Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šampaňské vdovy

Za vynálezce šampaňského je označován benediktinský mnich Dom Pérignon. Pravděpodobně to byl on, kdo v 17. století začal jako první vyrábět z hroznů šumivé víno a zasloužil se o jeho první věhlas. Za dnešní popularitu však tento nápoj vděčí několika odvážným ženám, pro které se i přes nepřízeň osudu dokázalo šampaňské stát životním posláním. Seznamte se s Nicole Barbe Ponsardin, Louise Pommery a Jacques Bollinger. Vdovami, které změnily svět Champagne. 

Když si v roce 1799 Nicole Barbe Ponsardin brala za manžela Francois Clicquota nemohla tušit, že již za šest let jejich manželství tragicky skončí. V roce 1805 Nicole totiž nečekaně ovdověla, bylo jí teprve 27 let. Po svém muži zdědila mimo jiné  vinařství a výrobě šumivého vína se také rozhodla naplno věnovat. Spojila své síly s obchodním partnerem Jacquesem Fourneaux a založili firmu s názvem Veuve Clicquot Fourneaux. Mimochodem slovo „Veuve“ je ve Francouzštině výraz pro vdovu.

Děravé stoly

Ačkoliv z počátku Veuve Clicquot vínu nerozumněla, brzy prokázala slušný obchodní talent. Při rozhovorech se svými zákazníky zjistila, že častou výtkou, která se v jejich komentářích opakuje, je zakalení šampaňského vína. Začala tedy se svými kolegy pracovat na odstranění této vady a svým inovativním řešením se následně firma nesmazatelně zapsala do historie svého oboru. Jako první totiž začala praktikovat při výrobě tzv. remuage, neboli setřásání sedliny do hrdla láhve a její následné odstranění.

Sedliny se v šampaňském objevují při druhotném kvašení, a pokud nejsou z vína odstraněny, víno je zakalené. Aby bylo možné sedliny odstranit, aniž by se víno muselo vylít z lahve, musí se veškerý sediment nashromáždit v hrdle lahve. Madam Clicquot tedy v roce 1804 navrtala díry do svého stolu a začala do nich ukládat lahve šampaňského dnem vzhůru tak. Po několika letech se jí s kolegy podařilo systém odstranění sedliny vypilovat tak, že jejího příkladu následovaly postupně všechny šampaňské domy a šumivé víno se tímto způsobem prakticky vyrábí dodnes. I když dnes už se vinaři obejdou bez navrtávání stolů:).

Prozíravost a cit pro business madam Clicquot dále potvrdila rozhodnutím zaměřit odbyt firmy na export, konkrétně se specializací na ruský trh. V roce 1811 se jí podařilo využít dočasného příměří znepřátelených ruských a francouzských vojsk a poslat do Ruska 6000 lahví svého vína. Od té doby je šampaňské této značky v Rusku nesmírně populární a i dnes firma Veuve Clicquot Ponsardin dováží do této země speciální víno určené jen pro tento trh. V duchu tradice firma v současnosti vyváží zhruba 80 % své produkce na export. Vdova po Francois Clicquotovi zemřela v blahobytu v roce 1866, bylo jí úctyhodných 88 let.

A zrodil se brut

Až příliš mnoho podobností nabízí život druhé šampaňské vdovy - Louise Pommery. Její manžel zemřel v roce 1858 a Louise se stejně jako o půlstoletí dříve Nicole rozhodla převzít po manželovi chod rodinné vinařské firmy. Navíc začala obdobně jako Veuve Clicquot expandovat na zahraniční trhy (konkrétně do Velké Británie) a i ona významně transformovala podobu a chuť dnešního šampaňského.

Pokud Vevue Clicquot proslavilo to, že z šampaňského odstranila sediment, pak Veuve Pommery proslavila redukce cukru. Až do druhé poloviny 19. století totiž bylo šampaňské produkováno jako sladké víno, Poláci by řekli „Szladki jag czecek“. Madam Pommery však předpověděla hlad britských konzumentů po suchém vínu a v roce 1874 v Anglii představila šampaňské, které později dostalo označení brut. Mezi Brity, přesycenými sladkým Brandy a portským nemusela dlouho čekat na úspěch.

Zazděné láhve

Druhou oblastí, kde Louise Pommery předběhla dobu, byl vinařský cestovní ruch. Duchaplně koupila v Champagne pozemky s rozsáhlými historickými sklepy, kde nejen uchovávala své šampaňské, ale kam začala zvát návštěvníky na prohlídky. Vytvořila tak pravděpodobně první tematický zábavní park, který dnes najdete snad ve všech slavných šampaňských domech.

V roce 1870 pak Louise ukázala setsakramentskou kuráž. Když do Champagne mířila pruská vojska, nechala své zaměstnance, aby zazdili nejlepší šampaňské do podzemních sklepení. „Radši ať shnije, než aby padlo do rukou Němců,“ měla tehdy prohlásit. Tohoto skvělého vína se také Němci nikdy nenapili. Firma dodnes patří mezi přední šampaňské domy a vystupuje pod názvem Vranken-Pommery.

Vinicemi na kole

Poslední ze slavných šampaňských vdov byla Jacques Bollinger, která vedla vinařství od předčasné smrti svého manžela v roce 1941. Na rozdíl od svých předchůdkyň měla jednu nespornou výhodu, od začátku rozuměla šampaňskému. Dvacet let žila se svým manželem v Champagne a pomáhala mu s provozem rodinné firmy. Jacques Bollinger se podařilo nejenom udržet firmu v nelehkých dobách druhé světové války, ale navíc za svůj život zdvojnásobila produkci firmy, aniž by ohrozila kvalitu produkovaných vín. Díky její vytrvalosti a zarputilosti vinařství nezničila ani nacistická okupace a obsazení sídla vinařství německými vojsky. Jacques Bollinger se nepřetržitě starala o svou firmu, a když nebyly k dostání pohonné hmoty, každý den objížděla své vinice na bicyklu.

Také Louise Pommery šla proti zažitým praktikám a neváhala přijít v rámci šampaňského s něčím novým. Šampaňské se tradičně vyrábělo jako směs bílé odrůdy Chardonnay a modrých odrůd vína Pinot Noir a Pinot Meunier. V roce 1969 Louis porušila tento zažitý zvyk a představila jedinečné víno vyrobené pouze z červených hroznů tzv. Champagne Blanc de Noirs. Nazvala ho 'Vieilles Vignes Françaises.'

Svět vína byl historicky vnímán jako svět mužů, ale vdovy z Champagne tento pohled změnily navždy. Jejich tradice navíc v jistém slova smyslu existuje dodnes a ženy i nadále hrají významné role při řízení největších šampaňských domů.  Příkladem budiž Anne-Charlotte Amory, která z pozice výkonné ředitelky vede světoznámý šampaňský dům Champagne Piper-Heidsieck.

Zapojte se na www.podkorkem.net do ankety. Kterou moravskou odrůdu vína máte nejraději?

Autor: Mikuláš Duda | středa 1.6.2011 9:12 | karma článku: 8,97 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Kurátor: Ruská agrese mění pohled na umění socialismu, ničit by se ale nemělo

18. května 2024  16:03

Vedení Prahy řeší budoucnost nápisu „Moskva-Praha“ ve stanici metra Anděl. Ten je podle petice na...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik