Očima britského novináře: Peklo v Benghází...

Zpravodaj britského deníku The Daily Telegraph popisuje realitu v Benghází, baště povstalců, jako "peklo". Samozvané gardy pořádají hon na každého, koho považují za stoupence stále ještě legálního režimu. Píše:

„Pokud ozbrojenci nevědí, kdo jste, a máte pěkné auto, pak vás považují za zloděje aut nebo stoupence Kaddáfího. Ne všichni z nich jsou dobří lidé“ řekl jeden z občanů novináři. Teroru, před nímž z města prchají zahraniční pracovníci v obavě, že budou pokládání za Kaddáfího žoldnéře, padly za oběť desítky, možná stovky lidí.

Novinář britských novin pokračuje: „Nepředpokládalo se, že takto to bude vypadat ve svobodném Benghází. Poté, co padly okovy brutální Kaddáfího vlády, mladí opozičníci zatýkají podezřelé a ustavili vlastní surovou formu spravedlnosti ve městě, které žije ve strachu, že do něj pronikla pátá kolona stoupenců vlády“.

Jeden z nových velitelů tvrdí, že: „Víme, kde žijí, a mnohé jsme zatkli. Řada jich byla dopadena a zabita...Někteří z nich byli zadrženi v zájmu jejich vlastní ochrany a revoluční rada nedopustila jejich vydání lidové spravedelnosti....Ale když začnou střílet, co můžete dělat?“ ptal se doslova omluvně.

 

S tím vhodně koresponduje názor francouzského prezidenta: „Každý vládce a zejména každý arabský vládce by měl pochopit, že naše reakce bude od tohoto okamžiku vždy stejná: budeme na straně poklidných protestujících, kteří nesmí být umlčováni násilím“.

 

Francouzský politolog Thierry Meyssan má poněkud jiné vysvětlení. „Nálety na Libyi začala Francie a Británie plánovat už loni v listopadu. Sarkozy chtěl ztrestat Kaddáfího za to, že se rozhodl zrušit obří zakázky francouzských firem v Libyi na dodávky letadel Rafale a budování jaderných elektráren podle smluv, které obě země uzavřely v roce 2007“.

 

Blokádou  však hrozí Libyi další nebezpečí. Odvolaný ruský velvyslanec Chamov upozorňuje, že „libyjské zásoby potravin a paliva se tenčí, nedostatek bude eskalovat, a ...možná propukne hlad“.

 

České humanitární organizace by měly začít organizovat sbírky pro potřebné v Libyi, nejen peněz, také základních potravin, a veškerého střeliva, aby povstalci mohli slavit svá vítězství střelbou do vzduchu.

Autor: Miloslav Štěrba | neděle 27.3.2011 8:32 | karma článku: 18,06 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16