Životní pojištění a extrémní sporty

Běhání, horská kola, in-line brusle, ale i lezení, skialpinismus nebo potápění. Tyto a další sporty mají v posledních letech v tuzemsku stále více příznivců. Sportování ovšem není jen legrace a zábava, tu a tam bohužel dochází i na nějaký ten úraz. Jak se pak s oblibou říká: sportem ku zdraví nebo k trvalé invaliditě. Máte v případech úrazů během adrenalinových sportovních aktivit nárok na výplatu pojistného plnění od pojišťovny? Nemají pojišťovny tyto situace uvedeny v rámci svých výluk?

 

Magazín Forbes ve spolupráci s U.S. Consumer Product Safety Commission National Electronic Injury Surveillance System (NEISS) v loňském roce sestavil žebříček deseti nejrizikovějších sportů. Mezi nejnebezpečnější sporty tak patří podle statistik úrazů např. lyžování, snowboarding, plavání, basketbal nebo cyklistika. Tedy sporty velmi oblíbené i v tuzemsku. Nabízí ale v místních podmínkách životní pojišťovny pojistnou ochranu proti sportovním úrazům?

V případě pojistných událostí nastalých během sportovních aktivit pojišťovny pojistné plnění běžně vyplácí. Podmínkou však bývá informování pojišťovny o tom, že danou sportovní aktivitu vykonáváte. Při sjednávání životního pojištění se vás proto bude finanční poradce na charakter zaměstnání a oblíbené sporty ptát. Důvod je ten, že zatímco běžné sportovní aktivity jako hokej, běhání nebo fotbal na vaši pojistnou smlouvu nebudou mít vliv, tak většina extrémních sportů již ano.

Sjednání pojištění s klientem, který vykonává některý z extrémních sportů, samozřejmě představuje pro pojišťovnu vyšší riziko. Proto takového klienta zařadí do vyšší rizikové skupiny. V důsledku to znamená, že může za stejné pojištění platit vyšší pojistné než klient, který sportuje pouze doma u televize.

Povinnost informovat pojišťovnu platí i v případě, že máte již několik let sjednáno životní pojištění, ale nově u vás propukla vášeň například v podobě paraglidingu. Jestliže tak neučiníte, pojišťovna pak v případě pojistné události nastalé během sportování má právo omezit výplatu plnění v poměru odpovídajícímu vámi původně přiznanému riziku.

I v případě životního pojištění pokrývajícího rizika extrémních sportů se vyplatí obejít více pojišťoven a porovnat nabídky, které vám předloží. Podmínky a sazby totiž nejsou u jednotlivých ústavů zdaleka stejné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Mikuláš Duda | středa 30.9.2009 10:16 | karma článku: 8,56 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35