Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divoch z údolí Loiry

V září jsem tu představoval legendárního vinaře z Burgundska - Henriho Jayera. V rámci putování po údolí Loiry pěkně navážu vinařem, který měl právě Henriho Jayera za velký vzor.  Dnešní vinařský profil je věnován Didieru Dagueneau, autorovi jedněch z nejlepších Sauvignonů na světě. Vinaře, který se stal legendou oblasti Pouilly – Fumé a který byl nekompromisní ohledně svých názorů na čistotu výroby vína.

Didier Dagueneau se narodil v roce 1956 ve vesnici Saint – Andelain, která je obklopena vinicemi patřícími do oblasti Pouilly-Fumé. Ačkoliv pocházel z rodiny s vinařským zázemím rozhodl se natruc otci věnovat sportovním aktivitám. Stal se motocyklovým závodníkem, ale po sérii nehod nakonec přece jen zamířil domů a chopil se vinařského řemesla.

Mezi vinaře se Didier zařadil v roce 1982. Rozhodl se jít vlastní cestou, tedy vlastní vinařskou firmou, a to i přes skutečnost, že jeho strýc měl již dobře zavedené vinařství. Zvolit si jednoduchou a bezproblémovou možnost, to by ovšem nebylo pro Didiera dostatečně motivující. Ačkoliv si zpočátku vinice pouze pronajímal, už od první chvíle mu nechyběly ambice a sebevědomí. Brzy o sobě prohlašoval, že se chce stát nejlepším a to minimálně v rámci regionu údolí Loiry. Jeho mise? Vyrobit nejlepší Sauvignon na světě.

Čistota a detaily

Jen pro upřesnění, jsme v 80. letech 20. století, kdy jsou pro místní vinaře typické vysoké výnosy z hektaru, používání chemikálií ve vinicích či ocelových tanků při zrání vína ve sklepě. Didier Dagueneau neváhal své kolegy za podobné postupy veřejně kritizovat, díky čemuž se stal v regionu velmi rychle neoblíbeným. Slova o pohodlnosti a lenosti místní vinaři jen těžko mohli přejít bez povšimnutí. Didier Dagueneau však nebyl jen mluvka, ale skutečně začal dělat vína výrazně jinak, než byla tehdejší norma.

Klíčem k úspěchu jeho vín byla precizní práce ve vinicích v kombinaci s extrémně nízkými výnosy. Kombinoval precizní přístup s nejmodernějšími technologickými vychytávkami s tradičním postupem ohleduplným k půdě a keřům svých vinic. Využíval například moderní monitorovací systém, díky kterému měl okamžité informaci o klimatu, které ve vinicích panovalo (vlhkost, rychlost větru, teplota, množství srážek..). Vinice obdělával výhradně za pomocí svých koní. Odmítal používání herbicidů, pesticidů nebo umělých hnojiv a za svůj přístup získal již v roce 1993 označení biodynamických vinic.

Vinařina není věda

Na práci ve vinici pak navazoval experimentováním ve sklepě. Zkoušel například různé druhy sudů pro zrání svých vín. Spíš než vědecký přístup však byla filozofií Didiera Dagueneau práce s detaily. V rámci svého rozhovoru pro časopis Wine Spectator v roce 1995 mimo jiné prohlásil: „Neexistuje něco jako recept na výrobu nejlepšího vína. Tajemství úspěchu se skrývá v detailech při práci ve vinicích a následně i ve sklepě. Rozdíl mezi dobrým a skvělým vínem tvoří souhrn maličkostí.“  Během povídání s redaktorem však neváhal doplnit i své pověstné I want to be the best“.

Co se týká jeho Sauvignonů, ty se světového věhlasu skutečně dočkaly. Uznávaný britský sommeliér Garry Clark například na adresu jeho produkce prohlásil: „Pokud každý Pinot aspiruje k tomu stát Romanee Conti, každý Sauvignon chce být jako Silex.“ Nutno dodat, že mezi známá cuvée z vinařství Didiera Dagueneau patří vína jako Buisson-Renard, Pur Sang, Asteroide nebo právě Silex, asi jeho nejslavnější víno. Asteroide je zase cuvée vyladěné z neuvěřitelných 18 různých Sauvignonů, kterého vyráběl pouze 200 litrů ročně. Tomu odpovídá také cena vína, která se pohybuje kolem 10 000 Kč. Tedy daleko nad průměrnou cenou vín z údolí Loiry.

Devadesátky od Didiera

Vína Didiera Dagueneau se ovšem stala leaderem regionu Pouilly-Fumé nejen co se týká cen, ale také kvality. Ze 46 vín, který časopis Wine Spectator z produkce Didiera Dagueneau hodnotil, jich hned 31 dosáhlo na minimálně 90 bodů (v rámci 100 bodové škály). Celkem 9 vín se dokonce dostalo nad 95 bodovou hranici, nejlépe z nich dopadla vína Pouilly-Fumé Pur Sang 2005 (97 bodů) a Pouilly-Fumé Silex 2005 (96 bodů). Jen málo je tedy dělilo od bodového absolutoria.

Ačkoliv byl mezi svými kolegy Didier neoblíben, získal si díky svým výsledkům zasloužené uznání. Vinařství postupně rozšířil na 12 hektarů vinic a produkoval 7000 kartonů vína ročně. Během svého tažení za kvalitativní obrodu vinařů z údolí Loiry dokázal ukázat i smysl pro humor. Jednou například překřtil ulici před svým vinařstvím na Rue Che Guevara.

Být nejlepší

Cílevědomost a touha být nejlepším se projevovala i v jeho soukromém životě mimo vinařství. Poté, co skončil s motocyklovými závody se stal vášnivým vyznavačem závodů na psích spřeženích. V rámci závodní kariéry se dokonce stal Mistrem Evropy i Mistrem světa. Další z jeho koníčků, a sice řízení lehkých ultralightů se mu nakonec stal osudným.  Na svůj poslední let se vydal 17. srpna 2008 a jeho letadlo se zřítilo při letu regionem Cognac. Na výrobu vín vinařství teď dohlíží jeho syn Benjamin.

 Více o vínech na www.podkorkem.net.

Autor: Mikuláš Duda | pondělí 24.10.2011 9:36 | karma článku: 7,87 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Mikuláš Duda

Podzimní filmové vínovinky

Kinosálům aktuálně vládne nová bondovka Skyfall. Dle mého soukromého názoru oprávněně, protože James Bond se nachází po 50 letech své činnosti v mimořádně skvělé kondici. Co se týká vína, zůstává James Bond již od roku 1973 věrný jedné značce, a sice Champagne Bollinger. Ve filmu se lahev objeví na pár vteřin, ale jinak do sebe agent 007 klopí spíše Heinekena. Naštěstí i pro vínomily v posledních týdnech filmaři připravili několik zajímavých počinů. Hlavní roli hraje víno v dokumentech A Year in Burgundy,Chateau Chunder: A Wine Revolution nebo Somm.

21.11.2012 v 9:50 | Karma: 7,81 | Přečteno: 3598x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Americko - francouzské války o víno

Na poli gurmánském a vinařském to v posledních měsících celkem vře mezi USA a Francií. Určitě jste zaznamenali červencový zákaz podávání francouzské delikatesy foie gras, ke kterému přistoupili v Kalifornii. Francie v reakci na tento krok hrozila bojkotem amerických vín. A aktuálně se mezi oběma zeměmi rozhořelo nové kolo sporu o to, zda mohou Spojené státy americké do Evropské unie dovážet víno označované výrazem „chateau“ či „clos“.

8.10.2012 v 9:20 | Karma: 9,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Mladé vinařské pušky

Když se mluví o vinařích, většinou si člověk představí léty protřelého a větrem ošlehaného pána středního či staršího věku, s jiskrou v oku a nějakou tou šedivou kadeří. Povolání vinař je podvědomě spojováno s letitou praxí. Jako by to bez pracně vydupaných zkušeností snad ani nešlo, uspět ve vinařské branži. Mezi protřelými vlky se ovšem i u nás najdou zapálení mladíci, kteří sice vypadají, že jim ještě neuschlo vysvědčení ze školy, už se ale pouští do vinařského businessu. Dnes si představíme tři z nich: Petra Mikulicu (22 let), Milana Nestarce (24 let) a Jana Stávka (31 let).

4.7.2012 v 10:20 | Karma: 8,86 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Teroristou ve jménu vína

Tuzemští vinaři se bouří proti zavedení spotřební daně na víno. V rámci dosavadních protestů zatím proběhla recesistická demonstrace v Brně, podepisuje se petice a vinaři společně se zemědělci plánují zabarikádovat některé silniční tahy. Ministr financí Miroslav Kalousek zatím zůstává neoblomný, tyto aktivity ho z klidu asi jen stěží vyvedou. Ale opravdu se vyplatí dráždit vinaře bosou nohou? Na Moravě jsou vinaři zdá se povahy celkem klidné, ale třeba ve Francii už to několikrát díky radikalizovaných vinařům doslova hořelo. Nejznámějším případem z poslední doby budiž násilné činy teroristické skupiny CRAV.

14.5.2012 v 9:34 | Karma: 8,41 | Přečteno: 647x | Diskuse| Ostatní

Mikuláš Duda

Více či méně alkoholu?

Když si v regálech vinotéky nebo supermarketu vybíráte víno, díváte se také na údaj s obsahem alkoholu? Je pro vás tento údaj při volbě vína důležitý? Pokud máte rádi silnější vína, možná jste si všimli, že sehnat víno se 13, 14 nebo dokonce 15 % alkoholu je stále menší problém. Není pochyb o tom, že vlivem různých faktorů jsou vína produkovaná v Evropě i mimo ni stále silnější. Je to však skutečně to, co konzumenti vína chtějí?

5.3.2012 v 9:39 | Karma: 8,35 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1373x
Více na www.podkorkem.net nebo www.facebook.com/podkorkem

Seznam rubrik