Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zelená politika zvyšuje emise

Podle posledních údajů se v Německu přes obrovské investice do obnovitelných (spíše občasných) zdrojů energie zvyšují emise oxidu uhličitého, a to ještě před uzavřením posledních jaderných reaktorů. Emise budou stoupat i nadále.

Podle Fraunhofer-Institutu vyrobilo Německo v roce 2020 až 50 % elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE), z čehož bylo ovšem 13 % z biomasy a z vodních zdrojů, zatímco z jádra to bylo 13 % a z fosilních zdrojů činil podíl 37 %. V uplynulém roce ale podíl OZE klesl na 46 %, zatímco elektřina z fosilních paliv stoupla na 41 % celkové výroby. Jaderné elektrárny vyrobily opět svých 13 % (zaokrouhleno). Celkově stoupla výroba eletřiny oproti roku 2020 asi o dvě procenta.

Před několika dny byla vypnuta zhruba polovina zbývající kapacity jaderných elektráren, takže, pokud se nenavýší podíl z OZE nebo dovoz (např. z českých a polských elektráren), bude se muset podíl fosilních zdrojů letos opět zvýšit. Poslední jaderné elektrárny se mají odstavit v tomto roce, takže to v Německu bude ještě hodně zajímavé. Člověk by při směřování k nižším emisím oxidu uhličitého čekal trochu jiný vývoj, ale při známé technické a přírodovědné „kompetenci“ zelených politiků jsou možné i tyto absurdity. Např. německý místopředseda vlády a ministr hospodářství a ochrany klimatu (tohle ministerstvo v Německu opravdu existuje) vystudoval filologii a filozofii a je odborníkem na literární estetiku, což je zřejmě skvělá kompetence k rozhodování o hospodářství a klimatu. Nicméně nelze nezmínit, že německý odchod od jádra byl naplánován již dříve.

Je opravdu zvláštní, že zatímco Francie má z elektroenergetiky až šestkrát menší emise CO2 než Německo, tak není prezentována jako emisní vzor a naopak, při prvních novinkách, že by snad mohla být jaderná energie také považována za vhodný nástroj na snižování emisí, mohou zelení politikové v Rakousku a Německu téměř vyletět z kůže. To dokumentuje naprostou iracionalitu jejich postoje, když se přihlašují ke snižování emisí a zároveň bojují proti jednoznačně nejefektivnějšímu řešení.

S tím, jak se u našich západních sousedů i v celé Evropě ve jménu přechodu z tzv. „zelené energetice“ vypínají spolehlivé elektrárny a roste podíl občasných zdrojů, které se pak horko-těžko zálohují emisně pokutovaným uhlím a už tak dosti drahým plynem, samozřejmě k veliké radosti Ruska a Gaspromu nebo dalších plynových velmocí, logicky klesá nabídka levnější elektřiny a její cena významně roste. Tato situace je pak z vůle evropských byrokratů ještě zhoršována emisními povolenkami, jejichž cena mj. i spekulativními nákupy také prudce vyrostla. Dokonce i agentura Bloomberg, která je většinou velmi nakloněna „zelenému“ vidění světa (její majitel investuje do OZE a plynu) celkem překvapivě přiznala, že evropská energetická krize je přímo způsobena tímto zeleným směřováním. Titulek článku zní: „Evropa vešla jako náměsíčník do energetické krize“. Ta bude trvat roky, protože málo investovala do spolehlivých zdrojů a tím se vydala na pospas počasí a Putinovi. Je ale také v rámci objektivity nutné zmínit, že k evropské energetické krizi přispěly také neplánované odstávky jaderných bloků v jinak emisně vzorové Francii, byrokratické hrátky Německa s plynovodem Nord Stream II, oživení hospodářství po největších vlnách Covidu i pochopitelná menší vstřícnost Ruska dodávat plyn okamžitě podle všemožných rozmarů naivních Evropanů, zvláště když mezi Ruskem a většinou zemí EU nepanují příliš vřelé vztahy.

Domnívám se, že tato situace je dlouhodobě neudržitelná. Buď musí dojít v dohledné době (v rámci několika let) k zásadní revizi tohoto iracionálně zeleného směřování, nebo lidé naprosto ztratí důvěru v projekt Evropské unie, což může mít neblahé a nepředvídatelné politické důsledky. A to by podle mého názoru byla obrovská škoda, ještě před pár desítkami let byly vidět hlavně nemalé výhody spojeného trhu, které se ale v současné době začínají poněkud utápět v mračnu výše zmíněných iracionalit. Doufejme, že cestu rozumu hlavně nastoupí Německo, ani tam nechybí rozumné hlasy, byť jsou nyní v menšině. Bohužel, historická zkušenost s německými postoji, které někdy trvají až do hořkého konce, neskýtá příliš prostoru k optimismu.

Autor: Milan Šálek | úterý 4.1.2022 21:55 | karma článku: 32,74 | přečteno: 765x
  • Další články autora

Milan Šálek

Více solárních a větrných elektráren – dražší elektřina!

Podíváme-li se na energetický mix států Evropské unie, vidíme celkem jednoznačnou závislost: Čím více solárních a větrných elektráren, tím dražší elektřina, zatímco u podílu jaderných zdrojů je tomu spíše naopak.

15.11.2023 v 17:48 | Karma: 29,68 | Přečteno: 648x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Zbourají družice klimatologické dogma?

Desetiletí nás velká část zelených politiků a aktivistů přesvědčuje, že člověk emisemi oxidu uhličitého nebezpečně otepluje planetu zvyšováním skleníkového efektu. Družicová data ale ukazují v poslední době poněkud jiný obrázek.

28.9.2023 v 23:45 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Milan Šálek

Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Ministr životního prostředí si stýská nad úbytkem hmyzu a zároveň připravuje cestu technologiím, které je budou ve větší míře likvidovat.

30.8.2023 v 22:10 | Karma: 25,44 | Přečteno: 417x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Opět nás straší klimatickou změnou

Ve sdělovacích prostředcích se ve zvýšené míře opět objevují katastrofické zprávy o tom, jak nastane klimatická apokalypsa, pokud průměrná teplota (odchylka od průměru) u zemského povrchu překročí 1,5 °C.

19.5.2023 v 19:06 | Karma: 42,28 | Přečteno: 3270x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Propagátor elektromobility nestydatě lže

Když nestačí argumenty, nastupuje pomluva. Tak se dá označit tweet pana Hataše po pořadu „Máte slovo“, kde se probíraly výhody a nevýhody navrhovaného zákazu automobilů se spalovacím motorem.

9.3.2023 v 22:57 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Odborník, který se živí meteorologií a který si rád ověřuje (dez)informace, které se často týkají fenoménu tzv. klimatických změn.

Seznam rubrik