Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ze spodu až na úplné dno

Následující dva příběhy, které budu vyprávět, jsou příběhy lidí z mého blízkého okolí. Jsou lidmi z masa a kostí, nikoliv modelovým příkladem, na kterém chci demonstrovat fenomén dluhových pastí.

Následující dva příběhy, které budu vyprávět, jsou příběhy lidí z mého blízkého okolí. Jsou lidmi z masa a kostí, nikoliv modelovým příkladem, na kterém chci demonstrovat fenomén dluhových pastí.

Příběh první

Základní postavou v příběhu je Jarmila. Bratr Jarmily – Bedřich je v plném invalidním důchodu. Jeho žena – Milena – se dlouhodobě léčí v psychickém ústavu s maniodepresivní psychózou, což je také jeden ze zajímavých fenoménů poslední doby. I stalo se, že Bedřicha s Milenou oslovila na ulici firma, která pouze za vyslechnutí prezentace dá naší dvojici nové nože. Firma invalidní důchodce odveze přímo na pobočku firmy do luxusní restaurace, kde dostanou oběd a kávu a ti se již spokojení vracejí s novými hrnci značky Zëpfer, následuje indukční vařič, posilovací stroj (jak toto dokázali prodat?) a dalšími krámy v celkové hypoteční hodnotě 200 000Kč, však to znáte.

Bedřich (nepožívající žádný alkohol) následně těžce onemocní cirhózou jater a jeho psychický stav se rapidně zhorší. Je schopen jen velmi omezeného racionálního uvažování – ale stále není tak závažný, aby byl zbaven svéprávnosti. To začnou chodit první neuhrazené splátky. Do situace se vkládá Jarmila, která složitou zadluženou síť rozplétá a chce svému bratrovi pomoci, aby neskončil sám a nemocný pod mostem.

Jarmila oslovuje svého syna Hynka, který za této složité situace se snaží zprostředkovat prodej jejich vlastního bytu, splacení neuhrazených pohledávek, zakoupení bytu státního a cca 800 000Kč tak bude tvořit polštář, za který si Bedřich zaplatí soukromý domov s pečovatelskou službou. Služby takového domu stojí totiž obvykle 20 000Kč/měsíc, což jeho invalidní důchod není schopen pokrýt. Stát mu takovou péči není schopen zajistit – domovy důchodců jsou přeplněné a pro 55-letého invalidního důchodce prostě nezbývá místo.

Po roce průtahů a těžkého psychického vypětí všech sil se věc podaří – Hynek využije svých konexí a za relativně malou provizi RK a s pomocí rodiny vyřídí veškeré papírování kolem výměny bytu, stěhování a další náležitosti. Splatí většinu dluhů a Bedřichovi přistane na účtu oněch 800 000Kč. To přichází na scénu Milena, která (nezbavena finanční svéprávnosti*) vyřizuje kontokorent na 100 000Kč, za dalších 100 000Kč nakupuje nábytek z Ikea a také se do scény vloží vnuk – Dalibor. Daliborovou nejvyšší intelektuální výzvou sice stále je spočítání úhlopříčky ve čtverci, jeho život se skládá z nekonečné série párty a pitek – ale bez  nového auta (či spíše koberce, pračky, vysavače, počítače, …) si to sociální postavení v partě prostě nevybuduje. A tak z 800 000Kč se stane 400 během dalšího jediného roku.

Hynek s Jarmilou udělali fatální chybu – podmínkou pomoci Bedřichovi totiž nebyla nucená správa financí, pokud si je nedokáže spravovat sám. A jak říká sama Jarmila: Žijeme ve svobodné společnosti, nemůžeš nikomu nařídit, aby ti dal do správy své peníze.

Příběh druhý

Druhý příběh se pak týká Jarmiliny sestřenice – Vlasty. Vlasta, ač dokončila školu pouze se základním vzděláním, je dobrým člověkem, své dva syny vychovává s láskou a patřičnou péči. Rodina je to sic chudá, avšak běžné životní potřeby spolu s internetem, počítačem a důstojným ošacením je schopna zajistit.

Rodina Vlasty – tedy její matka, otec a dva bratři bydlí společně v jednom domě. Rodinu potká strašlivá ztráta – matka nadobro opustí tento svět. Otci rodiny, jež se dožil požehnaného věku 90 let, už (i psychické) zdraví také příliš neslouží. Bratři taktéž inteligencí příliš nehýří a po smrti matky se navíc začínají oddávat alkoholu. Bratři jezdí MHD bez jízdenky, začíná obvyklý kolotoč pohledávek a exekucí.

O této situace se dozvídá firma SWISS CAPITAL SE zastoupená Radanou Strakovou (obě jména zde neuvádím pro parádu) a předkládá třem dětem (kterým dům patří) smlouvu o prodeji domu za cenu 2 850 000Kč, vyrovnání všech dluhů a samozřejmě kompenzaci v podobě nového bytu. Tak se i stane, ovšem díky smlouvě podepsané třemi vlastníky už Vlasta peníze z prodeje nejspíše nikdy neuvidí, cituji ze smlouvy o prodeji „Kupní cenu kupující uhradila prodávajícím před podpisem této smlouvy, což účastníci stvrzují svým podpisem.“ O záměru společnosti svědčí i fakt, že dům se objevil v prodeji S-reality za 2 500 000Kč.

Jak z toho ven?

Ačkoliv jsem tak trochu doufal, že v roce 2011 už se s takovými příběhy setkat nelze  (nebo jen velmi výjimečně), bohužel opak je pravdou. I přes národní hrdiny jako Viktor Kožený, který nás naučil, že peníze se jen tak někomu prostě nedávají, i přes 10 let mediální masáže o finanční gramotnosti se lidé stále více zadlužujía stále více nejsou schopni splácet své dluhy. Bohužel se nejedná pouze o občany s nižší životní úrovní a nižším vzděláním, ale i lidi patřící spíše ke střední třídě.

Nápad není můj, ale mého kamaráda Jirky a zahrnuje zachování liberálních hodnot se současnou ochranou méně prozíravých jedinců. Tedy navrhuje zavést centrální registr dlužníkuů(de facto už existuje). Pokud občan žádá půjčku či hypotéku a zároveň je zadlužen nad určitou hranici (např. desetinásobku příjmu domácnosti), bude muset fyzicky navštívit úřad, na kterém sám podepíše uvědomění o takovém jednání a nebezpečí o dluhové pasti. Pokud by občan byl zadlužen např. padesátinásobkem příjmu domácnosti, následoval by rozhovor s psychologem (který mu ale zákonně nemůže nic nařídit). Nápad je to sic byrokratický, však funkční.

U druhého problému žádný nápad nemám. S takovou mírou neuvědomění už se zákony budou těžko vyrovnávat, ale přesto – máte nápad?

V jistých tématech se začínáme posouvat. V korupci již bych schválen nový zákon o veřejných zakázkách, který sice není dokonalý, ale znamená jistý posun, což nakonec potvrzuje i ředitel Transparency International David Ondračka. Pro vyvážení – ten samý David Ondračka však také konstatuje, že reálné dopady jsou vždy nejisté.

Matěj Hollan se také pustil do boje s Kalouskovou jedenáctkou a snaží se pohnout se žalostným stavem lidí psychicky závislých na výherních automatech. Boj už je to o poznání těžší – zatímco ve Vídni (městu intelektuálních kaváren) už provedli celoplošný zákaz, u nás se začínají objevovat alespoň první vlaštovky (hle – v době vydání tohoto blogpostu už jsme dotáhli Vídeň).

Možná je na čase začít právě s občanským sdružením lobujícím právě proti dluhovým pastem českých domácnosti. Co myslíte? A kdo s ním začne? Vy?

*tuto službu stát poskytuje, vyřízení trvá cca do jednoho roku a prochází klasickým soudním řízením. O finance občana se pak stará někdo blízký z rodiny, případně pak státní pracovník.

Autor: Michal Havelka | sobota 17.12.2011 16:38 | karma článku: 12,78 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Michal Havelka

Fenomén: Interaktivní dramata (larpy)

Určitě to znáte. Divadlo, jehož vývoj mohou diváci ovlivnit přímo při představení. Lze v umění zajít ještě někam dál? Kam až sahají jeho hranice? Pojďme si společně představit pojem larp.

25.9.2012 v 19:11 | Karma: 9,48 | Přečteno: 622x | Diskuse| Kultura

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží, legenda pokračuje

Od referenda o přesunu brněnského nádraží v roce 2004 diskuse nad jeho přesunem zase na čas utichly. Jen pro připomenutí - v referendu se 15 % brňanů vyjádřilo pro odsun, 85 % proti odsunu při celkové 25% účasti. Zbylých 75 % voličů dalo zjevně najevo, že je poloha brněnského nádraží upřímně nezajímá.

13.5.2012 v 18:52 | Karma: 8,72 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Brno

Michal Havelka

Lyže nebo snowboard? A co takhle skiboard?

Jezdíte rádi na lyžích a říkáte si, že vaší jízdě něco chybí? Nejste zrovna milovníci snowboardů? Rádi zkoušíte nové věci? A už jste zkusili skiboardy?

22.2.2012 v 17:38 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Sport

Michal Havelka

Politické mýty a fámy. Značka: Český národ

V českém národě přetrvává několik politických mýtů a fám. Pojďme se na ně společně podívat, rozebrat a případně je vyvrátit.

5.2.2012 v 17:12 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží z centra do centra

Téma přesunu nádraží působí na Brňáky jako magnet. Dům umění se stal na 2 hodiny parcelou pro prezentaci dvou mladých architektů. Co že to udělali? Zrušili pracovní zkušenost v zahraničí a 3 měsíce pracovali na architektonickém návrhu rekonstrukce nádraží v současné poloze.

29.1.2012 v 14:43 | Karma: 10,77 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1114x
Mladý. Hloupý. Nevzdělaný. Líný. Nekritický. Chamtivý. Sobecký. Úspěšný. Pesimista. Absolutista. Diktátor. Lže. Někdy i krade. Manipuluje. Kašle na hloupé lidi. Ve všem má jasno. Složité věci dokáže jednoduše vyřešit. Zná pravdu. Vidí do všech konců. Miluje bouřlivé večírky. Se ženami se baví jen kvůli sexu. Svět vidí černobíle.

Seznam rubrik