Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lyže nebo snowboard? A co takhle skiboard?

Jezdíte rádi na lyžích a říkáte si, že vaší jízdě něco chybí? Nejste zrovna milovníci snowboardů? Rádi zkoušíte nové věci? A už jste zkusili skiboardy?

Skiboardy (často zaměňované se snowblades, česky „snoublejdy“) jsou speciální typ asi jeden metr dlouhých lyží zaoblených na obou stranách. Jedná se o jakýsi kompromis mezi carvingovými lyžemi a snowboardem – vypadají totiž jako dva malé snowboardy na obou nohách. Když mi kamarád poprvé řekl o tomto novém fenoménu, který v české kotlině teprve hledá své místo, byl jsem udiven a unešen zároveň. Půjčit skiboardy je i ve městě jako je Brno vcelku problém – v největší půjčovně měly jedny, vcelku opotřebované, s nekvalitním vázáním. A první dojmy?

Skvělé, úžasné, neuvěřitelné. Druhé dojmy? Stále ty stejné. Zatímco jízdu na klasických lyžích se musíte učit poměrně dlouho a adrenalin či zábavu hledáte v rychlosti jízdy, případně dlouhém piplání techniky různých druhů carvingu, u skiboardů je tomu jinak. Prostě obujete a jedete. Jejich lehkost a snadná ovladatelnost vás dostane a sjíždět na nich obyčejný svah je oproti lyžím opravdová zábava. Točení, jízda pozadu, skoky, jízda po patách, krátké, dlouhé oblouky, rychlá, pomalá jízda, boule, snowpark, nic s nimi není problém. Tedy slovy mého kamaráda, který na chvíli přesedlal z klasických lyží: „Nazul jsem je a po pár hodinách už jsem se točil jak helikoptéra.“ Na svahu se za vámi otáčí téměř každý - mj. také proto, že jiné skiboardy jsme za 4 dny na Pustevnách nepotkali.

Pády na skiboardech jsou doslova potěšením, padal jsem často a rád. Z mnohá pádů doslova "vybruslíte" a sotva jsem spadl, už zase jsem stál na nohou a jelo se dál. Žádné vypínání lyží, postavení se na svah, zapnutí ... prostě se postavíte a pokračujete v jízdě.

Není všechno zlato, co se třpytí a také skiboardy mají své nevýhody. Moje maličkost měla půjčené snowblady, které se od klasických skiboardů liší hlavně šířkou, proto zajet s nimi do hlubokého sněhu je v podstatě nemožné. Skiboardy dle ohlasů už tento problém vyřešili, ačkoliv sám příliš nevěřím, že metr čerstvého sněhu zvládnou. Oproti lyžím jsou také o něco pomalejší – stejnou rychlostí s nimi svah nesjedete a skupina klasických lyžařů na vás stále někde čeká, zvlášť pokud se na nich chcete takříkajíc vyblbnout. Příliš se nehodí na černé sjezdovky a na zledovatělém sněhu máte menší jistotu, že vám neujede hrana.

Skiboardy bych doporučil hlavně těm, které nebaví jen sjíždět svahy, ale chtějí si jízdu skutečně užít. A také těm, kteří neholdují konzervativním trendům a chtějí zkusit něco nového. Před koupí ale výrazně doporučuji si skiboardy půjčit a vyzkoušet si je. Zdaleka ne všichni jsou z nich nadšení jako já. A pokud si je náhodou budete půjčovat, doporučuji klasické vázání na lyže (pokud nebude k sehnání, tak alespoň kvalitní, kovové). Ušetříte si tím neustále ruční čištění podrážky lyžáků a složité zapínání.

Před první jízdou také shlédněte skvěle zpracované poučně-motivační DVD od Snowblade Academy. Je (legálně) ke stažení např. na uloz.to

Autor: Michal Havelka | středa 22.2.2012 17:38 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1011x
  • Další články autora

Michal Havelka

Fenomén: Interaktivní dramata (larpy)

Určitě to znáte. Divadlo, jehož vývoj mohou diváci ovlivnit přímo při představení. Lze v umění zajít ještě někam dál? Kam až sahají jeho hranice? Pojďme si společně představit pojem larp.

25.9.2012 v 19:11 | Karma: 9,48 | Přečteno: 622x | Diskuse| Kultura

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží, legenda pokračuje

Od referenda o přesunu brněnského nádraží v roce 2004 diskuse nad jeho přesunem zase na čas utichly. Jen pro připomenutí - v referendu se 15 % brňanů vyjádřilo pro odsun, 85 % proti odsunu při celkové 25% účasti. Zbylých 75 % voličů dalo zjevně najevo, že je poloha brněnského nádraží upřímně nezajímá.

13.5.2012 v 18:52 | Karma: 8,72 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Brno

Michal Havelka

Politické mýty a fámy. Značka: Český národ

V českém národě přetrvává několik politických mýtů a fám. Pojďme se na ně společně podívat, rozebrat a případně je vyvrátit.

5.2.2012 v 17:12 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží z centra do centra

Téma přesunu nádraží působí na Brňáky jako magnet. Dům umění se stal na 2 hodiny parcelou pro prezentaci dvou mladých architektů. Co že to udělali? Zrušili pracovní zkušenost v zahraničí a 3 měsíce pracovali na architektonickém návrhu rekonstrukce nádraží v současné poloze.

29.1.2012 v 14:43 | Karma: 10,77 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ostatní

Michal Havelka

Ze spodu až na úplné dno

Následující dva příběhy, které budu vyprávět, jsou příběhy lidí z mého blízkého okolí. Jsou lidmi z masa a kostí, nikoliv modelovým příkladem, na kterém chci demonstrovat fenomén dluhových pastí.

17.12.2011 v 16:38 | Karma: 12,78 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1114x
Mladý. Hloupý. Nevzdělaný. Líný. Nekritický. Chamtivý. Sobecký. Úspěšný. Pesimista. Absolutista. Diktátor. Lže. Někdy i krade. Manipuluje. Kašle na hloupé lidi. Ve všem má jasno. Složité věci dokáže jednoduše vyřešit. Zná pravdu. Vidí do všech konců. Miluje bouřlivé večírky. Se ženami se baví jen kvůli sexu. Svět vidí černobíle.

Seznam rubrik