Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak co bude?!

Technologické firmy prošly za posledních 30 let drsným vývojem. Kolem nich vznikali a umírali konkurenti a těch několik co přežilo, jsou opravdu drsné a bohaté společnosti, co umějí bojovat tvrdě. Neuvěřitelně bohaté a rychlé.

Trocha historie Vás možná nezabije…
Někdy kolem roku 1984, jakožto žáčci školou povinní, jsme se potáceli ze školy domů a na Českobratrském náměstí v Mladé Boleslavi nás oslovil podivný pán. Protože nás bylo asi šest, nebáli jsme se a dali se s ním do řeči. Bohužel bonbóny nenabízel, ale zval nás na výstavu elektroniky a počítačů do Městského domu pionýrů a mládeže. Tenkrát jen málo lidí tušilo k čemu je taková věc dobrá.
Tak vstoupily do mého života počítače. Časem i modem. Neuvěřitelná to věc. Propojení se Světem. Nikdy nezapomenu na tu noc, když jsme celou noc stahovali z USA asi 100KB soubor. Jen pro představu, fotografie z vašeho mobilu je asi 50x větší.  Zkrátka obrovské dobrodružství. Byl začátek roku 1989 a my byli připojení na nějakou Americkou BBS. Nepopsatelný pocit. Ale pořád bez praktického využití pro společnost a přímého dopadu na ni.
V létě 1989 už jsem instaloval v AZNP první „písíčka“. V té době jako brigádník stále studující. Tenkrát už to začínalo vypadat, že počítače k něčemu budou, a že já budu mít spoustu práce. Možná. :-)
Listopad 1989. Stále ještě převládají 8bitové počítače, ale modem už je součástí našeho života. Z Prahy jsme stahovali letáky a prohlášení studentů, OF a vůbec všeho revolučního, tiskli jsme to na jednojehličkových tiskárnách nebo dálnopisech, a to pak cyklostylovali. Po půlnoci jsme vyráželi do ulic, a pod rouškou noci prováděli nelegální výlep. Tam poprvé jsem cítil, jak počítače pracují pro mě a ovlivňují společnost.
První rok po revoluci už bylo jasné, že počítače potřebují všichni a Svět se začal měnit. Skoro každý živnostník potřeboval počítač na účetnictví. Všichni tiskaři a grafici museli okamžitě přejít na počítačovou grafiku, protože jinak by ve své práci neuspěli. To byla první veliká změna nějakého oboru lidské činnosti, kterou jsem pocítil na vlastní kůži. Ze dne na den tak zmizeli sazeči a noviny, vizitky a plakáty se začaly dělat na počítači. Bylo to tak rychlé a samozřejmé, že si toho skoro nikdo nevšiml. Počítače byly hrozně drahé, pomalé a jen s malým využitím, a přes všechny tyto vlastnosti si je lidi kupovali. Tehdy ještě Světu vládl MS-DOS, který rozhodně nebyl uživatelsky přítulný. Běžní uživatelé se s počítači pracně učili. Dodnes nevím, co lidi přesvědčilo, aby investovali tolik do takového nepohodlí. :-)
Hektické období 90. let zapříčinilo, že všechny probíhající změny lidé přikládali spíš změnám ve společenském řádu, než změně technologické. Z kanceláří mizely cigarety, psací stroje a na stolech se objevily počítače a faxy. Hned poté přišla snaha počítače propojovat. V mém životě se objevila firma Novell. V té době v korporátní sféře, všudypřítomná firma.
V roce 1992 jsem nastoupil do veliké korporace. Byl to jiný svět. Několik tisíc počítačů na síti. Stálo to všechno hrozné peníze, ale začínalo to pomalu fungovat.
A časem přišla další změna v tomhle počítačovém Světě. Do Čech se dostal Internet a s ním Netscape Navigator. Běžní uživatelé si začali v kanceláři sdílet soubory a tiskárny mezi sebou ve Windows, ti bohatší si pořídili Windows server a ti punkovější objevili LINUX. :-) Začínali jsme si kupovat emailové adresy. Zadarmo toho bylo jen velmi málo. Ani nevím, jak se to stalo. Zpětně bych řekl, že to bylo ze dne na den. Prostě jsem smazal svou BBS. K čemu by mi byla?! Mám Internet! Byla to první mrtvá technologie v mém životě, u které jsem zažil růst i smrt. Pak přišel Microsoft a jeho MS Explorer a zemřel Netscape.
V té době jsem pochopil, že tenhle Svět netrpí sentimentem. Vznik, boom i smrt může přijít ve stejné pětiletce. Tento Svět se začal zrychlovat a navíc se stále více propojoval s tím reálným Světem. Možná, že právě tohle propojení zrychlilo životy nám všem. Lidi si ani nevšimli, že mizí ze Světa veliké firmy, a že o práci přicházejí stovky tisíc zaměstnanců. V téhle branži je to běžné. Nokia by mohla vyprávět.
Šlo to ráz na ráz. GSM mobilní telefony zabily pevné telefonní linky, analogové mobily a pagery. Email zabil fax a poštovní korespondenci. Chytré mobily zabily ty hloupé. Digitální fotografie zabila tu analogovou. Dnešní chytrý telefon je telefonem, videotelefonem, knihou, dopisem, foťákem i kamerou, grafickým editorem, videostřižnou, magnetofonem, diktafonem, připojením k internetu, poznámkovou knihou, kalendářem, budíkem, mapou, navigací, svítilnou, peněženkou, prodejnou, zábavou i poučením, rádiem, barometrem a předpovědí počasí. Umí zastat i část práce lidí. Je zdravotní sestrou, která hlídá vaši váhu, krevní tlak, tep a kvalitu spánku a ovzduší ve vašem bytě. Trenérem, který vás nutí běhat, chodit, cvičit a přitom vám měří tep, rychlost, stoupání, ujetou vzdálenosti a kvalitu vašeho golfového švihu. A ještě mnoho dalšího.
Najednou mám pocit, že počítače, mobily a tablety jsou tak výkonné, a mají tolik funkcí a že všechno funguje dobře, že už nepotřebuji kupovat nový přístroj. Což je veliká změna v mém životě. Nejdříve jsem měl pocit, že je to tím, že stárnu. Ale když jsem jel svým autem domů, zjistil jsem, že jsou věci, co mě technologicky štvou. Moje auto. Pak přijedu domů a štve mě můj byt. Takže to asi není věkem. Možná jen, že ve světě počítačů, mobilů máme vše, co nás napadne a něco opravdu revolučního se asi už nestane.
A pak jsem se projel v Tesle. Jo! Počítače, telefony, foťáky a kamery už jsme udělali pořádně. Ale doprava a bydlení jsou ve většině případů velmi hloupé. A úplně nejhloupější jsou ty rádoby technologické vozy a domy které vymýšlí rádoby vizionáři a hlupáci z marketingu.
Technologické IT firmy prošly za posledních 30 let drsným vývojem. Kolem nich vznikali a umírali konkurenti a těch několik co přežilo, jsou opravdu drsné a bohaté společnosti, co umějí bojovat tvrdě. Neuvěřitelně bohaté a rychlé. Jejich stávající životní prostor už je rozdělený, a teď se začínají rozhlížet kolem. Jsou tak bohaté, že se mohou pustit do oborů lidské činnosti, kam se zatím jiní neodvážili. Tak rychlé, že zavedené firmy v těchto oborech sfouknou jako svíčku. Tak kam dál?! :-)
Podle mě je na řadě doprava. Naprostá dopravní revoluce a změna životního stylu nás všech pod taktovkou firem, které jsme znali jen ze světa elektroniky, nebo nově vzniklých, mladých a dravých firem. Konec snižování provozních emisí, vývoj nesmyslů jako je CNG a bluemotion, prostě přechod na elektrický pohon. Eliminace hloupých a pomalých lidí, přechod na hromadnou dopravu, ověřené řidiče a autonomní dopravní prostředky. Vývoj za posledních 12 měsíců je v automotive segmentu naprosto brutální a většina populace si toho ani nevšimla. Stejně jako to dělala posledních 25 let. :-)
Těším se, že si v roce 2020 v Mladé Boleslavi objednám taxi bez řidiče a zaplatím 5Kč/Km. Tou dobou už nebudu mít svoje auto. K čemu taky?! Na větší vzdálenost se nechám dopravit k nádraží nějaké rychlé dráhy, např. hyperloop a zajedu si na víkend do Las Vegas na nějakou technologickou výstavu. Do práce a hospody mě bude vozit nějaké malé prdítko od firmy Samsung a na hory do Itále pro mě přijede dodávka pro 10 lidí a prostorem pro snowboardy od firmy Tesla. Mladí budou vnímat příběhy o taxikářích s „turbem“ jako my příběh o loupežníku Lotrandovi, nebudou znát značky jako je Volkswagen, nebo Škoda, jako dnešní lidé neznají Nescape, Novell, VHS a CC. Bude to jiný Svět, než je dnes. :-)
Bude zajímavé sledovat ten souboj starého s novým. Už to začalo. Jen se zatím odpůrci těchto novot nezmohli na víc než na slaboduché pomluvy v médiích a uplácení vládních úředníků. Před zánikem tu stojí celý stávající automobilový průmysl, značný úbytek příjmů bude čekat ropné a pojišťovací společnosti. Tyto firmy jsou ale tak zkostnatělé a zvyklé na klidné vody, že většina z nich nestihne ani zareagovat. Já v to alespoň doufám.
Potom přijdou na řadu opravdu chytré domy, postavené za 5 měsíčních platů od firem jako Prusa3D house printing. :-D Domy téměř nebo naprosto soběstačné. Nepřipojené na ČEZ a neplatící za stočné. Nebude v nich potřeba topit, ale přitom si budete moci otevřít okna a vyvětrat.
Je třeba upozornit, že tohle není žádná SciFi. Většinu těchto technologií má lidstvo k dispozici už minimálně jednu dekádu. Některé i déle. Jen tomu pořád kdosi bránil. Asi někdo mocný, hloupý a bohatý, kdo si nepřeje změnu. Proč taky, když to všechno funguje a je tak bohatý, že každého s novou myšlenkou může zničit. Ale teď přicházejí společnosti s mozkem a s ještě větším kapitálem. Takže máme šanci. :-)
No a v roce 2030 bude současná technologie tak zaběhlá a vyzkoušená, že můžeme v klidu začít kolonizovat nové oblasti. Je jedno, zda to bude dno oceánu, nebo vesmír. Prostě bude zase všechno jinak.
Já už se na to moc těším a snažím se vymyslet, jaké místo v této společnosti budu mít. Čím se budu živit.
A co vy? Co budete dělat za 15 let? :-)

 

Autor: Miloš Adámek | úterý 13.9.2016 17:00 | karma článku: 13,91 | přečteno: 320x
  • Další články autora

Miloš Adámek

Na hraniční kontrole u Niagarských vodopádů explodovalo auto

Na Twitteru se objevila informace, že na hraniční kontrole u Niagarských vodopádů právě explodovalo auto. Zdá se, že šlo o teroristický útok.

22.11.2023 v 20:19 | Karma: 9,62 | Přečteno: 301x | Diskuse

Miloš Adámek

Fatboy (6) – Neslavný konec

Původní myšlenka, že za 4 měsíce shodím 25 kilo, v přímém přenosu na blogu vzala evidentně za své. Pravidelný blog jsem přestal psát po pár dnech. Najednou jsem nevěděl o čem psát. Nic zajímavého na tom mém snažení totiž nebylo. Přišlo mi trapně hloupé psát o svých každodenních eskapádách.

1.6.2011 v 9:00 | Karma: 8,88 | Přečteno: 757x | Diskuse| Osobní

Miloš Adámek

Smlouva s Ďáblem

6:30 - Budík řve na celý Svět. Tzůůů, tzůůů, tzůůů! Hrozný zvuk. Proč jsem si nastavil tak strašlivý zvuk na buzení. Tzůůů, tzůůů, tzůůů! Sakar, kde je ten mobil?! Proč mě tak hrozně bolí hlava?! Tzůůů, tzůůů, tzůůů! Jo tady! Tzůůů, tzůůt...! To je hrozný zvuk. Ale je jediný, který mě dokáže opravdu probudit. Hrozné ráno. Venku svítí slunce, obloha je jako vymetená. Ani mráček. Bolí mě oči z toho světla. Sakra, začíná mi téct z očí a nosu. Musím zavřít to okno a vzít si prášek proti alergii. To je den. Hrůza! Jak mě dneska bolí záda. A rameno. To je z toho včerejšího squashe. A hlava! Jo, to je z toho včerejší Budvaru. Jedenáct kousků je prostě moc. Matně si vzpomínám, že tam proběhly i nějaké panáčky... Alkasalcr, Cetebe long time, Spectrum multivitamin, ...

22.4.2011 v 11:15 | Karma: 12,44 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Osobní

Miloš Adámek

Fatboy (5) - Po měsíci

Ahoj lidi. Před měsíce jsem začal hubnout. Moje představa byla jasná a jednoduchá. Omezím jídlo a začnu se hýbat. To že jím většinou vegetariánsky a to že se o jídlo zajímám, jsem považoval za obrovskou výhodu. Vždyť přeci vím, jak jídlo v těle pracuje a dokážu s tím pracovat. To bude pohoda!

2.3.2011 v 9:00 | Karma: 13,69 | Přečteno: 1514x | Diskuse| Osobní

Miloš Adámek

Fatboy (4) - Po týdnu

Tak mám za sebou první týden. Už jsem v životě zhubl celkem dost, ale nikdy ne takhle organizovaně. Zase se mi potvrzuje, že každé hubnutí je úplně jiné a jediné co má každé hubnutí společné je, že je to zkrátka práce a nepohodlí. :-) Ale jinak se cítím fantasticky. Je mi lehce, více se usmívám, málo co mě rozhází. Prostě paráda! :-)

8.2.2011 v 9:00 | Karma: 9,70 | Přečteno: 938x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Družku těžaře zranil v lese pokácený strom. Pro vážně zraněnou letěl vrtulník

26. června 2024  9:41

Vážně zraněnou ženu odvážel vrtulník z lesa poblíž Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Poranil ji...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  9:09

Přímý přenos Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Zemřel generál Čeřovský, disident a signatář Charty 77. Bylo mu 92 let

26. června 2024

Ve věku 92 let zemřel v úterý brigádní generál Zbyněk Čeřovský, disident a signatář Charty 77....

V Rusku začal proces s americkým novinářem obviněným ze špionáže. Je neveřejný

26. června 2024  8:46

U soudu v ruském Jekatěrinburgu ve středu začíná proces s americkým novinářem listu The Wall Street...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 864x
Život je úžasné dobrodružství a my máme tu čest se ho účastnit. Tak hurá na něj!