Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lesk a bída Beaujolais

Rok co rok propadá třetí čtvrtek v měsíci listopadu část vinařského světa do šílenství s označením „Beaujolais nouveau est arrivé“. Každoročně se takto prodá 60 milionů lahví slavného vína odrůdy Gamay. Mladé Beaujolais nerozděluje v názorech na kvalitu jen pijáky vína, ale i vinaře z regionu, kde se víno vyrábí. Pro jedny zlatý důl, pro zbylé laciný produkt, který likviduje image jejich vín.

Region Beaujolais je největším a nejjižněji položeným regionem slavné vinařské oblasti Burgundsko. Celkem se tu vyrobí více vína, než ve všech zbylých burgundských oblastech dohromady (včetně slavného Chablis). O rozloze zdejších vinic svědčí i to, že na zprofanované Nouveau padne zhruba jen třetina zpracovaných hroznů. V době největší mánie přitom Nouveau schramstlo dokonce polovinu úrody. Kdeže ovšem ty loňské sněhy jsou. Po sérii skandálů se řada producentů vrací k výrobě komplexnějších vín, která si nejdříve měsíce odpočinou ve sklepích, než jsou uvedena na trh.

Pravdou zůstává, že každý úspěch přitahuje všelijaké nekalé živly, nepoctivce a zlatokopy. Beaujolais Nouveau samozřejmě nevyjímaje. Z těch desítek milionů prodaných lahví každý rok by si chtěl kde kdo ukrojit trošku zisku pro sebe. Kvalita vína pak ne vždy odpovídá tomu, co je avizováno a milovníky vína očekáváno. Padesátiletá historie Beaujolais Nouveau má ostatně za sebou několik skandálů a období úpadku.

Vin de merde

Největší bojkot ze strany spotřebitelů zasáhl Beaujolas v roce 2001, kdy producenti místních mladých vín museli zlikvidovat 1,1 milionů neprodaných vín. Situace vyplynula z rozporuplné kvality Beaujolais Nouveau, kterou trefně dokumentovaly zdrcující komentáře některých vinných kritiků. Nejslavnější je případ francouzského kritika jménem Francois Mauss, který místní mladá vína označil za „vin de merde.“ Odměnou mu byla žaloba ze strany producentů těchto „fekálních“ vín.

V roce 2005 byla obviněna vinařská firma mamutího velkovýrobce Georgese Duboefa z podvodu a musela stáhnout z trhu 200 000 litrů Beaujolais Nouveau. Vinař měl míchat nekvalitní surovinu z nepovedeného ročníku 2004 s víny z předešlých ročníků, čímž chtěl docílit lepšího finálního produktu. To samozřejmě odporuje myšlence označení vína jako mladého. Firma nakonec uznala údajnou “lidskou” chybu a vína stáhla z nabídky.

O dva roky později, tedy v roce 2007, přišel další skandál. Zhruba 60 vinařů bylo policií obviněno z nedovoleného umělého přislazování vín, díky kterému výrobci zvyšovali obsah alkohou ve vínech o více než 2 %. Obvinění producenti uměle navyšovali obsah alkoholu o 2,1 až 2,7 %. Nekalých praktik mělo být využíváno pravidelně i několik let nazpět.

Aby tento článek nevyzněl jako ukřižování všech Beaujolais Nouveau je potřeba říci, že v posledních letech se těmto vínům větší skandály vyhýbají. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tomu letos mělo být jinak. Ostatně počasí bylo letos ve Francii nadstandardně teplé a slunečné, takže by neměl být problém s vyzrálostí hroznů.

Portfolio Beaujolais je širší

Milovníkům vína toho ale Beaujolais nabízí více než jen mladá ovocná vína k okamžitému vypití. Oblast  je někdy ze strany fanoušků červených vín neprávem opomíjena. Odrůda Gamay, která je tu vysázena na 98 % všech vinic tiž dokáže ve spolupráci s vinařem vyprodukovat zajímavá a komplexní vína, kterým svědčí i několikaletá archivace.  

Pravděpodobně ta nejlepší vína najdete pod označením Cru du Beaujolais. Vína pocházejí z celkem 10 vinic či mikroregionů, které leží v severní části regionu.  Ze severu na jih to jsou: St-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnie, Brouilly a Côtr de Brouilly. Názvy uvádím schválně, protože v případě vín kategorie Cru se někdy na láhvích nepotkáte s označením Beaujolais. Výrobci se tak snaží zabránit spojení s mladými slavnými víny regionu.

Beaujolais to ale nejsou jen červená vína. V malém množství se tu v severní části regionu produkují i bílá vína pod označením Beaujolais Blanc. Pochází z hroznů odrůd Chardonnay nebo Aligote, které zaujímají asi 1 % zdejších vinic. Růžové víno Beaujolais Rosé pak spadá do kategorie AOC a je vyrobeno jak jinak než z hroznů odrůdy Gamay.

Na závěr se tedy sluší říci, že nezáleží na barvě pleti ani na barvě Beaujolais. Již tento čtvrtek máte možnost ochutnat zástupce mladých Beaujolais Nouveau 2011 a třeba je následně porovnat s lahvinkou nějakého staršího AOC nebo Cru du Beaujolais. Sami zjistíte, co vám lépe sedí a klouže po jazyku. 

 

Více o vínech na blogu www.podkorkem.net

 

Autor: Mikuláš Duda | středa 16.11.2011 9:27 | karma článku: 10,05 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik