Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tlustej bastard

Mám rád humor a mám rád vína s příběhem. Obě dvě věci se krásně spojují v případě francouzských vín s netradičním označením Fat Bastard. V regálu vinotéky je jednoduše poznáte podle vysmátého hrocha na etiketě. Jedna láhev Cabernet Sauvignon z tohoto vinařství se mi dostala až do skleničky, takže si pojďme krátce vinařství, které mimochodem BusinessWeek v jednom ze svých článků označil za „marketingový fenomén“, představit. Dostanu se samozřejmě i k tomu, jaké bylo samotné víno.

Původem francouzská vína Fat Bastard mají na svědomí pánové Thierry Boudinaud a Guy Anderson. „Legenda“ praví, že se francouzský vinař Boudinaud onehdá sešel ve sklepě se svým britským přítelem a jali se degustovat vína. Ochutnávali desítky vzorků, až u jednoho se Thierry zastavil a  nadšeně prohlásil „now zat iz what you call eh phet bast-ard“. Nutno dodat, že slovní spojení fat bastard Britové používají pro označení výrazných a plných vín. V kombinaci s francouzskými víny jim tento výraz přišel tak unikátní, že se jej rozhodli použít pro produkci svého společného podniku.

Vysvětlit celosvětový úspěch vín s hrochem na etiketě pomáhají výsledky průzkumu z roku 2005. V rámci něj totiž vyšlo najevo, že 72 % Francouzů má problém porozumět etiketám místních vín. Průzkum dále potvrdil, že francouzské etikety s typickým vyobrazením chateau nevoní ani americkým konzumentům vína, kteří vybírají láhve více podle jednoduchých brandů (značek, chcete-li). Tyto názory spotřebitelů dokonale vyslyšeli pánové Boudinaud a Anderson a jejich vína Fat Bastard dokonale zalepila díru na trhu s francouzskými víny.

Z 5000 kartonů, které vinařství vyprodukovalo v prvním roce existence, dnes jen ve Spojených státech amerických prodává 400 000 kartonů vína. Vinařství o sobě tvrdí, že je nejprodávanějším francouzským vínem na tomto trhu. V sortimentu má vína z odrůd Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Pinot Noir, Merlot a Cabernet Sauvignon. Vína s hrochem nabízí slušnou kvalitu, potvrzenou oceněními na mezinárodních soutěžích, v kombinaci s rozumnou cenou. Já jsem Cabernet Sauvignon 2008 koupil ve vinotéce v centru Prahy za zhruba 200 korun.

Nedávno jsem tu psal o charitativních vínech a dobročinnost se týká také „tlustého bastarda“. Již osmým rokem vína Fat Bastard podporují boj proti rakovině prsu. Z každé prodané láhve firma, která sídlí v jihofrancouzské oblasti Languedoc-Roussillon, věnuje 25 centů na tyto účely a doposud se jí podařilo  nashromáždit úctyhodných 75 000 ameriských dolarů.

Co se týká láhve, kterou jsem vypil, tedy Cabernet Sauvignon 2008, byl jsem jejím obsahem příjemně překvapen. Víno má temnou inkoustovou neprůhlednou barvu s cihlovými odlesky na okraji. Vůni červeného ovoce dominuje černý rybíz, který následně přechází i do chuti. V závěru je víno lehce kořeněné, dochuť je středně dlouhá. Alkohol (13 %) i taniny jsou pěkně zapracovány. Víno působí kompaktním dojmem, po obsahu láhve se doslova zaprášilo.

Pokud hledáte originální dárek či netradiční víno na mejdan s přáteli, tak může být “tlustej bastard” správnou volbou. Etiketa vína doslova volá po otevření láhve a díky nekomplikovanosti vína se pravděpodobně trefíte i do chuti přítomných hostů.

Více o vínech na www.podkorkem.net. Příští týden například degustační poznámky k alsaským vínům.

 

Autor: Mikuláš Duda | čtvrtek 11.8.2011 9:26 | karma článku: 9,51 | přečteno: 1508x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik