Díky za každou jistotu!

  Šéf Liberálního institutu a člen NERVu ekonom Jiří Schwarz v pondělí na Radiožurnálu (v pravé poledne) hájil potřebu znejistit zaměstnance zdravotnictví přesunem větší části mzdy zdravotnických pracovníků z nárokové do výkonností složky.

Pro posluchače bylo určitě zajímavé slyšet od významného ekonoma, že zdravotnictví musí kopírovat poměry ve světě, a ten je především nejistý. Docent ekonomie má svatou pravdu. Už žádné jistoty! Ty ve zdravotnictví podle pana docenta jen prodlužují přežívající postkomunistický stav. Zatímco nově nekomunisticky uvažující ředitel svým moudrým rozhodnutím využije nejistoty svých podřízených k dosažení, a teď volně cituji, stavu, kdy pacient najde v ambulanci vstřícného a přátelsky nakloněného zdravotníka.

 

Až do pondělního poledne jsem měl vládě za zlé, že pro samotné šetření a škrtání ztrácí ze zřetele sociálně motivované mezilidské vztahy. Teď však zazněla jasná zpráva: Menší příjmy znejistěných zdravotníků vyprodukují úsměvy a pohodu tak potřebné pacientům. V soukromém sektoru totiž už dávno privátní zájmy nastolily konkurenční poměry a usměvavá sestra nebo lékař nepotřebují vládní direktivu k pěstování zdravotnické klientománie. Jenže veřejný sektor je sektor veřejný, čili otevřený všem ideologickým zásahům, mezi něž patří jak nostalgické vzpomínání na minulý režim všeobecných jistot, tak i neohraničená potřeba obchodovat se zdravím jako s rohlíky. Přitom denně slyšíme o nemožnosti ufinancovat standardní léčebné postupy, zdravotnický personál vyhrožuje odchody a stávkami, a premiér žádá šetřit za každou cenu.

 

Existuje nekonfliktní cesta k zachování jistot všeobecně dostupné péče pro všechny plátce zdravotnického pojištění? Jak se můžeme v novinách dočíst, tak nikoli. Zdravotnictví je ve své moderní sofistikované podobě natolik drahé, že z veřejných financí se už vysmeklo, a čert ví kam se řítíme. Nad námi nikdo nedrží pomyslný ochranný štít, aby snad nenastal úpadek ve zdravotní péči o většinu národa tím, že se dětem nebude dostávat preventivní péče, opět tu budou propukat epidemie, o nichž jsme se domnívali, že jsou minulostí, drahé lékařské zákroky budou možné jen za spolufinancování postiženými, vzniknou kategorie léčebných zařízení pro VIP a stále větší část populace bez prostředků bude vzpomínat na staré dobré časy.

 

Premiér Petr Nečas má ve svůj poradní sbor NERV. Zbytek národa ať má pevné nervy do časů nejistoty. I když, jak rovněž zaznělo z rádia, životní úrovně Němců dosáhneme za pouhých 40 let. Aspoň nějaká jistota.

Autor: Miloslav Štěrba | středa 8.9.2010 9:17 | karma článku: 8,08 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16