněch 13 miliónů za vládní letadlo nemělo se Senátem nic společného, šlo prý o letadlo vládní letky. Vskutku, mimořádná schopnost, jak označit den za noc. Na jedné straně vidí v zachování železničářských výhod nebezpečí, hodné „zákazu nočního vycházení“, opět trefně pojmenované! A co myslíte? Jak návštěva Austrálie pomůže zmenšit státní deficit? O jedné odpovědi bych ale věděl. Zná ji i senátor Kubera: Bohaté Švédsko zrušilo druhou komoru parlamentu už v roce 1971 jako zbytečnou.

Autor: Miloslav Štěrba | neděle 7.3.2010 21:26 | karma článku: 21,26 | přečteno: 1281x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16