Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podvod jako víno

Minulý týden tuzemským internetem proběhla zpráva o nálezu Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která odhalila v několika vinotékách na jihu Moravy nekvalitní sudové víno. Největší překvapení na inspektory čekalo v prodejně patřící Vinařství U Kapličky. Podle inspektorů SZPI se zde prodávalo sudové Veltlínské zelené od vinařství LIVI obsahující 73 % vody. V pátek 13. se pak také objevila informace o čínském obchodníkovi s vínem, který byl za pašování vína do Číny odsouzen na doživotí v žaláři. Říkáte si, kam ten svět spěje? Ale kdepak, víno lákalo zisku chtivé podvodníky odnepaměti.

Novodobý zájem o víno se ze strany šizuňků a zlodějů ve větší míře objevuje zhruba od 70. let 20. století, kdy začínají strmě růst ceny francouzských prémiových vín. Zlaté žně mají aktuálně pochybné živly zejména v Číně, kde je obrovský hlad po francouzských vínech, ale málokdo dokáže odlišit pravé víno od padělku.

Není se tedy co divit, že velmi stoupá poptávka po luxusních francouzských láhvích, tedy nejen těch plných, ale i prázdných. Prázdné lahve těch nejlepších francouzských vinařství a nejlepších ročníků lze na internetu pořídit i za několik set euro. Druhou možností je mít nějakého známého sommeliéra v luxusní restauraci, který za menší úplatu prázdné lahve odprodá. Pak už to chce jen mít správný korek a nějakou, ideálně červenou tekutinu na zaplnění láhve.

Odlepit a nalepit

Další oblíbenou technikou podvodníků s vínem je záměna etiket. Například nalepit etiketu Château Lafite ročníku 1982, který je hodnocen jako jeden z nejlepších za poslední dobu, na stejné víno z roku 1991. A rázem stoupá cena láhve strmě vzhůru. Takto „vylepšená“ vína byla v roce 2002 odhalena v Číně. V roce 2000 zase italská policie odhalila sklad s téměř 20 000 lahvemi falešných „supertoskánců“.

Nejstarším formy nekalých praktik spojených s vínem se netýkaly lahví či etiket, ale samotného nápoje. Výroba vína zdaleka nebyla na takové úrovni, jako je v dnešní době, takže se do vína přidávaly různé příměsy, aby víno chutnalo lépe a delikátněji. A zmíněný příklad z úvodu článku, tedy přidávání vody do sudového vína, patří mezi nejstarší techniky podvodného chování ve spojení s vínem. Podobné aktivity jsou zdokumentovány již ve starověkém Řecku a Římě. Že by se tedy někteří moravští vinaři rozhodli pro návrat k tradici a kořenům vinařství?

Další možností, jak oklamat nebohého pijáka vína, je vylepšit místo původu vína. Ve středověku se poměrně rozmohlo vydávání vín z různých oblastí za vína francouzská. V Londýně proto například platilo nařízení, že taverny a další nálevny nesměly pohromadě skladovat francouzská, španělská či německá vína, aby nemohlo docházet ke klamání zákazníků ohledně původu vína. Ten kdo byl nachytán při podvodu, musel vypít všechno uskladněné víno.

Otázka poptávky a nabídky

Podvodníkům se vždy nejvíce dařilo tehdy, když vznikla nějaká nenadálá a významná nerovnováha mezi poptávkou po vínech a jejich nabídkou. V Evropě tomu bylo například po epidemii fyloxéry révové, která zdecimovala v 19. století velkou část vinic (více zde), a která způsobila to, že řada obchodníků vydávala své hrozny za něco víc než ve skutečnosti byly. Respektive vylepšovali jejich původ. Nekalý obchod s vínem logicky také vzkvétal během prohibice ve Spojených státech amerických. Do 19. století také sahají kořeny dnes populárního falzifikování etiket vín. Vína z méně vyhlášených regionů Francie či Itálie se s novou nálepkou stávala žádaným Bordeaux či Toskánským.

Velký business s padělky

V posledních letech však falzifikování vín rozrostlo do obřích rozměrů. Podle odhadu CNN tvoří padělky 5 % vín prodaných v Číně, což vyjádřeno penězi představuje částku 685 milionů dolarů. V případě vín dovezených do Ruska se dokonce hovoří až o 40 % vín, která nemusí mít čistý původ. Časopis Wine Spectator odhaduje celosvětově podíl padělaných vín na 5 %  celkové produkce. Je tedy celkem logické, že se hledají možnosti, jak zlodějům a podvodníkům malinko přistřihnout křidýlka.

Některá vinařství, včetně francouzských Château Palmer nebo Château Margaux, umisťují na své lahve nový bezpečnostní proužek zvaný Bubble Tag. Jde o jakousi pečeť, která je umístěna na kovovém pouzdru s přesahem na kovovou láhev. Jakmile je víno otevřeno, je bezpečnostní proužek i s referenčním číslem nenávratně zničen.

Podobný systém vyvinuli také kanadští vinaři, kteří dávají novou možnost ověřit původ vína majitelů telefonů iPhone. Pomocí speciální aplikace pro chytré telefony umožňují pijákům vína načíst informaci na bezpečnostním pásku vína a jednoduše tak zjistit jeho původ dřív, než víno zakoupí. Možná by nebylo od věci, kdyby se něco podobného začalo objevovat letos na podzim na lahvích tuzemského burčáku, kde v tuzemsku každoročně bývají asi největší problémy s kvalitou. Nějaký bezpečnostní pásek, pomocí kterého by šel lokalizovat výrobce a datum výroby. To by ty zástupy stánkařů podél silnic asi pěkně prořídly.

Více o vínech na www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 16.1.2012 9:24 | karma článku: 17,84 | přečteno: 1933x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik