Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Současní politici dělají jen to, co Otec vlasti. Budou také Největšími Čechy?

Glorifikace, či naopak zatracování, historických postav k dějinám tak nějak patří. Otázkou ale je, jaká byla skutečnost z pohledu jejich souputníků. Stanou se za nějaké století i současné politické špičky Největšími Čechy? 

Kritika vládnoucí garnitury, a to v jakémkoliv období, má tři podoby. Buďto do ní ‚programově‘ buší zhrzení zastánci vlády předešlé, permanentní revolucionáři, kteří nebudou spokojeni nikdy a s nikým, či nemlčící většina posuzující vládní kroky optikou jejich dopadu na sebe a své okolí. Objektivní názor, ať chceme nebo ne, ale prostě neexistuje. Každý se totiž s nějakým nahlížením světa narodil, a tu více, tu méně, jemu přizpůsobuje svůj pohled na realitu.

Výklad historie je spíš dílem dějepravců a historiků, kteří, jak už bylo zmíněno, události hodnotili také podle toho, co jim bylo podle gusta, či naopak čemu stáli v opozici. Svět se tím stává černobílý s jasně nalajnovanými hrdiny a padouchy. To podle toho, co se zrovna hodí, který zaznamenávač dějin je aktuálně politicky korektní. Ať už to bylo v éře rozvíjejícího se socialismu, nebo budování kapitalismu.

Před nějakým rokem Českem proletěla anketa, kdo že byl největším Čechem v historii. Ačkoliv jsem sám osobně tento plebiscit zdaleka obešel, na stupních vítězů bych raději rozhodně viděl Járu Cimrmana, než Karla IV., který se nakonec stal vítězem závodu, jenž nemohl být stejně dekorován. A to ne, že bych měl něco proti Otci vlasti, ale proti samotné nesmyslnosti ankety.

Karla IV. ale přece jenom něco spojuje napříč moderními dějinami. Hodil se jak komunistům, tak i tržním ekonomům. Kromě budování jeho kultu se ale také můžeme dovědět, že možná ani neuměl pořádně česky, protože byl rodem Lucemburk, jehož původ odpovídá jeho přídomku, tedy dnešní Lucembursko. Od dětství byl vychováván na francouzském dvoře a vládl ne jenom Čechám, ale mimo jiné i celé říší římské. Čí byl tedy panovník? Je snad především propagandistickým vzorem jednotné Evropy? A představoval si ji ve svém pojetí vůbec tak, jak na něj, či jeho dalšího nástupce - Jiřího z Poděbrad, poukazují současní zastánci EVROPSKÉHO DÍLA?  Mluví se také o tom, že své moci dosáhl i díky možnosti dosazovat na vlivná místa SVÉ LIDI. V čem je to jiné než dnes? I dnes jde především o klientelismus, obsazování potřebných funkcí lidmi, kteří buďto z vděčnosti nebo ambicióznosti dělají, CO JE POTŘEBA. Proměnlivost názorů s ohledem na veřejné mímění nebo politickou atmosféru, to všechno už tady bylo před staletími a je tady znovu, či spíš stále.

Kdo bude příštím Největším Čechem za pár století? K obhajobě současných politiků je potřeba říct, že ubývá toho, čím by bylo možné se pozitivně proslavit. Nové univerzity s více či méně pochybným pozadím vznikají jako podnikatelský záměr, nikoliv co by pýcha vzdělanosti, nad stavbou nějakého mostu se dnes už nikdo nepozastavuje, spíš nadává, když není tam, kde by si představoval, a budování nových městských částí? Ať už to bylo za socialismu třeba Jižní Město nebo mostecký Chánov, v nedávné minulosti všeliká satelitní městečka plná podnikatelského baroka, nic z toho jejich osnovatelům slávu nepřineslo. Přesto politikům nejde upřít, že ve šlépějích Karla IV. neputují dál. Obsazují sféry vlivu, snaží se získat prospěch ze své funkce, mění svou strategii podle aktuální potřeby, usilují o ovládnutí čím dál většího prostoru. Co jim kdo tedy chce vyčítat, když se snaží pouze napodobovat Největšího Čecha? Lze jen váhat, zda stále přetrvává politický středověk nebo byla Karel IV. opravdu takový pokrokový vládce.

Autor: Miloslav Havelka | středa 24.8.2016 12:03 | karma článku: 11,56 | přečteno: 434x
  • Další články autora

Miloslav Havelka

Těhotenství trvá devět měsíců, ať už jsou rodiče bohatí jakkoliv!

Je to bez diskuze. Movitější rodiče mohou svému potomkovi poskytnout materiální zázemí, lépe vybavený pokojíček, či mnohem dražší hračky. Také během těhotenství si mohou dopřát kvalitnější předporodní péči.

29.1.2021 v 9:36 | Karma: 11,96 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Ohrožení svobody slova nebo spíš ohroženi svobodou slova?

Jak málo stačí. Pouhá záměna jednoho písmena za dvě jiná a význam celé fráze se promění k nepoznání. Ohrožení svobody slova a ohroženost svobodou slova jsou dva naprosto diametrálně odlišné pojmy.

22.6.2020 v 11:27 | Karma: 31,82 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Po čem nic, toho se Brusel hned chytí. Budeme, jako Slováci, slibovat věrnost EU?

Společnou deklarací, kterou v Den Evropy 9. května společně podepsali tři nejvyšší představitelé Slovenska, oficiálně zpečetili svoji oddanost Evropské unii a NATO. Máme se bát, že to bude napříště vyžadováno?

22.5.2020 v 9:17 | Karma: 37,47 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Odhalením ruského zabijáka si možná chtěla BISka napravit reputaci, pověst ji ale doběhla

Kauza ruského agenta, který s tajemným kufrem přicestoval do Prahy, aby odstranil tři nepohodlné komunální politiky, se táhne už dlouho. Co bylo skutečně na jejím začátku, se můžeme jenom domnívat.

14.5.2020 v 8:21 | Karma: 44,49 | Přečteno: 4444x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Proč se pro některé politiky II. světová válka scvrkla na boj o Prahu?

Otázka je jen řečnická. Sám to nevím a nemám ani tušení, z jakého důvodu to neustále mám poslouchat. Bohužel ty, kteří se dnes staví do rolí vykladačů dějin, jakoby nic z toho, co se dělo za posledním pražským barákem, nezajímalo.

11.5.2020 v 9:48 | Karma: 39,00 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

Americké chytré bomby na Ukrajině hloupnou. Na řešení se pracuje

5. května 2024  13:53

Americké vojenské letectvo podniká kroky proti ruskému rušení signálu GPS, které vážně ovlivnilo...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Seznam rubrik