Lyže nebo snowboard? A co takhle skiboard?

Jezdíte rádi na lyžích a říkáte si, že vaší jízdě něco chybí? Nejste zrovna milovníci snowboardů? Rádi zkoušíte nové věci? A už jste zkusili skiboardy?

Skiboardy (často zaměňované se snowblades, česky „snoublejdy“) jsou speciální typ asi jeden metr dlouhých lyží zaoblených na obou stranách. Jedná se o jakýsi kompromis mezi carvingovými lyžemi a snowboardem – vypadají totiž jako dva malé snowboardy na obou nohách. Když mi kamarád poprvé řekl o tomto novém fenoménu, který v české kotlině teprve hledá své místo, byl jsem udiven a unešen zároveň. Půjčit skiboardy je i ve městě jako je Brno vcelku problém – v největší půjčovně měly jedny, vcelku opotřebované, s nekvalitním vázáním. A první dojmy?

Skvělé, úžasné, neuvěřitelné. Druhé dojmy? Stále ty stejné. Zatímco jízdu na klasických lyžích se musíte učit poměrně dlouho a adrenalin či zábavu hledáte v rychlosti jízdy, případně dlouhém piplání techniky různých druhů carvingu, u skiboardů je tomu jinak. Prostě obujete a jedete. Jejich lehkost a snadná ovladatelnost vás dostane a sjíždět na nich obyčejný svah je oproti lyžím opravdová zábava. Točení, jízda pozadu, skoky, jízda po patách, krátké, dlouhé oblouky, rychlá, pomalá jízda, boule, snowpark, nic s nimi není problém. Tedy slovy mého kamaráda, který na chvíli přesedlal z klasických lyží: „Nazul jsem je a po pár hodinách už jsem se točil jak helikoptéra.“ Na svahu se za vámi otáčí téměř každý - mj. také proto, že jiné skiboardy jsme za 4 dny na Pustevnách nepotkali.

Pády na skiboardech jsou doslova potěšením, padal jsem často a rád. Z mnohá pádů doslova "vybruslíte" a sotva jsem spadl, už zase jsem stál na nohou a jelo se dál. Žádné vypínání lyží, postavení se na svah, zapnutí ... prostě se postavíte a pokračujete v jízdě.

Není všechno zlato, co se třpytí a také skiboardy mají své nevýhody. Moje maličkost měla půjčené snowblady, které se od klasických skiboardů liší hlavně šířkou, proto zajet s nimi do hlubokého sněhu je v podstatě nemožné. Skiboardy dle ohlasů už tento problém vyřešili, ačkoliv sám příliš nevěřím, že metr čerstvého sněhu zvládnou. Oproti lyžím jsou také o něco pomalejší – stejnou rychlostí s nimi svah nesjedete a skupina klasických lyžařů na vás stále někde čeká, zvlášť pokud se na nich chcete takříkajíc vyblbnout. Příliš se nehodí na černé sjezdovky a na zledovatělém sněhu máte menší jistotu, že vám neujede hrana.

Skiboardy bych doporučil hlavně těm, které nebaví jen sjíždět svahy, ale chtějí si jízdu skutečně užít. A také těm, kteří neholdují konzervativním trendům a chtějí zkusit něco nového. Před koupí ale výrazně doporučuji si skiboardy půjčit a vyzkoušet si je. Zdaleka ne všichni jsou z nich nadšení jako já. A pokud si je náhodou budete půjčovat, doporučuji klasické vázání na lyže (pokud nebude k sehnání, tak alespoň kvalitní, kovové). Ušetříte si tím neustále ruční čištění podrážky lyžáků a složité zapínání.

Před první jízdou také shlédněte skvěle zpracované poučně-motivační DVD od Snowblade Academy. Je (legálně) ke stažení např. na uloz.to

Autor: Michal Havelka | středa 22.2.2012 17:38 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1011x