Co si o válce myslí Francouzi...

Přeložil jsem pro čtenáře blogů pár ukázek z diskuze na internetové verzi Figara. Zdaleka všichni Francouzi nepodporují prezidenta Sarkozyho v jeho napoleonské potřebě prožít vlastní Waterloo...

Sami ben Walid, 21/03/05:06

Bravo! A dík za příští občanskou válku v Libyi. Představte si, že Korsičané nebo Bretonci by se chtěli odtrhnout od Francie a cizí země by jim začaly dodávat zbraně. Jaká by pak byla vaše pozice? Pokud jde o Irák, tak tato země produkuje 3,5 mil. barelů ropy denně a obyvatelé Bagdádu nemají už 8 let vodu a elektřinu! Mnoho z nich lituje Saddama Husseina. Vy, občané Západu, nerozumíte arabské mentalitě. Arabové mají odjakživa kmenový systém, který je zcela odlišný od demokracie a svobod západního světa.

 

Christophe Lombard, 21/03/00:03

Závěrečná etapa úpadku Sarkozyho – válka. Chce nás přesvědčit, že naše bomby jsou správné a Kaddáfi masakruje vlastní lidi. Nic z toho není pravda. Naše bomby míří na Kaddáfího, protože Západ chce jeho kůži už 40 let, od doby, kdy znárodnil jako první ropu ve své zemi a odmítá se podřídit diktátu západních naftařských společností a vlád, které je chrání. Tzv. civilisté, které nám předvádí televize, ozbrojení kalašnikovy a protiletadlovými kanóny – to jsou zástupci islamských klanů, kteří si přejí mít podíl z petrolejářského dortu, který Kaddáfí a jeho lidé kdysi konfiskovali. Určitě Kaddáfí není nic moc, jenže, copak bychom bombardovali Čínu, kdyby se opakoval Tienamen? Vážně. Tato válka není naše, a budou to libyjští civilisté, kteří zaplatí nejvyšší cenu.

 

Dominique Repronche, 21/03/5:50

Mluvíš o znárodnění. Spíše jde dnes o privatizaci ve prospěch menšiny, zvláště ve prospěch šéfů beduinských kmenů ovládajících své lidi. Nakonec se tito lidé spřáhnou s petrolejářskými společnostmi, kvůli zisku. A také tu jde spíš než o islám o petrodolary, které jsou tak příjemné pro Saudy. Ti pak míří do sousedních emirátů (nebo k nám) kde je život liberálnější, aby ochutnali to, co doma zakazují.

 

Revizor 21/03/10:34

Problémem není ani tak pád Kaddáfího, ale potřeba vědět, kdo ho nahradí. Bude to určitě nějaký rodový náčelník a nebude tam demokracie, spíš druhá Saudská Arábie, podle požadavků, jak s nimi přicházejí povstalci.

 

Pascal, 21/03/10:08

Bylo lepší nechat tyto země, ať si tamní lidé sami řeší své problémy. Ale teď jsem tam namočeni až po uši a je třeba to dotáhnout do konce.

 

Jcm, 21/3/9:33

Osobně jsem si vždy myslel a psal, že je třeba nechat problémy k řešení samotnými Libyjci. A ne k nim zatahovat naše západní myšlení. Je to to samé jako v Iráku, kde Američané a Západ chtěli všechno změnit, jen aby se zmocnili ropy. Výsledek: každodenní zabíjení, atentáty atd. A s ropou je to samé i ve Francii. Vnitřní problémy vedou k agresi a intervenci. A pak ta hrůza, že se snaží přesvědčit masy, že budoucnost je v povstáních, což si vůbec nemyslím....

Autor: Miloslav Štěrba | úterý 22.3.2011 8:11 | karma článku: 25,69 | přečteno: 1941x
  • Další články autora

Miloslav Štěrba

Jak dál v Evropské unii?

12.10.2011 v 18:25 | Karma: 11,71

Miloslav Štěrba

Jede, jede mašinka...

6.10.2011 v 6:45 | Karma: 9,35

Miloslav Štěrba

Jsem křesťan a kdo je víc?

2.10.2011 v 18:09 | Karma: 18,16