Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výprask nejen pro Amálku

Začátek května bývá ve Valticích tradičně v režii jedné z nejprestižnějších tuzemských soutěží – Valtických vinných trhů (VVT). Letos se uskutečnil již 44. ročník tohoto soutěžního klání a zatímco organizátoři neskrývali nadšení z velkého zájmu veřejnosti (6000 návštěvníků), bodové zisky některých zavedených vinařských firem vzbudily spíše rozpaky. Valtické vinné trhy potvrdily, že pro řadu vinařů nebude ročník 2010, co se týká kvality vyprodukovaných vín, žádný megašlágr.

Již několik měsíců se v médiích objevují vyjádření vinařů na téma nepřízeň počasí a jeho negativní dopady na kvalitu hroznů. Réva byla napadena různými chorobami a hroznů se sklidilo nejméně za několik posledních let. Podle zprávy Českého statistického úřadu vinaři zpracovali celkem 45 923 tun hroznů, což je o třetinu méně než v roce 2009 a dokonce o polovinu méně, než v letech 2007 a 2008. Matka příroda si loni na vinařích smlsla.

Prvním údajem, který působí v souvislosti s Valtickými vinnými trhy rozpačitě, je samotný počet přihlášených vín a vinařských firem, které se tuzemského „vinařského Wimbledonu“ zúčastnily. Zatímco v loňském roce přihlásilo 151 účastníků 910 soutěžních vín, letos to bylo 830 vzorků od 140 vinařských firem. Při detailnějším pohledu a výsledky Valtických vinných trhů to navíc vypadá, že produkce některých vinařů v loňském roce opravdu zůstala za věhlasem z předcházejících let. V řadě případů se navíc jedná o TOP producenty vín v České republice.

Příkladem budiž třeba Vinařství Tomáše Krista, které v uplynulých letech patřilo k největším sběratelům ocenění, ať už v tuzemsku či zahraničí. V loňském roce museli odjet zástupci firmy z VVT spokojeni, však taky hned osm jejich vín bylo v rámci soutěže oceněno medailí nebo diplomem. Letos se museli spokojit s „pouze“ dvěma diplomy za Ryzlink rýnský 2010 a Tramín červený 2010. Vzorků přitom přihlásili do soutěže podobně jako loni, a to hned 14. Některá vína od Krista přitom dopadla nekřesťansky špatně a pohybovala se na chvostu odrůdových kategorií, např. Veltlínské zelené (71,67 bodů), Müller Thurgau (72 bodů) nebo Zweigeltrebe (73,33 bodů).

Euforie asi nezavládne ani ve vyhlášeném vinařství Kovacs z Novosedel. Nejenže nezískalo ani jedno ocenění, ale navíc dostala „sekecmazec“ jejich vyhlášená Amálka. Rozumějte Cuvée Amálie (Muškát moravský a Irsai Oliver),  které v ročníku 2009 dostalo na valtických trzích diplom a slušných (85,33 bodů). Letos porotci počastovali víno v ročníku 2010 jen 69 body!

Zklamáním při pohledu do výsledkové listiny jsou i hodnocení vín Nového vinařství. Ze 14 přihlášených vzorků dostala pouze dvě vína diplom (Cevée Fantom klaret, Cépage Muškát Ottonel). Polovina vín této vinařské firmy, která velmi intenzivně pracuje na své image vinařského inovátora, nedosáhla ani na hranici 80 bodů.

Bez ocenění ostatně z letošních Valtických vinných trhů odjíždělo více ostřílených borců. Byla mezi nimi například vinařství Reisten, Mikrosvín Mikulov, Jedlička & Novák, Vinofol, Waldberg Vrbovec nebo vycházející star v podobě vinařství Gotberg.

Na velikosti nezáleží

A komu se naopak nejvíce dařilo? Absolutně nejúspěšnějším vinařstvím se staly Vinné sklepy Valtice, že by protekce na domácím hřišti? Ať je to jak chce, tenhle tuzemský vinařský kolos (roční produkce 4 miliony lahví) obdržel od poroty 10 medailí a dalších šest diplomů. Nejlépe hodnoceným vínem se stalo Neuburské 2010 pozdní sběr, které dostalo slušnou známku 88,67 bodů. Vinné sklepy do soutěže nasadily neuvěřitelných 37 vín (ročníku 2010 a 2009) a pouze dvě z nich nedosáhly na 80bodovou známku.

Pro mě osobně je příjemné překvapení pomyslná stříbrná příčka mezi vinařstvími, kterou obsadilo rodinného Vinařství Kosík z Tvrdonic. Získalo totiž hned osm medailí (z toho tři zlaté pro Rulandské bílé, Muškát moravský a AVE klaret) a jeden diplom. Celkem mělo vinařství v soutěži 14 vín a jediné Rulandské modré nepokořilo hranici 80 bodů (79 bodů). Co dodat…Kosík z Tvrdonic? Zřejmě slušnej oddíl. Pražáci si pro vína od Kosíka můžou zajít třeba na Vinohrady do příjemné Vinotéky ve dvoře.

Stejně jako naši hokejisté na Slovensku dopadlo nakonec mladé Vinařství Josef Dufek. Tohle vinařstvíčko vyznává strategii, že v rozmanitosti je síla, a proto na svých osmi hektarech pěstuje hned 25 odrůd vína. Z Valtických vinných trhu si odvezlo tři medaile a šest diplomů. Hned šest vín přitom dosáhlo skóre 86 a více bodů (Neuburské, Modrý Portugal, Hibernal, Pálava, Ryzlink vlašský a Aurelius).

Výsledky Valtických vinných trhů jsou poměrně zajímavé počtení. Já se do nich na peróně začetl, až mi ujel vlak. Nakonec je to celkem pozitivní zpráva o kvalitě aktuálního ročníku vín. Přes poplašné zprávy o historické neúrodě, totiž zdá se řada tuzemských vinařství dokázala vyprodukovat vína prvotřídní kvality. Navíc se v konkurenci velkých vinařských molochů neztratili ani malí rodinní vinaři. Pokud hledáte tipy na zajímavá vína od méně známých vinařů, doporučuji přečíst i vám.

Více o vínech a tipy na zajímavá vína na www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | středa 18.5.2011 9:03 | karma článku: 6,37 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik