Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Etikety vín jako designové kousky

Dle různých průzkumu vyplývá, že většina lidí, vybírá víno podle toho jak vypadá, respektive podle designu etikety. Etiketa tedy často rozhoduje o tom, zda kupující sáhne po té či oné lahvi. Je tedy nasnadě, že řada vinařů se snaží ze svých etiket udělat doslova umělecké dílko, designový šperk nebo sběratelský kousek. Jaké jsou ty nejpovedenější graficky zpracované etikety?

Označování vín etiketami není výmyslem reklamních mágů nebo úředníků z Evropské unie, jak by se mohlo zdát. První „etikety“ byly nalezeny již na amforách v hrobě faraóna Tutanchamona, který zemřel v roce 1352 př. nl. Byly na nich uvedeny informace o obsahu nádob. Skutečnou renesanci v používání pak etikety zažily koncem 18. století, kdy vynález litografie umožnil jejich tisk ve velkém měřítku. Dnes je využívání etiket upraveno vinařskými zákony jednotlivých zemí.

Co se týká informační povinnosti, tedy údajů, které musí vinaři na etiketách uvádět, nároky se liší země od země, nejsou nijak centrálně harmonizovány. Na etiketě tuzemského vína byste měli najít všechny informace, které stanoví český vinařský zákon. Konkrétně je to označení výrobce vína, jeho sídlo, odrůdu vína, obsah lahve a číslo šarže. Pokud kupujete přívlastkové víno tak ještě evidenční číslo jakosti, které přiřazuje na základě splnění daných podmínek SZPI, obsah alkoholu, kvalitu vína, ročník a původ hroznů.

Je libo etiketu od Warhola nebo Picassa?

Grafická podoba etiket pak záleží na kreativitě a preferencích každého jednotlivého vinaře. Tuzemští vinaři přitom patří, co se týká zpracování etiket spíše k těm „konzervativním“ a nepouštějí se do žádných větších kreativních akcí. Pokud tedy sbíráte etikety vín, ty pravé sběratelské kousky najdete spíše za hranicemi České republiky. Nevěříte, že by etikety vín mohly být uměleckým dílem, které výrazně ovlivní prodeje vín? Stačí se podívat na slavné francouzské vinařství Château Mouton Rothschild z vyhlášené oblasti Médoc. Jeho majitel Baron Philippe de Rothschild přišel s geniálním obchodním nápadem, který spočívá s uváděním nových etiket pro každý ročník vín. Etikety přitom pro vinařství navrhují slavní sochaři a malíři. Od roku 1945 tak vinařství mění své etikety rok co rok. Sběratelé mají neustálý důvod koupit si víno z Château Mouton Rothschild.  

Etikety pro vinařství vytvořili takoví borci jako například Chagall (1970), Dali (1958), Picasso (1973), Miro (1969), Andy Warhol (1975), ale i osobnosti z řad celebrit, např. princ Charles (2004). Když se z něčeho stane kult, není co řešit. V roce 1993 vytvořil pro Mouton Rothschild etiketu francouzský malíř Balthus. Jeho nahá nymfa však byla zakázána úřady pro použití ve Spojených státech amerických. Vinařství to vyřešilo po svém a na americký trh dodala vína s prázdnou etiketou. Ano tušíte správně, samozřejmě se vína stala sběratelským hitem.

20 designových kousků

Kromě umělecké klasiky v podání Château Mouton Rothschild přichází stále více vinařství s moderními graficky vyvedenými podobami etiket svých vín. A že láhev vína vůbec nemusí být na pohled nudná záležitost, dokládá následujících 20 vyvedených ukázek (kompletní fotogalerii k článku najdete na www.podkorkem.net).

 

 

 

 

Autor: Mikuláš Duda | středa 20.4.2011 7:34 | karma článku: 19,05 | přečteno: 3852x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1375x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik